Indlæg

 

Her kan du læse artikler, nyheder og andet ostestof fra Ost & ko.

 

 

Sådan smager osten

Er du til blødt og cremet eller fast og knasende? Til mildt og friskt eller skarpt og intenst? Chancen for gode spiseoplevelser bliver større, hvis vi kan finde ud af at tale om, hvordan maden smager, og hvorfor den smager, som den gør.

læs mere

Tre danske oste har EU’s BGB-mærke

Siden efteråret 2017 har danboen, været en af i alt 12 danske madvarer, som har ret til at bære EU’s kvalitetsmærker BGB eller BOB. Mærkerne fortæller os, at produkternes oprindelse og kvalitet er defineret og kontrolleret. Men man skal holde tungen lige i munden for at forstå, hvor den certificerede kvalitet helt præcist kommer fra.

læs mere

Smagen af de danske oste

En ost kan indeholde flere end 600 forskellige smagsstoffer – fra lugten af stald til smagen af karamel og nødder. Sensoriker Lisbeth Ankersens ’smagslandkort’ giver et indblik i ostens enorme smagsunivers, og nu kan du downloade smagslandkortet som overskueligt layoutet pdf med lækre ostefotos af Søren Gammelmark. Aldrig har den komplekse smag af ost været så let at forstå.

læs mere

Fynsk, frisk og forrygende

Rygeosten smager ikke som noget andet på jorden. Den kulinariske nationalskat er imidlertid under pres, for hver gang en ældre dansker falder bort, mister rygeosten en trofast fan. Men det skal blive løgn, hvis det står til de driftige fynboer, som i år søsætter Rygeostens Dag.

læs mere

Osterier i Danmark

I efteråret 2018 findes der 35 osteproducerende virksomheder i Danmark. 8 af dem er andelsmejerier. 4 af dem har flere end 1 produktionssted, så samlet er der 52 aktive professionelle osterier i landet. Her er Ost & kos nøgletal om de danske mejerier – og et smukt danmarkskort til at skabe overblik over dem.

læs mere

Ost & ko udgiver magasinet Ostekultur

Har du set Ost & kos nye magasin Ostekultur? Magasinet er gratis og kan fås ved henvendelse til Mejeriforeningen – eller hvis du kigger forbi Ost & kos aktiviteter på landets madfestivaler. Du kan også læse det online her på matriklen.

læs mere

Medarbejdere søges til ostefestivalen Cheese Copenhagen 2018

Vil du hjælpe os med at afvikle Danmarks fedeste ostefestival den 10. november 2018 ved Torvehallerne i København? Vi har brug for 16 søde og effektive osteglade medarbejdere til alt fra bordopstilling og skraldetjans til servering og hyggeligt værtskab for de deltagende ostemagere.

læs mere

Festivalguide: Sensommeren står i ostens tegn

Dyk ned i nogle af Danmarks bedste oste, når fem store madfestivaler de kommende måneder serverer et overflødighedshorn af kulinariske oplevelser på både Sjælland, Fyn og i Jylland. Der er godt nyt til alle landets osteelskere. Sensommeren og efteråret bliver nemlig sprængfyldt med muligheder for at opleve nogle af Danmarks absolut bedste oste.

læs mere

Rygeost

Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førsteelsker helt sin egen.

læs mere

Ost over Gudhjem: Michelin-kokke dyster om årets oste-ret

Kongerigets fineste forret baseret på lækre, lokale råvarer og tilberedt af nationens største Michelin-kokke. Det må være noget med asparges, jomfruhummer og fjordrejer i centrum, ikke sandt? Næ nej, svaret er OST! I år står dansk specialost øverst på...

læs mere

Ost & ko skydes i gang – igen

Efter tre års massiv oste-massage og en egentlig afsluttet EU-ostekampagne, skyder Mejeriforeningen endnu engang Ost & ko-kampagnen i gang med et åbent og ærligt Ostesymposium. Det er igen et hold af specialister, der skal sprede kærligheden til ost, stimulere den...

læs mere

Fem tips til ost om sommeren

Når solen står lige på, er osten ofte den første, der forlader bordet for ikke at smelte, danne uønskede skorper eller blive gammel før tid. Men ligesom de fleste mennesker blomstrer op i sommerhalvåret, folder en ost også først sin fulde aroma ud, når graderne stiger. Hermed fem tips til, hvordan du kan tilbringe en sommer i ostens tegn.

læs mere

Sådan skal den skæres

Mange oste er runde fra produktionen af, men det er sjældent sådan, de fås på ostehylden eller -tallerkenen. Faktisk ligger der en mindre videnskab med dertil hørende diagrammer bag ostens vej fra cirkel til de velkendte trekanter og firkanter. Ost & ko har talt med...

læs mere

Comeback til en klassiker: Ostefonduen er hot igen

Ostefondue har i mange år levet en tilbagetrukket tilværelse i den generelle gastronomiske bevidsthed. Ostefonduens sociale måltidsnatur kan dog være én af grundene til, at den glemte 80’er-ret nu er på vej tilbage på de danske middagsborde.

læs mere

Til møde i ostelogen

For nogle er ost bare noget, man lægger på morgenkrydderen. For andre skal den hyldes, nærstuderes og nydes i selskab med venner. Ost & ko har mødt Charlotte fra København, der startede “Ostelogen” sammen med sine veninder i 2013. Siden da har medlemmerne mødtes en gang om måneden og smagt sig igennem noget nær 200 oste.

læs mere

Hemmeligheden bag landets bedste osteafdeling

Som almindelig forbruger kan det være en udfordring at navigere i ostens verden. Men det er ikke kun hos ostehandleren, du kan finde råd. Detailhandlen byder på adskillige udsøgte mejeriafdelinger, hvor dedikerede osteeksperter står på spring for at hjælpe dig videre i ostens unikke smagsunivers. Ost & ko tog på besøg i en af landets bedste mejeriafdelinger, som sidste år blev hædret med Mejeriprisen for arbejdet med kvalitetsost og mejeriprodukter.

læs mere

Guide: De bedste osteknive i køkkenskuffen

Spørger man efter osteknive i en køkkentøjsbutik, er det som regel de samme klassikere, der hives ned fra hylderne. Det er der god grund til. Ost & ko har samlet osteskuffens fire musketerer, som kan hjælpe dig igennem langt de fleste hverdagsoste.

læs mere

Bøger om ost til nørder og novicer

BØGER OM OST. Hvad skal du dog give din osteelskende niece, gamle far eller kollegaen, der fortjener lidt godt fra kontornissen op til jul? Svar: En bog om ost til at løfte den spirende interesse til det næste niveau. Her er en stribe små og store, nye og gamle gaveidéer til både ostenovicer og mere garvede osteentusiaster.

læs mere

650 osteelskere oplevede Slow Cheese Copenhagen 2017

Med 500 billetter solgt i forsalg kunne den udsolgte ostefestival Slow Cheese Copenhagen 2017 glæde sig over et rekordhøjt antal deltagere til en underholdende og lærerig dag fyldt med madglæde og ostestemning i den brune kødby i København.

læs mere

Slow Cheese Copenhagen 2017 – Danmarks fedeste ostefestival

Danmarks største ostefestival er tilbage i Kødbyen i København med sin agenda om at udstille skønheden, mangfoldigheden og den seneste udvikling i den danske ostekultur gennem smagninger, foredrag og det personlige møde med mange af landets dygtigste ostemagere og deres lækreste kreationer.

læs mere

Ingredienser i sæson og pædagogisk tæft sikrer sejr

Mens sommeren går på hæld, kan vi nu løfte osteklokken for de seks udvalgte opskrifter i sommerens festligste ostedyst. Med fokus på smagskombinationer, køkkensnilde og pædagogisk tæft, har dommerpanelet udpeget to vindere, der kan bringe enhver fest til kogepunktet...

læs mere

Nye visioner på Enghavegård

I februar 2017 overtog ægteparret Lone og Martin Hansen Enghavegård Osteri ved Ho Bugt nord for Esbjerg. Her fortsætter de i den tidligere ejer Henrik Walther-Larsens fodspor, men sætter også egne aftryk i mulden med bl.a. charcuteriproduktion og lagring i jordkamre.

læs mere

Sommerens festligste ostedyst – Vind op til 6.000 kr.

Sommeren er over os, og det fejrer Ost & ko med en festlig ostedyst for madbloggere over to temaer om fest og dagen derpå. Du har hele sommeren til at gå i køkkenet. Dyst med og vind op til 6.000 kr. for dine festligste osteopskrifter. I dag starter endnu en...

læs mere

Gedemælken løber på Midtsjælland

Mens Knuthenlund på Lolland er gået helt væk fra gedemælk, stortrives gederne andre steder i Danmark. Det gælder blandt andet hos Lykkelund Gedemejeri på Bornholm og senest hos Copenhagen Goat Milk, som er kommet langt siden sin opstart i juli 2015.

læs mere

Årets sidste ostedyst er afgjort med et ostebrag

Årets sidste opskriftskonkurrence er nu endelig afgjort. Med en ny kok ved dommerbordet er seks opskrifter udvalgt som de mest nyskabende, inspirerende og smagfulde bud på et måltid vendt på hovedet og en ost med fart på. Tillykke til de dygtige madbloggere bag osteopskrifterne.

læs mere

Nye tal: Vi spiser mere ost

Med hhv. 8,5 og 10 % repræsenterer kategorierne gul ost og specialost den største fremgang på et ostemarked i tydelig vækst. Det viser tal fra GFK Consumer Tracking, der har sammenlignet 2. kvartal 2015 med 2. kvartal 2016. Her er de mest markante bevægelser.

læs mere

Hvad koster en ost?

Ost er hverken dyrere eller billigere end de andre pålægsklassikere. Men kiloprisen på ostene i supermarkedets køledisk varierer fra 40 til 400 kr. Hvad skaber den store variation? Hvad går pengene egentlig til?

læs mere

Ostens historie gennem 10.000 år

Fra naturens tilfældighed til moderne mejeribrug. Ostens historie en spændende rejse gennem tusinder af år, gennem tilfældigheder og opdagelser, gennem politik, kultur og teknik, gennem luksus og overskud, konservatisme og mønsterbrud.

læs mere

De bedste mejeriafdelinger i Danmark er fundet

Mejerivarer, der inspirerer og ikke kun er henvist til mejeriafdelingen, men flot repræsenteret i hele butikken. Det er kvaliteter, der går igen hos vinderne af Mejeriprisen 2016. Lidl i Thisted og Meny i Hellerup løb med sejren, da prisen blev uddelt 12. oktober.

læs mere

Europa rundt på 10 oste

Europa har en lang og stolt ostehistorie. De bedste oste bliver nydt over hele verden og har inspireret ostemagere, kokke og gourmeter i århundreder. Her er et udvalg af Europas mest berømte oste, dog uden brie, danbo og danablu, som beskrives under “Ostetyper”.

læs mere

Hotte osteemner

Hvad taler mejerister og osteelskere om hen over skærebrættet? Hvor findes udviklingen, og hvor bevæger branchen sig hen netop nu? Her er fire nedslag på hede samtaleemner i den dynamiske danske ostekultur.

læs mere

Håndværksosteri hos Camilla Plum

16 dedikerede osteentusiaster havde afsat 1.250 kr. og en weekend i oktober til at lytte til den canadiske ostemager David Asher, forfatter til bogen ”The Art of Natural Cheesemaking”. Det blev en weekends studie i mejeriteknik fra en svunden tid og en fejring af mælkens mangfoldige egenskaber.

læs mere

Til ostekursus på Kold College

Kold College i Odense er det eneste sted i Norden, som uddanner mejerister. Under årets Spis! Odense Food Festival åbnede Kold undtagelsesvist skolens veludstyrede træningsmejeri for osteinteresserede fynboer til en aftens kursus i traditionel dansk osteproduktion. Ost & ko var med ved ostekarret.

læs mere

Kokkenes yndlingsost

Fra moden havarti til mont d’or med champagne og fast modnet ved stuetemperatur. Seks danske stjernekokke fortæller, hvordan de allerhelst spiser og bruger deres yndlingsoste.

læs mere

Friske aktiviteter på årets International Food Contest

Gourmetprisen 2016 blev uddelt få meter fra Mejeriforeningens stand på International Food Contest i MCH Messecenter Herning i de første dage af november. Mens Gourmetprisen blev domineret af gamle kendinge, var der masser af ny aktivitet på standen, der repræsenterede kampagnerne Ost & ko, Skolemælk og Mælk er for livet.

læs mere

Mælkeskæg og ost i nye klæder

Køkkensnak. 1.-3. november åbner Mejeriforeningen køkkenet til tre dage fyldt med inspirerende samtaler, opskriftskonkurrence for madbloggere, bud på fremtidsscenarier og god kaffe på International Food Contest 2016 i MCH Messecenter Herning.

læs mere

MadbloggerUdfordringen og Ost & ko slår sig sammen

I dag går startskuddet til endnu en opskriftskonkurrence, og det sker denne gang i samarbejde med MadbloggerUdfordringen, der med sine 11 forrige udfordringer har budt adskillige danske madbloggere op til dans. Til efterårets temaer skal der fart på osten, som...

læs mere

Kom med til festival for ostenørder

Hvor findes det kreative vækstlag i dansk ostehåndværk? Det kan du selv smage, når Slow Food København-Nordsjælland, CPH Food Space i Kødbyen i København og Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko lørdag den 5. november slår dørene op til festival for ostenørder.

læs mere

Ostevafler med rygeostcreme

af Christina Bennetzen, eatmyheartoutcph

God til personer, der gerne vil undgå hvedemel. Kan både bruges som tilbehør til fx suppe eller salat og som snack til uventede gæster.

læs mere

Pizza quattro formaggi

af Christina Bennetzen, eatmyheartoutcph

Oplagt og appetitlig måde at bruge sine oste-rester. Kan udgøre et helt måltid eller serveres som supplement til en suppe.

læs mere

Hvad ostekulturen kan lære af de danske mikrobryggere

Hvor findes den kreative kraft i ostebranchen? Hvordan forløses den, og hvem har ansvaret for at gøre det? Bør ostebranchens fokus være innovative specialoste eller den sikre leverance, som forbrugere på lokal- og eksportmarkeder kan stole på? Eller kan ost som kunst...

læs mere

10 osteord, du skal kende

Hvad er forskellen på “osteløbe” og “ostekultur”? Hvad vil det sige, at mælken er “rå”? Og hvad kalder man en osts forædlingsproces? Her er forklaringer på 10 osteord, enhver osteelsker bør kende.

læs mere

Ost mindsker madspild

Ost kan give fylde, cremethed og et ekstra pift til mange retter. Ja, ost kan endda bruges som krydderi. Her får du tre osteglade kokkes bud på, hvordan ost kan bruges til at give nyt liv til madresterne.

læs mere

Er ostemaden i fare for at uddø?

Fremtidsforsker varsler en krank skæbne for den klassiske danske ostemad med gul ost. En madsociolog mener dog, at kombinationen af ost og og brød byder på så stor grundlæggende velsmag, at ostemaden også vil overleve i de næste generationer.

læs mere

Ostetips fra de professionelle

Rødvin eller hvidvin til osten? Skal gedeost spises først eller sidst? Og hvordan opbevarer man bedst osten i køleskabet? Vi bad fem eksperter give os deres bedste tips og tricks til bedre håndtering, servering og nydelse af ost.

læs mere

Så skal der ostedystes! Vind op til 6.000 kr.

I dag åbner Ost & ko for en ny runde opskriftskonkurrence og inviterer alle ostetossede madbloggere til at dyste over to temaer. Denne gang udfordres konkurrencens deltagere til at støve en folkekær kending af, nemlig ostemaden. Og så skal det være slut med at spilde...

læs mere

Internationalt ostesymposium afholdt i Paris

I oktober samledes godt 100 journalister og branchefolk til det første af fem internationale ostesymposier som et led i kampagnen Cheese Up Your Life, der skal fremme den europæiske ostekultur. Programmet bød bl.a. på videnskabelige indlæg om ostens og den europæiske mejerikulturs oprindelse, om geografiens indflydelse på kvalitet og om neurologien bag gastronomisk nydelse og intelligent fødevaredesign.

læs mere

Ostekultur 2016 – symposium til maj i København

Mandag 30. maj 2016 indbyder Mejeriforeningen og kampagnen Ost & ko fagfolk, formidlere og ostebranchen til en dags inspirerende indblik i og diskussion om en europæisk ostekultur, der er mere dynamisk end nogensinde. Dagen bliver bygget op om en række indlæg fra...

læs mere

Lagret ost kan mere end lugte

Et dansk studie publiceret i det amerikanske tidsskrift The Journal of Nutrition viser, at lagring af ost ændrer ostens effekt på bl.a. kroppens insulinregulering.

læs mere

Lav din egen ost derhjemme

Kan man selv lave ost hjemme hos sig selv? Ost & ko undersøger, hvad der skal til for at blive en succesrig egenrådig ostemester i privaten.

læs mere

Det klassiske ostebord ruller stadig

Restaurantgæsterne elsker det, men få restauranter tilbyder det: Det klassiske bugnende ostebord på hjul. Ost & ko har mødt tre restauratører, som aldrig kommer til at opgive deres ostebord.

læs mere

Ny ostehandel i Kødbyen arrangerer osteskole

Så er der godt nyt til osteinteresserede københavnere. Osteriet&ko er navnet på en ny ostebutik i Kødbyen, som hen over foråret inviterer til osteskole med temaerne italienske, franske, spanske og nordiske oste. Foto: Chris Tonnesen Birgitte Kastrup er 3. generation i...

læs mere

Ost & ko udgiver 36-siders inspirationshæfte

I denne uge udkommer 2. udgave af Ost & kos inspirationsfolder med titlen "Ostekultur for  madglade". Folderen indeholder en række lækre opskrifter med ost, ostetips og -idéer fra kokke og fagfolk og viden og baggrundshistorier om ostekultur og ostesmag. Folderen...

læs mere

Ny app er ostens svar på Tinder

Ægteskabet mellem ost og vin kan være magisk. Men når kemien ikke er til stede, kan det blive et trist forhold for begge parter. En ny app forsøger at hjælpe forbrugerne til at træffe de rigtige valg, når der skal vælges vin til ostebordet.

læs mere

Råmælk på menuen til Årets Ret 2015

Der var råmælk på menuen, da hele Danmarks restaurationsbranche var samlet til gallamiddag i september sidste år i forbindelse med den seneste udgave af prisuddelingen Årets Ret.

læs mere

Blåskimmelost hitter i årets sidste konkurrence

Dommerne har vurdereret og valgt. Seks nye opskrifter med velvalgte oste udviklet af dygtige madbloggere er sluppet gennem konkurrencens nåleøje. Tillykke! Hit med din bedste osteopskrift, udfordrede Ost & ko endnu en gang madbloggere til at gå i køkkenet, og udvikle...

læs mere

En ostegastronomisk opdagelsesrejse gennem Danmark

Ost & ko fyldte en bus med nogle af landets førende madbloggere og journalister, og sendte dem til Food Contest i Herning for at smage på kongerigets bedste oste. Det blev en lang og spændende gastronomisk opdagelsesrejse i ostens verden.

læs mere

Ost & ko fyrer op under endnu en opskriftskonkurrence

Dyst med ost! Sådan lyder opfordringen, når Ost & ko for anden gang inviterer osteglade madbloggere til at komme med deres bedste bud på velsmagende og spændende opskrifter med ost. Temaerne byder denne gang på oste-nytårsfest og søde sager med ost. Forventninger er...

læs mere

Æbleflæsk og butterdejs-snack vinder opskriftskonkurrencen

Dommerne har voteret og Ost & ko kan nu endelig løfte sløret for de opskrifter, der er kommet gennem ostehullet. Fem opskrifter er udvalgt eller og to er løbet med oste-sejren som vinder under temaerne “Ost - bling på din ret” og “Ost - et grundstof”. Det kan være sin...

læs mere

Broccolitærte med ostedej

af Camilla Bojesen-Møller, Ostesnak

Osten kommer her til sin ret både som krydderi til tærtedejen og de to oste danner også en fin baggrund for den lidt bitre broccoli.

læs mere

Ost & ko: Ny kampagne vil styrke ostekulturen

Interessen for mad og velsmag har aldrig været større, og der er særligt meget fokus på de regionale og lokale kvaliteter i madkulturen. En paradoksal undtagelse synes at være vores traditionelle ostetyper, og især blandt unge er interessen for de klassiske gule oste faldet. Derfor lancerer Mejeriforeningen i dag kampagnen Ost & ko, som er en del af et fælleseuropæisk fremstød for ostekulturen i Danmark, Frankrig, Irland og Nordirland.

læs mere

Ny øl og mad-pris til osteinnovatør

Foreningen Danske Ølentusiaster står bag den nye pris, Øl og Mad Prisen, som hylder kombinationen af øl og mad. Prisen blev for første gang uddelt under Food Festival i Aarhus og gik til osteinnovatør, Mads Østergaard-Clausen.

læs mere

Seneste tal for produktion og salg af ost

I juli udkom den årlige mejeristatistik fra Landbrug & Fødevarer. På baggrund af tal fra Danmarks Statistik, Dansk FødevareErhverv og Mejeriforeningen giver den et overblik over situationen for salg og produktion netop nu. Her er et udvalg af de mest interessante ostetal.

læs mere

Knas og krystaller – nordens parmesan

Engang skulle man til Sydeuropa for at finde modne faste oste med krystalliseret umamiknas – i dag skal man bare en tur til Vestjylland. De intense produkter er smukke eksempler på moderne dansk terroir-ost.

læs mere

Fra bleu til blå – skimlens glæder

Nysgerrighed var katalysatoren for 150 år siden, da de første eksperimenter med blåskimmel begyndte herhjemme. I dag er nysgerrighed og sammenspillet med gastronomiens verden drivkraften for en alsidig produktion med stor appetit for innovation. Danmark har for alvor fået the blues.

læs mere

Ny bog: Ost på bordet

Camilla Bojsen-Møller arbejder til daglig med at markedsføre produkterne fra verdens største osteproducent og -distributør, men i sin fritid kan hun heller ikke holde fingrene fra osten. Siden 2011 har hun blogget om ost på ostesnak.dk, og i foråret udgav hun bogen Ost på bordet.

læs mere

Danbo – fremtiden for Danmarks nationalost

En skive eller to på brødet. Smeltet i en toast eller sandwich. Til gratinering af din aftensmad. Eller en lille haps helt uden for kontekst. Selvom den traditionelle ostemad ikke længere er super trendy, er der masser eksistensberettigelse for den klassiske danbo.

læs mere