Spørger man efter osteknive i en køkkentøjsbutik, er det som regel de samme klassikere, der hives ned fra hylderne. Det er der god grund til. Ost & ko har samlet osteskuffens fire bedste værktøjer, som kan hjælpe dig igennem langt de fleste hverdagsoste.

Af Heidi Svømmekjær

Bevares, der findes også osteklokker og den særlige cuore-kniv, som laver de perfekte brudflader i en stor parmesan. Men til hverdagsosteforbruget kan man komme rigtigt langt med blot fire værktøjer: osteskærer, ostehøvl, osterive og ostekniv med huller. Alle modellerne kan findes hos fx H.W. Larsen, Kunst & Køkkentøj eller en almindelig isenkræmmer.

1) Osteskæreren
Osteskæreren fås typisk i to varianter. Den ene er en høj og smal model, hvor skaft og strenge er lige lange. Denne er som regel udstyret med en streng på hver side af skaftet, der giver hver sin skivetykkelse, og en spids til at spidde osteskiven med. En anden er “rollschnitt”-modellen af mærket Westmark. Denne ostekniv (afbildet foroven) kombinerer ostestrengen med en rulle, der sammen giver mulighed for variationer i skivetykkelse afhængigt af skærevinklen. Disse streng-baserede skærere anbefales især til de blødere skæreoste fx en danbo eller en havarti, da den minimale snitflade (i forhold til fx en ostehøvl) skaber mindst mulig friktion med osteskiven. Så krøller den ikke sammen under skæring.

 

2) Ostehøvlen
I denne kategori er der igen to hovedaktører, som dominerer markedet. Den ene ostekniv har et hoved af metal og den anden af plast. Metalmodellen er til de hårdere skæreoste som fx gouda og gruyère, mens plastmodellen, der ofte er lavet i slip-let-materiale kan klare både de hårdere og lidt blødere skæreoste. De ses oftest i mærket Gastromax med ergonomisk håndtag eller Osti, der også reklamerer med klæbefri, ru overflade. Begge er noget billigere og nemmere at rengøre end metalhøvlene, men til gengæld ikke altid så nydelige på middagsbordet.

3) Ostekniven med huller
Der er ikke noget værre end en fladmast brie, hvor det lækre indre er tvunget ud af en sløv kniv på tværs. Prøv i stedet en skarp ostekniv med udstanset blad, hvor de bløde skiver slipper let grundet den mindskede snitflade. Denne model er også udstyret med to spidser, som gør det nemt at spidde byttet og redde det hurtigt over på tallerkenen. Alternativet til den autoriserede hullede ostekniv er en slank, skarp kniv, som du dypper i varmt vand, inden du skærer i osten. Så klistrer osten ikke fast til kniven.

4) Osteriven
Når pastaen lige skal toppes, og risottoen have sin cremede konsistens, er en osterive vejen frem. Hvis der skal rives større mængder kan en selvstående ostekniv (fx et godt gammeldags rivejern) være den fornuftige løsning, men det skaber også mere opvask. Skal det gå lidt hurtigere og mere uforpligtende til, er én af Microplanes håndholdte river et godt bud. De er skarpe, hurtige at gøre rent og fylder mindre i skuffen. Og så er de også eminente til citronskal, muskatnødder og chokolade …