Kender du typen?

Ost er en spændende verden af variation og kompleksitet,
men det behøver ikke være svært at få et overblik.
Her kan du læse om de mest almindelige danske ostetyper.

Danbo

Danmarks nationalost er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort danboen til folkeeje og en perfekt allroundost på madpakken og i køkkenet.

læs mere

Danbo ekstra lagret

En danbo med flere end 30 uger på bagen kan kalde sig ”ekstra lagret”. Ordene ”gammel” eller ”gamle” indgår jævnligt i produktnavnene som en påmindelse om, at osten ikke er for børn og sarte sjæle. Men garvede ostespisere elsker, når det river lidt i næsen.

læs mere

Danbo med kommen

Kommentilsætning i mad har været kendt siden stenalderen, og herhjemme anvendes krydderurten flittigt i alt fra brød til snaps, syltning, kål, salater og, ja, ost.

læs mere

Esrom

Esrom er sammen med danablu de to eneste danske oste, hvis kvalitet og oprindelse er EU-certificeret ligesom fx serranoskinke, fetaost, barolo og champagne.

læs mere

Havarti

Opkaldt efter Havarthigaarden nord for København til ære for stedets mejerist i sidste halvdel af 1800-taller, Hanne Nielsen, Danmarks ubestridte ostepionér nr. 1.

læs mere

Fast modnet

Gastronomiens foretrukne ostetype findes i feltet mellem halvfaste skæreoste og de hårde typer som parmesan og manchego. Vi kalder typen for fast modnet.

læs mere

Hvidskimmel

Smukt hvid udenpå, men indeni gemmer hvidskimmelostene på alt fra en mild og fast ostemasse til en vidunderligt smagsintens og næsten flydende substans.

læs mere

Blåskimmel

Blåskimmeloste hører til blandt verdens mest eftertragtede, komplekse og smagsintense madvarer, som du enten elsker højt eller ikke er blevet gammel nok til.

læs mere

Rygeost

Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førsteelsker helt sin egen.

læs mere