Juleost med god smag i munden

 

Så står jul og vinter nok engang for døren med slud og blæst og korte kolde dage, der på det nærmeste trygler om at blive forsødet med rigelige mængder laktiske lækkerier. Godt, man bor i et land, der er leveringsdygtigt i den slags. Faktisk vil jeg vove den påstand, at du lige nu kan finde flere gastronomisk interessante danskproducerede julegodter indenfor produktkategorierne mælk, syrnet, smør og ost, end du har kunnet i 40 år.

 

Det er resultatet af en udvikling, der i lige så høj grad har været drevet af landets større mejerier som af de mindre, hvilket er bemærkelsesværdigt. Græsrødderne i den madkulturelle frontlinje er ofte små modige iværksættere med noget på hjerte og dugfriske idéer i mælketanken. Dem har vi heldigvis også i dansk mejeribrug, men de er langt fra alene om at drive ostekulturen fremad.

 

10 opskrifter med dansk ost – kan du gøre stjernekokkene kunsten efter?

Et godt bevis er det skønne mix af oste, der blev anvendt, da Mejeriforeningen sidste år kårede Danmarks bedste osteret. 10 restauranter stillede op; 5 af dem med michelinstjerner under bæltet. 8 ud af 10 retter indeholdt oste fra Danmarks fire største osteproducenter. Topkokkene har delt opskrifterne på deres (ret avancerede) retter fra konkurrencen, så du kan teste dine kogeevner derhjemme. Brug de oste, kokkene har valgt, eller vælg dine egne lokale ostefavoritter i stedet.

Bliv klogere på dansk, økologisk ost

Magasinet ser også nærmere på de gode grunde, der kan være til at investere højtidsbudgettets ostekroner i økologiske produkter. Alene i de seneste 12 måneder har vi set en 14 % stigning i salget af økologisk ost, som nu er meget tæt på at tegne sig for hver 10. krone, vi danskere bruger på ost. Derfor har vi spurgt en håndfuld fagfolk om, hvad der egentlig er forskellen på de iboende kvaliteter i en økologisk og en konventionel ost. Kan man smage forskel? Svaret er ikke så enkelt endda. Bliv klogere fra side 24 i vores onlinemagasin.

Opskrifter med ost til jul

Og så har en af Danmarks mest fremtrædende kogebogsforfattere og foredragsholdere, Trine Hahnemann, været så elskværdig at dele sine bedste idéer til spændende måder at bruge ost på til julefrokosten, til familiemiddagen på selve juleaften og til den løbende ferieforkælelse i årets mørkeste dage. Trines udgangspunkt er de råvarer, vi typisk spiser til jul, og sine egne erfaringer med at sætte ny kraft og retning på dem ved brug af forskellige danske oste fra friske til faste, bløde og blå.

Trines filosofi for julebordets generøse osteserveringer er nydelse under ansvar, og jeg kunne ikke være mere enig. Det er som bekendt ikke det, vi spiser mellem jul og nytår, der giver det ekstra julesul på sidebenene. Resten af året kan vi skele lidt mere til fedtindholdet og sætte os selv og vores ostebegær under passende administration. Men ikke nu. Ikke i det her mørke og i den her kulde. Her må velsmagen og forkælelsen råde. Det er jo kun jul én gang om året!

Læs Trine Hahnemanns tip fra side 4-7.

Velbekomme, og rigtigt god læselyst!

Lars Witt Jensen

Marketing Manager i Mejeriforeningen og kampagnechef for Ost & ko