Der er noget svært tilfredsstillende ved smeltet ost. Smeltet ost på nachos, på en pizza, den smeltede ost i en risotto eller som fyldet i paneret og stegt mad: Det være sig chili cheese tops som cordon bleu.
Selv de af os, der ikke er osteelskere kan som regel godt lide osten i sin smeltede form. Blød, varm og fed. Vi har samlet de bedste opskrifter på retter med smeltet ost her på siden. Velbekomme!
Smeltet ost – det ultimative comfort food
Af uransagelige årsager er retter med smeltet ost blandt favoritterne, når der skal kureres tømmermænd. Nuvel, retter med rigelige mængder smeltet ost har ofte også et højt indhold af salt, og saltbalancen er som bekendt en vigtig spiller dagen efter en aften med for mange genstande. Tømmerdrengene kan behandles med en burger, måske endda med portion klassiske chili cheese tops on the side. Må vi dertil anbefale, at du kaster dig ud i projekt-smeltet-ost selv? En nærende portion mac’n’cheese skulle eftersigende gøre mirakler for tømmermænd.

Den bedste gratinering
Hvordan opnår man den bedste gratinering med ost? Et relevant spørgsmål i forbindelse med både pizza og tærtebagning. Et forskerhold fra University of Auckland i New Zealand undersøgte sagen og fandt ud af, at den bedste gratinering opstår, når du blander mozzarella med en fast ost som gruyère, emmental, cheddar eller edam. Foretrækker du en sprød ost, som ikke bobler op, når den bliver bagt, bør du blande mozzarella med cheddar eller edam. Hvis du derimod gerne vil have en mere flydende ost, der ikke bruner, skal du blande mozzarella med gruyère eller emmental.
Idéer til retter med smeltet ost
Smeltet ost kan både optræde som rettens hovedattraktion: F.eks. som fyldet i en sprød og stadig cremet chili cheese top eller som bagt brie, hvor retten i sig selv er, ja, en ost, der er smeltet. Osten kan også optræde som medspiller til rettens andre elementer: Som gratinering, tekstur og smagsgiver. Det er ost, der gør din risotto cremet. Se blandt andet opskriften på den og mange flere retter her på siden.
Opskrifter med smeltet ost
Deluxe surdejstoast med syltede morkler og trøffel
Prøv denne luksus-surdejstoast, der er præcis så ostesnasket, som den skal være – men med et ekstra dekadent twist af sort trøffel!
Nytårsost: Lun Mont d’Or med vintertrøffel, flamberede figner og sønderjyske “Gode råd”
Forkæl dine nærmeste til nytår med en ostet gourmet-menu af topkok Simon Thrane. Her Mont d’Or med trøffel, flamberede figner og “Gode råd”.
Nytårshovedret: Fasan à la creme med danablu-crumble, karamelliseret puré på skorzonerrod og grillet danablu
Forkæl dine nærmeste til nytår med en ostet gourmet-menu af topkok Simon Thrane. Her fasan à la creme med skorzonerrod og grillet danablu.
Nytårsforret: Terrine med cheddar og syltet grønt serveret med ostetoast og caviar
Forkæl dine nærmeste til nytår med en ostet gourmet-menu af topkok Simon Thrane. Her den smukkeste, friske terrine med cheddar, syltet grønt, ostetoast og caviar.
Tag tærte med gedeost, ristede svampe og karamelliserede løg med på din næste picnictur
Her får du opskriften på denne lækre ostede ret, som fungerer som både frokostret eller som supplement i picnickurven.
Dæk det perfekte ostebord med sødt, sprødt og friskt tilbehør
Dæk det perfekte ostebord med sødt, sprødt og friskt tilbehør! Her får du inspiration til tre slags tilbehør, der klæder ethvert ostebræt.
Luksus-toast med havarti, skinke, sennep og forårsløg
De fleste elsker smeltet ost, og havarti er med sin gode smelteevne et sikkert valg.
Ostebagt kyllingebryst serveret med bagte gulerødder og små ostebrød
Prøve denne lækre osteret, hvor der indgår oste i tre forskellige måder i rettens tre elementer: Revet i ‘osterasp’, i flager og smeltet.
Nemt grøntsags-pastafad med bagt salatost
Nemt og godt! Kom alle ingredienser i et fad, og efter en tur i ovnen har du den lækreste pastaret.
Små sprøde brød med lakserillette lavet med rygeost
Prøv denne nemme ret med små sprøde brød med lakserillette lavet med rygeost
Salat med bagte rosenkål, pærer og danablu-dressing
Prøv en salat med bagterosenkål, pærerog danablu-dressing: En supernem dressing, som du kan bruge til mange forskellige salater
Små hytteost-pandekager med ahornsirup og råsyltede jordbær med basilikum
Sæt en stak pandekager på brunchbordet eller nyd til eftermiddagskaffen. De er også gode på en hverdagsmorgen serveret med friske bær. Prøv her opskriften på små hytteost-pandekager
med ahornsirup og råsyltede jordbær med basilikum.
Tartiflette: Fransk comfort food med kartofler, bacon og smeltet ost
Ost & ko har udfordret kogemand og madblogger Thomas Alcayaga fra Madet Mere til en Ostebattle - opgaven lyder på at stykke de tre bedste retter sammen med ost fra henholdsvis Danmark, Irland og Frankrig. Her får du hans bud på den ultimative franske...
Colcannon: Irsk kartoffelmos med cheddar, kammuslinger og bacon
Ost & ko har udfordret kogemand og madblogger Thomas Alcayaga fra Madet Mere til en Ostebattle - opgaven lyder på at stykke de tre bedste retter sammen med ost fra henholdsvis Danmark, Irland og Frankrig. Her får du hans bud på den irske klassiker colcannon: En...
Asparges med sort hvidløg og sauce på røget ost
Her byder topkok Christian Gadient på en lækker forårsopskrift med lune grønne asparges, sort hvidløgsolie og den skønneste sauce på røget ost.
Bagte løg med ost og timian
Ostevafler med creme fraiche, æble og timian
Bagt Mont d’Or med abrikosmarmelade, figner i portvin og kommenkiks
Vinterlig kålsalat med spicy cheese tops
Croque monsieur på rugbrød med Mont d’Or og brøndkarsesalat
Lun Mont d’Or med bagte frugter og ostevafler
Ost eller dessert først?
Hvilken ost smelter bedst?
Guide: Hvilken ost er bedst til nachos, pizza, burger og risotto?
Sådan vælger du ost til tapas
Tomatsuppe med ostechips
Ost & ko har udfordret fem af Danmarks dygtige madbloggere i “Tøm dit køleskab – top med ost”. De skal hver især tømme deres køleskab for de rester, vi alle har liggende i køleskabet, mindske madspild og lave en ny og spændende ret – alt sammen med et drys af dansk skæreost på toppen. Forhåbentligt kan vi alle blive inspirerede og tømme vores køleskabe for madrester. Her får du Anna Kjær Voss’ opskrift på tomatsuppe med bagte peberfrugter og ostechips.