Kender du typen?

Ost er en spændende verden af variation og kompleksitet, men det behøver ikke være svært at få et overblik. Her kan du læse om de mest almindelige danske ostetyper.

Danske oste populære i udlandet

En ny kampagne fra Landbrug & Fødevarer fortæller, at danske oste nyder stor anseelse uden for Danmarks grænser. Ost & ko har undersøgt en række eksempler på dansk osteeksport og må konstatere, at kampagnen taler sandt: I lande som Tyrkiet, Japan, USA og Tyskland opfattes dansk ost som noget af det ypperste, man kan sætte sine tænder i.

læs mere

6 hotte oste netop nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskulturer, terroirmælk og hjemmeaffinage? Her er 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere

Tre danske oste har EU’s BGB-mærke

Siden efteråret 2017 har danboen, været en af i alt 12 danske madvarer, som har ret til at bære EU’s kvalitetsmærker BGB eller BOB. Mærkerne fortæller os, at produkternes oprindelse og kvalitet er defineret og kontrolleret. Men man skal holde tungen lige i munden for at forstå, hvor den certificerede kvalitet helt præcist kommer fra.

læs mere

Smagen af de danske oste

En ost kan indeholde flere end 600 forskellige smagsstoffer – fra lugten af stald til smagen af karamel og nødder. Sensoriker Lisbeth Ankersens ’smagslandkort’ giver et indblik i ostens enorme smagsunivers, og nu kan du downloade smagslandkortet som overskueligt layoutet pdf med lækre ostefotos af Søren Gammelmark. Aldrig har den komplekse smag af ost været så let at forstå.

læs mere

Fynsk, frisk og forrygende

Rygeosten smager ikke som noget andet på jorden. Den kulinariske nationalskat er imidlertid under pres, for hver gang en ældre dansker falder bort, mister rygeosten en trofast fan. Men det skal blive løgn, hvis det står til de driftige fynboer, som i år søsætter Rygeostens Dag.

læs mere

Osterier i Danmark

I efteråret 2018 findes der 35 osteproducerende virksomheder i Danmark. 8 af dem er andelsmejerier. 4 af dem har flere end 1 produktionssted, så samlet er der 52 aktive professionelle osterier i landet. Her er Ost & kos nøgletal om de danske mejerier – og et smukt danmarkskort til at skabe overblik over dem.

læs mere

Rygeost

Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førsteelsker helt sin egen.

læs mere

Danbo

Danmarks nationalost er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort danboen til folkeeje og en perfekt allroundost på madpakken og i køkkenet.

læs mere

Danbo ekstra lagret

En danbo med flere end 30 uger på bagen kan kalde sig ”ekstra lagret”. Ordene ”gammel” eller ”gamle” indgår jævnligt i produktnavnene som en påmindelse om, at osten ikke er for børn og sarte sjæle. Men garvede ostespisere elsker, når det river lidt i næsen.

læs mere

Danbo med kommen

Kommentilsætning i mad har været kendt siden stenalderen, og herhjemme anvendes krydderurten flittigt i alt fra brød til snaps, syltning, kål, salater og, ja, ost.

læs mere

Samsø

Inspireret af schweiziske oste som emmentaler og gruyère og med snart 120 år på bagen i danske ostekar, har samsøosten sat et gedigent aftryk i vores ostekultur.

læs mere

Havarti

Opkaldt efter Havarthigaarden nord for København til ære for stedets mejerist i sidste halvdel af 1800-taller, Hanne Nielsen, Danmarks ubestridte ostepionér nr. 1.

læs mere

Hvidskimmel

Smukt hvid udenpå, men indeni gemmer hvidskimmelostene på alt fra en mild og fast ostemasse til en vidunderligt smagsintens og næsten flydende substans.

læs mere

Smøreost

På bagels, i kager, i supper og i sushi. Eller bare på dit brød. Den smørbare friskost er en af markedets mest alsidige ostetyper, hvis cremede flødesmag passer til stort set alt.

læs mere