Kender du typen?

Ost er en spændende verden af variation og kompleksitet, men det behøver ikke være svært at få et overblik. Her kan du læse om de mest almindelige danske ostetyper.

Er fremtidens ost lavet af græsmælk?

Er fremtidens ost lavet af græsmælk?

Er græsbaseret foder bedre for både dyr og natur? Er det bedre for klimaet? Og ligger der et uforløst kvalitetspotentiale i et fremtidigt fokus på produktion af ost af græs- og hømælk? Er græs nøglen til at lave ost, der både smager bedre og er mere bæredygtig?

læs mere
Bælgfrugterne kommer!

Bælgfrugterne kommer!

Ost og ko har undersøgt, hvordan vi giver bælgfrugterne det ekstra smagsmæssige spark, der får dem det sidste stykke vej ud i de danske køkkener – og hvordan osten kan hjælpe den store smag på vej.

læs mere
Din ostehandler – fra importfokus til dansk topkvalitet

Din ostehandler – fra importfokus til dansk topkvalitet

Den klassiske skiveost dominerer stadig salget af danske oste. Men lytter man efter på vandrørene hos landets ostehandlere, er det alligevel tydeligt, at der er nybrud og et generelt kursskifte i gang. Udbuddet af lokale kvalitetsoste bliver stadig mere mangfoldigt, og det får flere og flere danskere til at omfavne vores egne pendanter til de udenlandske importklassikere. Ostekultur har spurgt fire af landet stoneangivende ostehandlere, hvordan udviklingen fra importost til dansk topkvalitet har set ud fra deres Skærebræt.

læs mere
Ost til efterårshyggen: 6 hotte oste lige nu

Ost til efterårshyggen: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Tag med på opdagelse blandt sublime burgeroste

Tag med på opdagelse blandt sublime burgeroste

Cheeseburgeren er de seneste år buldret ind på restaurantscenen – men hvad skal osten kunne for at klare opgaven i den perfekte cheeseburger? Ostekultur er gået på opdagelse i underskoven af danske burgerrestauranter for at finde svaret.

læs mere
6 hotte oste netop nu

6 hotte oste netop nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk og hjemmeaffinage? Her er 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing. 

læs mere
Ud i det blå: Din guide til dansk blåskimmelost

Ud i det blå: Din guide til dansk blåskimmelost

Flere og flere blåskimmeloste skyder frem i Danmark fra osterier i alle størrelser – fra de unge, friske og pikante til de modne, dybe og knasende. Vi guider dig ind i den spændende verden af smagsindtryk, som dansk blåskimmelost gemmer på.

læs mere
Økologiens historie | Alt du skal vide om økomærket på dansk ost

Økologiens historie | Alt du skal vide om økomærket på dansk ost

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.

læs mere
Gammel ost hitter: 6 hotte oste lige nu

Gammel ost hitter: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Fra Rødkit til Femme Fatale: 6 hotte oste lige nu

Fra Rødkit til Femme Fatale: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.

læs mere
Danske oste populære i udlandet

Danske oste populære i udlandet

En ny kampagne fra Landbrug & Fødevarer fortæller, at danske oste nyder stor anseelse uden for Danmarks grænser. Ost & ko har undersøgt en række eksempler på dansk osteeksport og må konstatere, at kampagnen taler sandt: I lande som Tyrkiet, Japan, USA og Tyskland opfattes dansk ost som noget af det ypperste, man kan sætte sine tænder i.

læs mere
6 hotte oste netop nu

6 hotte oste netop nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskulturer, terroirmælk og hjemmeaffinage? Her er 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Tre danske oste har EU’s BGB-mærke

Tre danske oste har EU’s BGB-mærke

Siden efteråret 2017 har danboen, været en af i alt 12 danske madvarer, som har ret til at bære EU’s kvalitetsmærker BGB eller BOB. Mærkerne fortæller os, at produkternes oprindelse og kvalitet er defineret og kontrolleret. Men man skal holde tungen lige i munden for at forstå, hvor den certificerede kvalitet helt præcist kommer fra.

læs mere
Smagen af de danske oste

Smagen af de danske oste

En ost kan indeholde flere end 600 forskellige smagsstoffer – fra lugten af stald til smagen af karamel og nødder. Sensoriker Lisbeth Ankersens ’smagslandkort’ giver et indblik i ostens enorme smagsunivers, og nu kan du downloade smagslandkortet som overskueligt layoutet pdf med lækre ostefotos af Søren Gammelmark. Aldrig har den komplekse smag af ost været så let at forstå.

læs mere
Fynsk, frisk og forrygende

Fynsk, frisk og forrygende

Rygeosten smager ikke som noget andet på jorden. Den kulinariske nationalskat er imidlertid under pres, for hver gang en ældre dansker falder bort, mister rygeosten en trofast fan. Men det skal blive løgn, hvis det står til de driftige fynboer, som i år søsætter Rygeostens Dag.

læs mere