På bagels, i kager, i supper og i sushi. Eller bare på dit brød. Den smørbare friskost er en af markedets mest alsidige ostetyper, hvis cremede flødesmag passer til stort set alt.

 

Smøreost, friskost eller flødeost – kær ost har mange navne. Fælles for de mange typer af smørbar friskost er, at de består af varierende blandinger af fløde og mælk og dermed findes med forskellige fedtprocenter, i naturelle udgaver og tilsat forskellige krydderier, urter, alkohol, nødder og frugt.

Smøreost bliver hverken stukket, fisket, presset eller lagret, men spises aldeles ung og frisk og adskiller sig dermed fra andre bløde oste som fx brie og camembert. Smagen er let salt, forfriskende syrlig, mælket og fersk i naturellerne og domineret af krydderierne i de aromatiserede. De fleste sælges i flade firkantede plastikbægre med de tilsatte smagsgivere iblandet. Nogle fås som ruller og har en midte af af fx pesto, mens andre igen fås som kranse rullet fx i nødder.

Smøreostens bløde og cremede tekstur gør den ideel at smøre på brød, og i nyere tid forbindes den ofte med det amerikanske frokostfænomen bagelen. Men den kan anvendes til meget andet, fx som et friskt alternativ til fløde i madretter, til glasering af kager i form af “cream cheese frosting”, til de populære cheesecakes og sågar i sushi. Ostens kombination af fedme og frisk syre har en bemærkelsesværdig evne til at fremhæve de smagselementer, den kombineres med, hvilket gør den ekstremt bredt anvendelig i både det kolde og det varme køkken.

%

Duft (intensitet i næsen)

%

Smag (intensitet i munden)

%

God i maden

%

God på ostebordet

%

Børnevenlig