Europa rundt på 10 oste

Europa har en lang og stolt ostehistorie. De bedste oste bliver nydt over hele verden og har inspireret ostemagere, kokke og gourmeter i århundreder. Her er et udvalg af Europas mest berømte oste, dog uden brie, danbo og danablu, som beskrives under “Ostetyper”.

læs mere

Hotte osteemner

Hvad taler mejerister og osteelskere om hen over skærebrættet? Hvor findes udviklingen, og hvor bevæger branchen sig hen netop nu? Her er fire nedslag på hede samtaleemner i den dynamiske danske ostekultur.

læs mere

Kokkenes yndlingsost

Fra moden havarti til mont d’or med champagne og fast modnet ved stuetemperatur. Seks danske stjernekokke fortæller, hvordan de allerhelst spiser og bruger deres yndlingsoste.

læs mere

Smagen af ost

Hvis vi vil øge sandsynligheden for at få de bedst mulige smagsoplevelser, og hvis vi vil stille krav til vores madvarers kvalitet over for producenter og detailhandel, bør vi blive bedre til at tale om deres smag.

læs mere

Ostens historie gennem 10.000 år

Fra naturens tilfældighed til moderne mejeribrug. Ostens historie en spændende rejse gennem tusinder af år, gennem tilfældigheder og opdagelser, gennem politik, kultur og teknik, gennem luksus og overskud, konservatisme og mønsterbrud.

læs mere

10 osteord, du skal kende

Hvad er forskellen på “osteløbe” og “ostekultur”? Hvad vil det sige, at mælken er “rå”? Og hvad kalder man en osts forædlingsproces? Her er forklaringer på 10 osteord, enhver osteelsker bør kende.

læs mere

Ost mindsker madspild

Ost kan give fylde, cremethed og et ekstra pift til mange retter. Ja, ost kan endda bruges som krydderi. Her får du tre osteglade kokkes bud på, hvordan ost kan bruges til at give nyt liv til madresterne.

læs mere

Er ostemaden i fare for at uddø?

Fremtidsforsker varsler en krank skæbne for den klassiske danske ostemad med gul ost. En madsociolog mener dog, at kombinationen af ost og og brød byder på så stor grundlæggende velsmag, at ostemaden også vil overleve i de næste generationer.

læs mere

Ostetips fra de professionelle

Rødvin eller hvidvin til osten? Skal gedeost spises først eller sidst? Og hvordan opbevarer man bedst osten i køleskabet? Vi bad fem eksperter give os deres bedste tips og tricks til bedre håndtering, servering og nydelse af ost.

læs mere

Lav din egen ost derhjemme

Kan man selv lave ost hjemme hos sig selv? Ost & ko undersøger, hvad der skal til for at blive en succesrig egenrådig ostemester i privaten.

læs mere

Det klassiske ostebord ruller stadig

Restaurantgæsterne elsker det, men få restauranter tilbyder det: Det klassiske bugnende ostebord på hjul. Ost & ko har mødt tre restauratører, som aldrig kommer til at opgive deres ostebord.

læs mere

Fra bleu til blå – skimlens glæder

Nysgerrighed var katalysatoren for 150 år siden, da de første eksperimenter med blåskimmel begyndte herhjemme. I dag er nysgerrighed og sammenspillet med gastronomiens verden drivkraften for en alsidig produktion med stor appetit for innovation. Danmark har for alvor fået the blues.

læs mere

Danbo – fremtiden for Danmarks nationalost

En skive eller to på brødet. Smeltet i en toast eller sandwich. Til gratinering af din aftensmad. Eller en lille haps helt uden for kontekst. Selvom den traditionelle ostemad ikke længere er super trendy, er der masser eksistensberettigelse for den klassiske danbo.

læs mere