Inspireret af schweiziske oste som emmentaler og gruyère og med snart 120 år på bagen i danske ostekar, har samsøosten sat et gedigent aftryk i vores ostekultur.

 

Hvad er samsø ost?

Historien om samsøosten begynder på Langeland, hvor lensgreve Chr. J. F. Ahlefeldt-Laurvig i 1898 byggede et mejeri ved sit slot og ansatte mejeristen Aksel Jensen, som han derefter sendte til Holland og Schweiz for at lære at lave såkaldt opstukken ost.

På det tidspunkt var det noget helt nyt i Danmark. Efter sin hjemkomst fik Aksel Jensen stor succes med typen, som på det tidspunkt blev kaldt dansk svejtserost.

Men selvom osten, der i 1952 i henhold til Stresa-konventionen blev døbt “samsø”, er inspireret af schweizisk ost, er den dog helt sin egen. Den er meget mindre end både emmentaler og gruyère, og der anvendes en almindelig dansk syrningskultur, der giver mindre hulsætning end de klassiske alpeostes Lactobacillus helveticus og propionbacterium.

Samsøost er en mild, let syrlig og sødmefuld ost, der har en svag smag og aroma af nødder. Osten er lys til gullig og har få mellemstore ensartede huller, og konsistensen svinger fra blød og smidig, hvis osten er produceret uden skorpe, til mere fast og drøj, hvis den er produceret med skorpe. Samsø kan produceres med eller uden rødkitmodning, hvilket varierer udtrykket markant imellem mild og mere skarp.

Blandt andet derfor har osten utallige anvendelsesmuligheder og er god både som pålæg, i stave til madpakken eller til at rive over varme retter. I mange år har samsøosten været den eneste originale danske fastost, men de senere år er en helt ny kultur af fast modnede oste blomstret op omkring landets fremmeste osterier. De kan takke samsøen for det inspiratoriske forlæg.

%

Duft (intensitet i næsen)

%

Smag (intensitet i munden)

%

God i maden

%

God på ostebordet

%

Børnevenlig