Site icon Ost & ko

Grillet grønkål med blåskimmelost og syltede pærer

Ost er et oplagt modspil til vinterens smage, men hvordan kombinerer man dem på den rigtige måde? Det har kok og madskribent Trine Hahnemann givet Ost&ko en række gode bud på. Her får du opskriften på en grønkålssalat med blå ost og syltede pærer.

 

Tekst og ideer: Trine Hahnemann
Foto: John Bendtsen

Jeg bruger kål i de fleste af mine grønne vinterretter, for kål er vores vintergrønsag nummer ét og smager fantastisk. Det kan give knas, bitterhed og dybde – og så går det godt sammen med ost.

Prøv at give vintermenuen selskab af en kålsalat med friske, bitre smage fra f.eks. grønkål eller rosenkål og syre fra frugter som æble og appelsin. Smage, der kan bindes perfekt sammen af en skarp blå ost som Thises Sort Grubé, her serveret med grillet grønkål og syltede pærer. Mildere oste som f.eks. Arla Unikas friskost Loke ville også fungere godt.

 

Opskrift på grillet grønkål med blåskimmelost og syltede pærer

Til 4 personer

200 g grønkål (på stilk)
Olivenolie
Salt og peber
Blåskimmelost, fx Thise Sort Grubé
Mandler
Et par syltede pærer (se opskrift længere nede)

Sådan gør du:

Rens grønkål og pluk det fra stilkene i mundrette bidder. Dup det tørt med viskestykke og vend derefter med lidt olie, salt og peber. Bag det i ovnen ved 200 grader, til det får farve og bliver sprødt. Det tager ikke lang tid.

Rist mandlerne med de sidste 5 minutter – lad dem køle og hak dem groft. Smuldr osten og skær de syltede pærer i små både. Vend det hele sammen og server.

 

Opskrift på syltede pærer

6-8 pærer
0,5 liter vand
250 g sukker
1 spsk peberkorn
3 laurbærblade
3 stjerneanis

Sådan gør du:

Skær pærer i halve og fjern kernehuset. Kog vand og sukker med peberkorn, laurbærblade og stjerneanis, til sukkeret er opløst. Kom pærerne i og kog ved svag varme, til de er møre. Opbevar det i et glas med sukkerlagen over i køleskabet i op til 2 uger.

 

Har du brug for mere inspiration til, hvordan du bruger ost til at løfte dine vintergrøntsager, så tjek også Trine Hahnemanns opskrift på bagte løg med ost og timian.

Trine Hahnemann

Kokken, kogebogsforfatteren og madaktivisten Trine Hahnemann elsker ost. Det gør hun året rundt, men det er en særligt effektiv ingrediens i de kolde vintermåneder, hvor ostelækkerierne giver dybde, velsmag og tryghed, når der er allermest brug for den. Her deler hun sine bedste tips til, hvordan du giver vintermaden et smagsboost med velvalgte danske oste i maden, på maden og til maden.