Ingredienser

Til 6-8 hapsere

200 gram fed hvidskimmelost
6-8 tynde skiver rugbrød
Olie
Salt

Syltet agurk
½ agurk
½ dl sukker
½ dl eddike
1 spsk dild, hakket
Friskkværnet sort peber

Jordbærsalsa
10 flotte jordbær
1 tsk god olivenolie
1 spsk fintsnittet purløg

Pynt
Tallerkensmækker, purløgsblomster eller lignende

Tilbehør
1-2 flasker stærk lys, overgæret øl, fx Dame Blanche fra Hornbeer

HAR DU OGSÅ EN FANTASTISK OPSKRIFT MED OST?

Deltag i opskriftkonkurrencen og vind op til 6.000 kr.

Læs mere

Fremgangsmåde

Syltet agurk – dagen før
Skræl agurken og flæk den på langs. Skrab kernerne ud. Snit de udkernede agurker i fine tern og vend dem sammen med sukker, eddike, dild og peber. Lad dem trække i lagen til næste dag. Rør rundt af og til indtil sukkeret er opløst.

Sprødt rugbrød
Pensl rugbrødsskiverne med lidt olie og drys dem med lidt salt. Kom skiverne på en bageplade med bagepapir og rist dem i en 180-200 grader varm ovn indtil de er sprøde. Vend dem undervejs, så de bliver bagt på begge sider. Lad dem køle af på en rist.

Jordbærsalsa
Skyl jordbærrene og skær dem i tern. Vend dem med olie og hakket purløg.

Anretning
Dræn agurketernene fra lagen. Anret en god skive ost på det sprøde rugbrød. Læg en smule jordbærrelish på osten og slut af med agurketern og pynt med tallerkensmækkere. Server hapserne til en stærk, overgæret øl i højstilkede glas.

Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på Charlottes Køkken.

 

Derfor løb Charlotte med oste-sejren

“En meget flot og veltillavet festhapser, hvor der er brugt en ost, som er god til at tage imod smag og som i sig selv er en ost til særlige lejligheder. En fuldfed, cremet ost med noget frisk og syrligt fra syltede agurker og friske jordbær. Der er tænkt godt over kontraster, både når det gælder teksturer – sprødt, blødt, cremet – og smag; fedt, syrligt, sødt og salt. Normalt ville vi være lidt forbeholdne over for kombinationen af friske jordbær og ost, men vi føler os overbeviste her. Det sprøde rugbrød, som vi også kender fra nordiske desserter, binder bær og ost sammen og der tilføres klassisk sur-sød eddikesmag fra agurker. Dejligt med råvarer i sæson. Og dejligt med enkel festmad, der kan laves til mange og med garanti for at det lykkes. Som samtidig ser smuk ud på et fad.”

Sådan sagde Ost & kos skarpe dommerpanel bestående af Marie Holm, madjournalist og redaktør, Rasmus Leck Fischer, køkkenchef hos Gastronomisk Innovation, og Winnie Pauli, tidligere seniorkonsulent ved Landbrug & Fødevarer.

Tema-vinder af temaet “Ost – til fest” og honoreret med 3.000 kr.

Charlotte Jacobsen

Charlotte Jacobsen

Madblogger

Charlotte Jacobsen er udlært ernæringsassistent med en passion for mad der strækker sig fra A-Z, koldt til varmt og sundt til syndigt. På Charlottes Køkken elsker hun at eksperimentere med opskrifter; at gøre dem lettere at gå til og lave sundere alternativer.