Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskulturer, terroirmælk og hjemmeaffinage? På de følgende sider præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

 

Illustration Mie Frey Damgaard
Tekst Rasmus Holmgård

 

”Hvordan ville De regere et land med 246 ostetyper?,” skal en fortvivlet general De Gaulle have udtalt om sit fædrelands administrative udfordringer. Helt så mange ostetyper kan vi ikke prale af at have i Danmark, men vi er godt på vej. Hvert år sender kongerigets 36 osteproducerende virksomheder nye oste på markedet, og nogle af dem er så gode, at de får fodfæste og bliver hængende.

I 2018 er det 10 år siden, den første Vesterhavsost forlod sit midtjyske ostekar hos Thise og sammen med Naturmælks Høost og de første eksperimenter fra Arla Unika katalyserede den danske osterevolutions første spæde skridt. I dag har en dansk forbruger ubesværet adgang til en større rigdom af ostetyper og -smagsudtryk end på noget andet tidspunkt i historien.

Det kan vi godt tillade os at være stolte af og optimistisk se frem mod de næste ostekulturelle landvindinger: Flere danske råmælksoste, flere komplekse og modne faste oste, flere oste på mælk fra får og geder og flere spændende varianter af højkvalitetshvid- og blåskimmeloste. Herunder har vi udvalgt 6 strålende eksempler på, at udviklingen ikke bare er godt i gang, men at den faktisk er nået rigtigt langt. Her er 6 hotte oste fra Danmark, som du skal kræve, at din lokale ostehandler skaffer til dig. Nu!