Fra moden havarti til mont d’or med champagne og fast modnet ved stuetemperatur.
Seks danske stjernekokke fortæller, hvordan de allerhelst spiser og bruger deres yndlingsoste.

Af Amalie Frøkjær-Rubbås

kim-gubi-kopi

“Jeg kan jo ikke lade være med at nævne rygeosten, for det er virkelig en, jeg sætter pris på, både pga. ostens historien og det faktum, at den stammer fra Fyn, ligesom jeg gør. Den er så unik, at du ikke finder en anden ost, der smager bare i nærheden af den. På restauranten bruger vi den til mange ting, fx har vi en rygeost-is. Derhjemme kan jeg godt lide at lave den som en rygeostsalat. Det er en fantastisk sommerting.”

Kims ostetip
”Hak friske radiser, ramsløg, purløg og gulerødder, og bland dem sammen med rygeost og lidt cremefraiche.
Og så put  det på rugbrød stegt i lidt smør. Det er superlækkert.”

michael-miv-kopi

”Som mange andre kokke er jeg mest fascineret af de faste modnede oste, både dem vi har herhjemme og klassikerne fra Frankrig og Italien. De har en fin nøddesmag og er naturlige salte og milde og nemme at arbejde med i varme retter. For nyligt lavede jeg fx en lun osteret med tørret lammehjerte og rabarber, som jeg var meget tilfreds med. Osten hjælper til at gøre det nemmere for folk at spise lammehjerte. Den skaber tryghed i smagen.”

Michaels ostetip
”Det nemmeste er at lave en sauce med hønsebouillon, fløde, ost og honning og sennep. Det kan være til en grønsagsret eller en fiskeret, hvor man er ude efter en mild og behagelig smag.”

jonas-mikkelsen-kopi

”Jeg er ret vild med havarti. Gerne en langtidslagret en af slagsen. Sådan en bruger vi meget i forskellige retter, fx Frederiksmindeklassikeren med stegt porre, persille og havarti. Når jeg spiser ost derhjemme, elsker jeg faste modne oste og gerne på et godt stykke surdejsbrød eller på knækbrød med en kompot af bær eller frugter til at give lidt frisk syre til en intense ost. Derudover gør oste altid underværker som smagsforstærker i vegetarretter.”

Jonas’ ostetip
”Hvis det skal være helt enkelt, tilbereder jeg et stykke kød  og steger en porre og river den modne havarti ud over den. Nemt, hurtigt og populært både hos de små og de store.”

rainer-gassner-kopi

”For tiden holder jeg meget af fede hvid-skimmeloste. Jeg elsker både konsistensen og den gode fedme, som gør hvid-skimlerne velegnede til at bruge i retterne i restauranten. Privat spiser jeg næsten altid ost rent, måske med lidt garniture af svesker og rosiner. Hvis det er en hård skæreost, så kombinerer jeg den med pære og lidt brød.”

Rainers ostetip
”Hvis man har parmesan eller lignende, så brug det i stedet for salt i varme retter. Man kan både blande det ned i en sovs eller bare rive osten direkte ned i retten.”

bo-jacobsen-kopi

”Mont d’or er min absolutte yndlingsost. Det er en fantastisk blød og cremet komælksost. Man kan spise den til en moden champagne og så med et lille stykke brød til, men det behøver man ikke – bare der er champagne!”

Bos ostetip
”Riv en fast komælksost ud over en varm salat med en dressing af fløde, cayennepeber, citronsaft, salt og peber. Det er kræs!”

brian-mark-kopi

“Hvis jeg absolut skal vælge min yndlingsost, må det være sådan en vellagret fastmodnet ost, der har ligget 24-30 måneder. Sådan en med knasende krystaller, det rigtige knæk og med smag af nødder. Det vigtigste er dog helt klart at vælge en god producent, hos hvem modningen er lige så vigtig som råvarerne. Jeg elsker at spise sådan en ost med et godt surdejsbrød og intet andet.”

Brians ostetip
“Respekter osten, og lad den få stuetemperatur, inden du spiser den. Det får den en helt anden konsistens og smag af. Og så køb en god ny-slynget honning til.”