Ost er et oplagt modspil til vinterens smage, men hvordan kombinerer man dem på den rigtige måde? Det har kok og madskribent Trine Hahnemann givet Ost&ko en række gode bud på, blandt andet med disse søde, bagte løg med timian og revet Fyrtårn.

 

Tekst og ideer: Trine Hahnemann
Foto: John Bendtsen

Vinteren er tiden, hvor vi putter os indendøre og skruer op for hyggen og varmen. Det er også en virkelig god tid til at gå i dybden i køkkenet.

Jeg lever og spiser efter sæsonerne, og vinterens råvarer kræver ofte lidt mere tid og indsats end de sarte, spæde råvarer, vi beriges med over sommeren. Vi bager vores rødder, bruner vores kartofler og simrer vores rødkål. Vinteren fejrer de dybe, tunge og varme smage, det fede og det krydrede.

Netop derfor er det også den perfekte tid til at hylde det enorme udvalg af fantastiske oste, vi har i Danmark. Ost byder nemlig på et væld af de dybe, stærke smage og fede, cremede teksturer, som man nemt kan have brug for at blive omfavne af i en kold vintertid.

Ost kan spille en stor rolle som smagsgiver, hvor den kan give de fleste retter et sidste, afgørende spark, der får alt til at gå op i en højere enhed.

Bagte løg smager simpelthen så dejligt, og det kan spises som tilbehør året rundt. Her er de bagt med timian og toppet med revet ost – en skøn Fyrtårn fra Thise Mejeri. Er du til blå ost, kan skarpheden fra blåskimmelost også spille godt imod løgenes dybe sødme.

 

Opskrift på bagte løg med ost og timian

Til 2 personer

4 løg
2 spsk olivenolie
1 spsk flydende honning
Et par friske timianstilke
Salt og peber
Fyrtårn ost fra Thise Mejeri

Sådan gør du:

Skær løgene over på den lange led. Du behøver ikke tage skrællen af først – så holder de nemlig bedre sammen. Tag herefter det yderste lag af løgene. Fordel løgene med skæresiden opad i et ildfast fad med bagepapir. Rør olivenolie, honning, lidt salt og peber og timiankviste (brækket i lidt mindre stykker) sammen og pensl løgene med det. Bag dem i ovnen ved 200 grader, til de er bløde og gennembagte. Det tager en god halv times tid. Riv derefter ost over de bagte løg og server.

Har du brug for mere inspiration til, hvordan du bruger ost til at løfte dine vintergrøntsager, så tjek også Trine Hahnemanns opskrift på bagt græskar med gedeost, citron og chili.

Trine Hahnemann

Kokken, kogebogsforfatteren og madaktivisten Trine Hahnemann elsker ost. Det gør hun året rundt, men det er en særligt effektiv ingrediens i de kolde vintermåneder, hvor ostelækkerierne giver dybde, velsmag og tryghed, når der er allermest brug for den. Her deler hun sine bedste tips til, hvordan du giver vintermaden et smagsboost med velvalgte danske oste i maden, på maden og til maden.