DANIEL NYBORG
OSTEBØRSENS GÅRDMEJERI


Hvad driver dig til at lave ost?

Jeg synes, det er rigtigt, rigtigt sjovt, at du starter med en flydende råvare, og få timer efter står du med et fast produkt, der kan spises et par uger senere.

Hvad er det sværeste ved at lave ost?
Her hos Ostebørsen er det sværeste for mig at ramme de helt rigtige temperaturer i forskellige dele af produktionen. Selvom vi får sat nogle streger på diverse damphaner, er man altså ikke sikker på at ramme helt det samme to dage i træk. Men den slags er jo også med til at gøre det sjovt.

Hvad er en god ost?
Ud over at smage godt må en god ost ikke svede for meget, den er ikke for tør – eller for fugtig. Den skal have et godt bid og en god, karakteristisk smag.

Hvilken ost er din bedste?
Vi laver for øjeblikket en ost her, der hedder Flødeminister. Det er en 75+ havarti, som jeg producerede, da vi havde noget fløde i overskud. Den viste sig at opnå en helt perfekt blødhed og karakteristisk smag med lækker syr-ning uden at blive hverken for sur eller for salt. Den sad bare lige i øjet.

Fortæl om dit livs største osteoplevelse
Jeg fik en dag en forespørgsel på at lave en ”raspberry cheesecake” som en is. Så vi gik i køkkenet og fik udviklet den her is med ost og hindbær. Det var helt klart den sjoveste måde, jeg har prøvet at spise ost på, og den bedste cheesecake, jeg nogensinde har smagt.


OSTESTJERNER

De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.