Sommeren er over os, og det fejrer Ost & ko med en festlig ostedyst for madbloggere over to temaer om fest og dagen derpå. Du har hele sommeren til at gå i køkkenet. Dyst med og vind op til 6.000 kr. for dine festligste osteopskrifter.

I dag starter endnu en opskriftskonkurrence, hvor festen, og hvad der til følger, er i centrum. Dommerpanelet glæder sig til at modtage festlige osteopskrifter, denne gang består panelet af Marie Holm, madjournalist og kogebogsforfatter, Winnie Pauli, seniorkonsulent ved Landbrug & Fødevarer og Rasmus Leck Fischer, chefkok hos Gastronomisk Innovation. Marie, Winnie og Rasmus vurderer de indsendte opskrifter og udvælger op til tre opskrifter under hvert tema. Bloggerne bag opskrifterne præmieres hver med et honorar på 1.000 kr. for deres opskrifter. Ophavskvinden eller -manden bag den bedste opskrift i hvert tema honoreres med yderligere 2.000 kr. Så skulle det være på plads, nu til temaerne.

‘Ost – til fest’
Skal du til fest som gæst eller have gæst til fest, så skal der ost på bordet! Og præcis som silden går hånd-i-hånd med snapsen, skal osten heller ikke snydes for en partner-in-crime. Under temaet “Ost – til fest” inviteres du derfor til at skabe en festlig ret med ost i oplagt selskab med øl.

‘Ost – til dagen derpå’
Når håret er ømt, trænger kroppen som oftest til kærlig pleje og omsorg. Under temaet “Ost – til dagen derpå” opfordres du til at komme med dit bud på den ultimative tømmermænds-kurerende og omsorgsgivende ret med ost, der kan gøre selv den værst ramte så god som ny igen.

Vind op til 3.000 kr. for din bedste osteopskrift eller 6.000 kr. for to
Det er tilladt at dyste under begge temaer og fordoble chancen for gå hjem med sejr. Du har hele sommeren i køkkenets udviklingsafdeling. Opskriftskonkurrencen løber fra i dag 31. maj til søndag 6. august 2017 og vinderne offentliggøres i slutningen af august. Læs her, hvordan du deltager i Ost & kos opskriftskonkurrence. Du kan se alle bidrag til Ost & kos opskriftskonkurrencer her.

Ost og øl – et oplagt makkerpar
Madskribent Mogens Bisgaard driver til dagligt grønthandleren Det lille Grønttorv på Østerbro i København og har et bankende hjerte for øl og ost, og de to i kombination. I anledning af sommerens komme og offentliggørelsen af temaerne for sommerens opskriftskonkurrence, satte Ost & ko en solrig onsdag i maj Mogens stævne til eventen Cheestortion på en lille ølbar på Vesterbro, hvor han delte ud af sin store viden om smag, øl og ost.
Spørger du Mogens, så er øl på mange måder en bedre ledsager til ost end vin, fordi der er større mulighed for at ramme plet i smagskombinationerne mellem øl og ost end mellem vin og ost. Og der er nok at vælge imellem. Der findes nemlig lige så mange øltyper som ostetyper. Overvældet? Hvis du hører til den mindre velbedrukkede øl-novice-type, så fat mod – Mogens deler herunder sine seks bedste tips til at sætte øl til ost, så du kan komme godt i gang.

Seks tips til at sætte øl til ost
af Mogens Bisgaard

Tip 1: Vælg oste, så du kommer rundt i smagsspektret. Dit ostebord kan fx indeholde en halvfast skæreost, en fast skæreost, en hvidskimmelost og en kraftig blåskimmelost. Lad være med at overlæsse med pynt – som oftest er et simpelt stykke hvedebrød rigeligt tilbehør. Det er osten og øllet, der skal have hovedrollen. Server ostene, så den ost, der har mindst smagsintensitet kommer først, og den mest smagsintense kommer til sidst.

Tip 2: Gør dig alle de praktiske – og økonomiske – overvejelser. Er der få mennesker, kan du godt have mange ostetyper på bordet, er der mange mennesker, er det nok med en eller to – på den måde kan du begrænse de økonomiske skavanker, for både gode oste og gode øl kan gøre et dybt indhug i økonomien. Tag osten frem i god tid før servering – men skær kun det stykke af, du vil servere, og læg resten tilbage i køleskabet.

Tip 3: Sørg for at øllet har den rette temperatur. Serveringstemperaturen for øl ligger typisk mellem 8 og 16 grader. En grundregel er, at jo højere alkoholprocent og jo mørkere øllet er, jo højere skal serveringstemperaturen være. Lyse og lette øl – som fx weissbier, pilsner serveres ved omkring 8 grader. Øltyper som american pale ale, tørre stouts, rauchbier og frugtøl som fx kriek eller framboise skal serveres ved 10-12 grader. Bock, lambic, strong ales og kellerbier kan serveres ved 12-14 grader, mens barley wine og imperial stouts bedst smages ved 14-16 grader.

Tip 4: Tænk på ostens smagsintensitet, når du vælger øl. Hvis en ost har en stor smagsintensitet, skal den ledsages af en øl, der også har en stor smagsintensitet. Det er fint med pilsner til en ostemad med en halvfast gul ost af eksempelvis Danbo-typen, hvorimod en pilsner er mindre egnet til en kraftig blåskimmelost. Øllets smagsintensitet kan komme fra malten og humlen. De mere smagsintense øltyper er fx barley wine, oprindeligt en engelsk øltype, hvor alkoholprocenten som regel ligger på omkring 10%. Du kan også vælge en stout – er det en meget smagsintens ost, så gå efter Imperial Stout, og gerne en fadlagret en af slagsen – det er et lige så sikker valg som portvin til blåskimmelosten.

Tip 5: Tænk på ostens mundfylde, når du vælger øl. Hvis en ost “fylder” meget i munden, skal du vælge en øl, der kompletterer osten. Til blåskimmelost kan du eksempelvis vælge en amerikansk IPA (India Pale Ale). Det er øl, der er tilsat gode mængder af både bitterhumle og aromahumle. En engelsk IPA har lidt mindre humle og lidt lavere alkoholprocent. Til ost med stor smagsintensitet, kan du vælge en DIPA (Double India Pale Ale). Det er en øl, der både har en højere alkoholprocent og et højt humleindhold, så sødme og bitterhed er i balance og kan skære igennem smagsintensiteten. Humlede øl og blåskimmelost passer godt sammen fordi mange af de “florale” smage, der dannes af skimmelsvampene i ostens modning, matcher de smage, der kommer fra humlen.

Tip 6: Tænk på, om der er andre smage i osten, der kan spille sammen med øllet. Lette gedeoste kalder på hvedeøl eller saison, mens friske oste, som rygeost, mozarella eller burrata, kalder på øl, der ikke er så tunge, at de overdøver den friske ostesmag. En let røgøl kan matche rygeosten, mens du til mozarellaen og burrataen fx kan vælge en syrlig frugtøl med hindbær eller kirsebær. Lagret gouda har typisk en mørk, karamelagtig smag, og karamelsmagen finder man præcist reflekteret i øltyper som bock, dobbeltbock og brown ale. Er det en kraftig hvidskimmelost, som fx en moden camembert eller brie, skal du matche den intense smag fra modningen, og samtidig give fedmen i osten modspil. Her kan du holde dig til en kraftigt humlet DIPA (Double India Pale Ale), men du kan også finde en kraftig belgisk øl eller en øl, der er gæret med Brettanomyces-gærstammen, der giver en lidt “hestestaldsagtig” aroma, der matcher hvidskimmelostene fint.

Hvis en ost har en stor smagsintensitet, skal den ledsages af en øl, der også har en stor smagsintensitet.
Mogens Bisgaard

Grønthandler og madskribent, Det lille Grønttorv

Deltag i opskrifts-
konkurrencen for
madbloggere

Hvis du har en fantastisk opskrift med ost, har du mulighed for at blive honoreret med op til 3.000 kr. for en opskrift og 6.000 kr. for to.

Læs mere her om opskriftskonkurrencen og se alle konkurrencebidrag her.