BØGER OM OST. Hvad skal du dog give din osteelskende niece, gamle far eller kollegaen, der fortjener lidt godt fra kontornissen op til jul? Svar: En bog om ost til at løfte den spirende interesse til det næste niveau. Her er en stribe små og store, nye og gamle gaveidéer til både ostenovicer og mere garvede osteentusiaster.


Af Rasmus Holmgård

 

Bent Christensen: Danske oste (2016)

Danske Oste er titlen på en ny bog om de danske osterier, forfattet af Bent Christensen, som også er manden bag restaurantguiden Den Danske Spiseguide. Bogen indeholder en række korte facts om oste, en gennemgang af produktionen fra mælk til ost, en hyldest til den klassiske ostevogn og en geografisk organiseret portrættering af udvalgte osteproducenter over hele landet.

144 sider, udgivet af Books for Cooks i 2016, kan købes for 375 kr. + fragt via booksforcooks.dk

 

David Asher: The Art of Natural Cheesemaking (2015)

”The Art of Natural Cheesemaking. Using Traditional, Non-Industrial Methods and Raw Ingredients to Make the World’s Best Cheeses.” Egentlig siger titlen på den canadiske ostemagers lærebog i ultratraditionel osteproduktion det hele. Hvordan lykkes det for en ufaglært gedeavler på en bjergtop i Pyrenæerne at producere fantastisk velsmagende, mikrobielt stabile, ganske lovlige, EU-certificerede og kvalitetskonsistente oste af rå mælk uden brug af elektriske redskaber eller industrielt producerede tilsætningsstoffer af nogen art? Det spørgsmål har den Asher gjort til sit livsværk at udforske og udbrede til enhver mejeriprofessionel eller privat osteentusiast og hjemmeproducent, og bogen fungerer som sådan som et flot illustreret kompendie til avanceret osteproduktion. Læs om David Ashers kursus hos Camilla Plum i oktober 2016.

300 sider på engelsk, udgivet af forlaget worth it i 2015, kan købes via amazon.com for 178 kr. + fragt

 

Mejeriforeningen: Ostekultur for madglade 3. udgave (2016)

1. december udkom den 3. udgave af Ost & kos inspirationshæfte med titlen Ostekultur for madglade. Ligesom de tidligere udgaver er hæftet fyldt med lærerige artikler om smag, anvendelse, interessante ostetyper, opskrifter og ostekultur i det hele taget. Du kan finde portrætter af de 8 mest almindelige danske ostetyper og 12 opskrifter med ost udviklet af nogle af Danmarks dygtigste madbloggere og appetitligt stylet af kokken Rasmus Leck Fischer og fotograferet af Ulf Svane. For ostenørderne byder den nye udgave af Ostekultur for madglade på en kort artikel om de mest omdiskuterede osteemner netop nu, nemlig ost af rå mælk, affinage, BGB-certificering og det at lave ost derhjemme. Du kan også læse om 6 danske stjernekokkes yndlingsoste, og hvordan de bruger dem derhjemme og på restauranten. Og endelig kan du komme Europa rundt på ostejagt blandt vores kontinents mest berømte typer.

36 sider, udgivet af Mejeriforeningen i 2016, kan rekvireres gratis fra Mejeriforeningen via info@mejeri.dk

 

Camilla Bojsen-Møller: Ost på bordet (2015)

Camilla Bojsen-Møller arbejder til daglig i ostebranchen, men i sin fritid kan hun heller ikke holde fingrene fra osten. Siden 2011 har hun blogget om ost på ostesnak.dk, og sidste efterår udgav hun bogen Ost på bordet – en flot og inspirerende kogebog med 40 opskrifter på retter med ost. Ost på bordet introducerer i hver deres kapitel de vigtigste europæiske ostelande – Frankrig, Italien, Spanien, Danmark samt øvrige – og giver en række opskrifter med de omtalte oste. Derpå følger en praktisk guide til, hvordan man planlægger et ostebord – efterfulgt af tre konkrete eksempler på osteborde til hverdag, til brunch og til fest. Læseren får desuden ideer og opskrifter på tilbehør til ost som fx knækbrød, chutney og nødder i honning. Afslutningsvis indeholder bogen et lille leksikon over begreber fra ostenes verden.

152 sider, udgivet af Samvirke i 2015, kan købes for 100 kr. via strandbergpublishing.dk

 

J.M. Buch Kristensen: Gamle danske ostetyper (2009-2010)

Gamle danske ostetyper er et særtryk af en samling af syv artikler som Jens Martin Buch Kristensen skrev til Mælkeritidende – tidsskriftet for mejeriindustrien – i 2009 og 2010. Buch Kristensen var i 32 år forstander for Dalum Tekniske Skole i Odense, som i dag går under titlen Kold College og er den eneste skole i Norden, der uddanner mejerister. Med artikelsamlingen påtager den tidligere forstander sig ansvaret for at sikre, at hans historiske og produktionstekniske viden om en række traditionelle danske ostetyper bliver bevaret til fremtiden. Det gør han med en fyldig gennemgang af oprindelseshistorie, fremstillingsmetoder, anvendelsesmuligheder og smagsprofilering af ostene maribo, elbo, samsø, fynbo, dansk cheddar, thybo, tybo og molbo. Sammen med havarti, mycella, esrom, danablu og danbo udgør de portrætterede oste de 11 såkaldt Stresa-oste, fordi de fik deres officielle typebetegnelser efter Internationel Dairy Federations kongres i den italienske by Stresa i 1952. Læs mere om de danske ostetyper i artiklen her.

16 sider, udgivet af Mejeriforeningen, kan købes via dairybooks.dk til 40 kr. + fragt

 

Viventes: Dansk Ostehåndværk (2015)

Bogen er skrevet af Lasse Solheim, Henrik Sønksen og Mogens Bisgaard, konsulenter i virksomheden Viventes, som en faglig opsamling på projektet ”Netværk for dansk ostehåndværk”, der havde til formål at kortlægge barrierer og erhvervsmæssige potentialer for at revitalisere dansk ostehåndværk. Bogen præsenterer idéer og erfaringer, som kan inspirere og bruges til at udvikle de danske oste og forbedre indtjeningsgrundlaget hos de mindre osteproducenter. Det handler ikke kun om ost og mejeriprodukter, men om et paradigmeskift, hvor smag, oprindelse, autenticitet og oplevelser afløser standardiseret bulkproduktion.

104 sider, udgivet af Viventes, kan læses gratis som e-bog på ostehaandvaerk.dk

 

Jørgen Mønster: 50 oste, du skal smage, før du dør (2008)

Hvis du vil lege med at kombinere oste med forskellige drikkevarer, bør du erhverve dig Jørgen Mønsters bog om emnet. Før du dør. Titlen lyder drabeligt, men selvom de fleste af ostene i vin- og madskribentens bog fra 2008 er lavet af upasteuriseret mælk, bliver næppe nogen af dem din baneost. Tværtimod giver gennemgangen af de 50 udvalgte oste en masse inspiration til din osteindkøbsliste og stensikkert mange lækre oplevelser med verdens bedste voksenslik. Bogen behandler oste fra Frankrig, Italien, Spanien, Danmark og flere andre klassiske ostelande. Undervejs kommer Mønster omkring alle de vigtigste ostetyper, fremstillingsmetoderne, sammensætning med vin og andre drikkevarer – og ikke mindst smagen og oplevelsen af ostene. Jørgen Mønsters mangeårige virke som vinanmelder på Politiken skinner igennem i de mange mere eller mindre konkrete bud på et flydende match til en specifik ost. Underholdende og personlig bog til osteelskeren.

208 sider, udgivet af Gads Forlag i 2008, kan købes for 120 kr. + fragt via Saxo.com