Stegt havkat med ølsauce, æbler og osteskum

Forret til 4 personer

Opskrift på dildæbler

2½ dl. smagsneutralolie
40-50 g. frisk dild
1-2 æbler, gerne syreholdige

Sådan laver du dildæbler

Blend olien og dilden. Si olien gennem et klæde. Skræl æblerne og skær dem i tern af ca. 5 x 5 mm. Hæld dem i en skål og dæk dem til med dildolien.

Opskrift på ølsauce

1 flaske gylden bock øl
½ l fiskefond
10 kviste bronzefennikel
2 skalotteløg, hakket
150-200 g. smør i tern
Æblebalsamico
Evt. 1-2 spsk. honning
Salt og peber

Sådan laver du ølsauce

Hæld øllet i en gryde sammen med bronzefennikel. Kog det op og lad det småsimre i et par minutter. Hæld fiskefonden i, og lade det simre ved svag varme i 25 minutter. Si saucen og kog den ned til ca. ⅓. Smag til med æblebalsamico og honning. Begynd, at montere smørret (mens der piskes tilsættes smørret lidt af gangen). Saucen skal både være afbalanceret, dvs. rund men også have lidt syrligt over sig. Smag derfor saucen til inden alt smørret er monteret i den.

Opskrift på stegt havkat

4 havkat fileter af ca. 75-100 g
50 g smør
Salt og peber

Sådan laver du stegt havkat

Skær havkatten ud i stykker af ca. 4 x 12 cm, hvis det er til en forret. Salt dem et par timer i forvejen. Varm en pande op til over middelvarme med lidt olie på. Kom et par spsk. smør på panden og steg havkatfileterne med oversiden ned af.
Brug nu en ske til at hælde den varme smør over fileterne. Efter 2 minutter vendes de og steget yderligere 1-2 minutter, mens de fortsat overhældes med varmt smør.

Opskrift på osteskum

100 g. fast modnet ost
2½ dl. letmælk

Sådan laver du osteskum

Riv osten og kom det i en gryde sammen med mælken. Varm det op ved middelsvag varme indtil osten er smeltet. Ved servering skummes ostesaucen med en stavblender, hvor der dannes osteskum på toppen, som med en ske tages af og placeres på enden af hver stegt havtaske filet.

Pynt

Spiselige blomster eller urter, det er kun fantasien, der sætter grænser

Anret retten i en dyb tallerken og server straks.

Tip
Saucen kan justeres til mere syreholdig eller sødme efter smag og behag.

Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på GASTROmad.

Andre gode opskrifter: Se også hvordan du laver ostesuppeknækbrød med ost og gulerodspesto med ost.

Søren S. Willadsen

Søren S. Willadsen

Madblogger

Søren S. Willadsen blogger om mad og gastronomi på GASTROmad. Til dagligt arbejder Søren som konsulent og coach. Ved siden af bloggen arbejder Søren med opskriftsudvikling, foodstyling og fotografering til Smoke It All.