Ingredienser

Ostebræt til 4 personer 

Knækbrød med creme af rygeost
2 spsk rygeost
3 spsk creme fraiche 38%

4 små knækbrød
granatæblekerner
brøndkarse

Ibérico med membrillo (kvædebrød)
500 g kvæder (giver ca. 400 g rensede kvæder)
400 g sukker
Saften af 1 citron
1 kanelstang, brækket i to

50 g fast modnet ost
Ristede og hakkede mandler
Frisk timian

Havarti med rosiner i kirsebæreddike
2½ dl kirsebæreddike
100 g brun farin
150 g rosiner

50 g halvfast ost af havarti
4 kiks
Frisk rosmarin

Ristet rugbrød med Bleu d’Auvergne og havtornekompot
100 g æble, skåret i tern
100 g havtorn, rensede
100 g sukker
½ vaniljestang, kornene herfra

50 g Bleu d’Auvergne
1 skive hårdt ristet rugbrød
Ristede og hakkede mandler

HAR DU OGSÅ EN FANTASTISK OPSKRIFT MED OST?

Deltag i opskriftkonkurrencen og vind op til 6.000 kr.

Læs mere

Fremgangsmåde

Creme af rygeost
Rør rygeost og creme fraiche sammen. Smag til med mere rygeost, hvis du kan lide mere røgsmag. Læg en skefuld på hvert knækbrød, og drys granatæblekerner over. Pynt med brøndkarseblade.

Fast modnet ost med membrillo
Skær kvæderne i kvarte, og fjern kernehuset. Skær kvæderne i både og kom dem i en gryde sammen med sukker. Rør godt rundt, og tilsæt citronsaft og kanelstang.

Varm langsomt op, og lad blandingen simre i en god time. Kvæderne bliver lidt rødlige, når de er klar.

Fjern kanelstangen, blend kvædeblandingen, og hæld den derefter i et fad eller en skål belagt med bagepapir. Stil kvædebrødet til afkøling.

Efter et par timer på køl, skæres kvædebrødet i fine, tynde skiver og serveres til osten. Drys med ristede, hakkede mandler og pynt med frisk timian. Opbevar membrilloen på køl.

Havarti med rosiner i kirsebæreddike
Kog eddike og farin i ca. fem minutter, til det meste af eddikeduften er forsvundet. Kom rosinerne i et glas og hæld lagen over. Lad det trække – gerne et par dage.

Skær osten i tynde skiver, og anret dem på kiksene. Top med syltede rosiner, og pynt evt. med kviste af frisk rosmarin.

Ristet rugbrød med Bleu d’Auvergne og havtornekompot
Kom æbletern og havtorn i en gryde med sukker og vaniljekorn. Rør godt. Varm langsomt op, og lad det simre til æblet er mørt.

Lad blandingen køle lidt af, og blend den. Pres kompotten gennem en sigte, og lad den køle af.

Skær rugbrødet i trekanter, og læg en skive ost på hver. Top med lidt havtornekompot og hakkede ristede mandler. 

Tip
Hvis det ikke lige er sæson for friske kvæder, kan man bruge en kvædemarmelade indkøbt i et velassorteret supermarked.

Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på Ostesnak.

 

Derfor er Camillas opskrift blandt de udvalgte

“En virkelig nem servering med fine præsentationer af og god variation over ostetyper og oprindelse. Ostene spiller hovedrollen med velvalgt tilbehør, der gør at serveringen kan passes ind hele nytårsaften, som snack til velkomstdrink, efterret eller natmad.”

Sådan sagde Ost & kos skarpe dommerpanel bestående af Kenneth Hansen, køkkenchef på Svinkløv Badehotel, Winnie Pauli, seniorkonsulent ved Landbrug & Fødevarer, og Sanne Muncken, gennem flere end 25 år ansat i Karolines Køkken bl.a. som kreativ leder.

Udvalgt under temaet “Ost – på dit nytårsbord” og honoreret med 1.000 kr.

Camilla Bojsen-Møller

Camilla Bojsen-Møller

Osteblogger

Ost fylder meget i Camillas liv. Udover at arbejde med kommunikation i et ostefirma, blogger hun om ost i fritiden på Ostesnak, og i marts 2015 udgav Samvirke hendes bog ’OST på bordet’.