Kender du typen?

Ost er en spændende verden af variation og kompleksitet, men det behøver ikke være svært at få et overblik. Her kan du læse om de mest almindelige danske ostetyper.

Gammel ost hitter: 6 hotte oste lige nu

Gammel ost hitter: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Fra Rødkit til Femme Fatale: 6 hotte oste lige nu

Fra Rødkit til Femme Fatale: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.

læs mere
Danske oste populære i udlandet

Danske oste populære i udlandet

En ny kampagne fra Landbrug & Fødevarer fortæller, at danske oste nyder stor anseelse uden for Danmarks grænser. Ost & ko har undersøgt en række eksempler på dansk osteeksport og må konstatere, at kampagnen taler sandt: I lande som Tyrkiet, Japan, USA og Tyskland opfattes dansk ost som noget af det ypperste, man kan sætte sine tænder i.

læs mere
6 hotte oste netop nu

6 hotte oste netop nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskulturer, terroirmælk og hjemmeaffinage? Her er 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Tre danske oste har EU’s BGB-mærke

Tre danske oste har EU’s BGB-mærke

Siden efteråret 2017 har danboen, været en af i alt 12 danske madvarer, som har ret til at bære EU’s kvalitetsmærker BGB eller BOB. Mærkerne fortæller os, at produkternes oprindelse og kvalitet er defineret og kontrolleret. Men man skal holde tungen lige i munden for at forstå, hvor den certificerede kvalitet helt præcist kommer fra.

læs mere
Smagen af de danske oste

Smagen af de danske oste

En ost kan indeholde flere end 600 forskellige smagsstoffer – fra lugten af stald til smagen af karamel og nødder. Sensoriker Lisbeth Ankersens ’smagslandkort’ giver et indblik i ostens enorme smagsunivers, og nu kan du downloade smagslandkortet som overskueligt layoutet pdf med lækre ostefotos af Søren Gammelmark. Aldrig har den komplekse smag af ost været så let at forstå.

læs mere
Fynsk, frisk og forrygende

Fynsk, frisk og forrygende

Rygeosten smager ikke som noget andet på jorden. Den kulinariske nationalskat er imidlertid under pres, for hver gang en ældre dansker falder bort, mister rygeosten en trofast fan. Men det skal blive løgn, hvis det står til de driftige fynboer, som i år søsætter Rygeostens Dag.

læs mere
Rygeost

Rygeost

Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førsteelsker helt sin egen.

læs mere
Danbo

Danbo

Danmarks nationalost er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort danboen til folkeeje og en perfekt allroundost på madpakken og i køkkenet.

læs mere
Danbo ekstra lagret

Danbo ekstra lagret

En danbo med flere end 30 uger på bagen kan kalde sig ”ekstra lagret”. Ordene ”gammel” eller ”gamle” indgår jævnligt i produktnavnene som en påmindelse om, at osten ikke er for børn og sarte sjæle. Men garvede ostespisere elsker, når det river lidt i næsen.

læs mere
Danbo med kommen

Danbo med kommen

Kommentilsætning i mad har været kendt siden stenalderen, og herhjemme anvendes krydderurten flittigt i alt fra brød til snaps, syltning, kål, salater og, ja, ost.

læs mere
Samsø

Samsø

Inspireret af schweiziske oste som emmentaler og gruyère og med snart 120 år på bagen i danske ostekar, har samsøosten sat et gedigent aftryk i vores ostekultur.

læs mere
Havarti

Havarti

Opkaldt efter Havarthigaarden nord for København til ære for stedets mejerist i sidste halvdel af 1800-taller, Hanne Nielsen, Danmarks ubestridte ostepionér nr. 1.

læs mere
Hvidskimmel

Hvidskimmel

Smukt hvid udenpå, men indeni gemmer hvidskimmelostene på alt fra en mild og fast ostemasse til en vidunderligt smagsintens og næsten flydende substans.

læs mere
Blåskimmel

Blåskimmel

Blåskimmeloste hører til blandt verdens mest eftertragtede, komplekse og smagsintense madvarer, som du enten elsker højt eller ikke er blevet gammel nok til.

læs mere
Smøreost

Smøreost

På bagels, i kager, i supper og i sushi. Eller bare på dit brød. Den smørbare friskost er en af markedets mest alsidige ostetyper, hvis cremede flødesmag passer til stort set alt.

læs mere