Nyheder om ost

Læs de bedste nyheder fra ostens verden

Sommerens ost er hvid

Sommerens ost er hvid

Salget af salatost stiger markant i forårs- og sommermånederne. Vi bryder den salte, friske hvide ost ud over vores blandede salat, og vi nyder de små ostetern med olie og urter som snacks. Ostekultur stiller skarpt på en af verdens mest populære oste: Den hvide!

læs mere
Smagninger, opskrifter og festivaler – nu i økoklæder: Ost & ko er tilbage med et skarpt fremsynet fokus på økologisk ost

Smagninger, opskrifter og festivaler – nu i økoklæder: Ost & ko er tilbage med et skarpt fremsynet fokus på økologisk ost

Ost & ko retter de næste tre år luppen mod på økologiens indtog i den danske ostekultur med lækre og lærerige oplevelser både digitalt og ude i det danske ostelandskab. Den økologiske udvikling peger ind i vigtige dagsordener som biodiversitet, dyrevelfærd og håndværk – men lige så vigtigt guider landets økomejerier den danske ostekultur i retning af nye, store smagsoplevelser.

læs mere
Er fremtidens ost lavet af græsmælk?

Er fremtidens ost lavet af græsmælk?

Er græsbaseret foder bedre for både dyr og natur? Er det bedre for klimaet? Og ligger der et uforløst kvalitetspotentiale i et fremtidigt fokus på produktion af ost af græs- og hømælk? Er græs nøglen til at lave ost, der både smager bedre og er mere bæredygtig?

læs mere
Bælgfrugterne kommer!

Bælgfrugterne kommer!

Ost og ko har undersøgt, hvordan vi giver bælgfrugterne det ekstra smagsmæssige spark, der får dem det sidste stykke vej ud i de danske køkkener – og hvordan osten kan hjælpe den store smag på vej.

læs mere
Din ostehandler – fra importfokus til dansk topkvalitet

Din ostehandler – fra importfokus til dansk topkvalitet

Den klassiske skiveost dominerer stadig salget af danske oste. Men lytter man efter på vandrørene hos landets ostehandlere, er det alligevel tydeligt, at der er nybrud og et generelt kursskifte i gang. Ostekultur har spurgt fire af landets førende ostehandlere om det danske ostesalgs udvikling fra importost til lokal topkvalitet.

læs mere
Ost til efterårshyggen: 6 hotte oste lige nu

Ost til efterårshyggen: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Nyt råmælksosteri laver de vildeste økologisk gedeoste med kvindelig ostemager bag roret, toplækre BGB-oste vinder ærefuld hæderspris og salgsrekorden for økologisk ost er slået igen. Læs med her og få overblik over et udvalg af efterårets store ostenyheder.

læs mere
Ost & kos guide til osteelskeren: Landsdækkende ostefestival, kåring af årets bedste produkter og kæmpe fest i TorvehallerneKBH

Ost & kos guide til osteelskeren: Landsdækkende ostefestival, kåring af årets bedste produkter og kæmpe fest i TorvehallerneKBH

Sæsonen for madfestivaler er over os, og Ost & ko er med hele vejen, når madglade danskere inviteres til en sand overflod af ostelækre begivenheder. Aarhus Food Week og Copenhagen Cooking er blevet forkælet med masser af ostegodter. Det samme bliver tilfældet til Madens Folkemøde, og så peaker ostesæsonen, når Ost & ko i september inviterer til Ostefestival 2021 – bl.a. med den prestigefyldte produktpris Gourmetprisen, et brag af en ostefest i Torvehallerne til Cheese Copenhagen og mange flere oplevelser over hele landet.

læs mere
Ostenyt: Sommerens nyheder fra ostens verden

Ostenyt: Sommerens nyheder fra ostens verden

Landets store friskoste-darlings fra Søtofte Gårdmejeri prøver kræfter med både kitmodnet og blåskimmeloste, Thise udvider deres populære serie af græsmælksprodukter, og ostesmagninger boomer… online. Læs med her og få overblik over et udvalg af sommerens store ostenyheder.

læs mere
Klima, dyrevelfærd og biodiversitet: Sådan arbejder mejerierne med tidens store bæredygtighedsopgaver

Klima, dyrevelfærd og biodiversitet: Sådan arbejder mejerierne med tidens store bæredygtighedsopgaver

Bølgen ruller inden for bæredygtig madproduktion, og det ser man også på de danske mejerier, hvor nye tiltag hele tiden skyder op for at sikrebedre dyrevelfærd, mindre klimapåvirkning og et rigere plante- og dyreliv på gårdene. Ostekultur har taget den grønne temperatur på mejerilandskabet for at få et indtryk af, hvad der i disse år arbejdes med for at skabe en mere bæredygtig produktion.

læs mere
6 hotte oste netop nu

6 hotte oste netop nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk og hjemmeaffinage? Her er 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing. 

læs mere
Ud i det blå: Din guide til dansk blåskimmelost

Ud i det blå: Din guide til dansk blåskimmelost

Flere og flere blåskimmeloste skyder frem i Danmark fra osterier i alle størrelser – fra de unge, friske og pikante til de modne, dybe og knasende. Vi guider dig ind i den spændende verden af smagsindtryk, som dansk blåskimmelost gemmer på.

læs mere
Nye og eksperimenterende oste | Her er 6 hotte oste, du skal kende

Nye og eksperimenterende oste | Her er 6 hotte oste, du skal kende

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Økologiens historie | Alt du skal vide om økomærket på dansk ost

Økologiens historie | Alt du skal vide om økomærket på dansk ost

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.

læs mere
Fermenteret fløde, modnet havarti, rygeost og kærnesmør vinder Gourmetprisen 2020

Fermenteret fløde, modnet havarti, rygeost og kærnesmør vinder Gourmetprisen 2020

Der var skarp konkurrence, da hele 57 mælkelækre mejeriprodukter stillede op i årets udgave af mejeribranchens prestigefulde konkurrence Gourmetprisen. Vinderne blev Gammel Knas fra Nr. Vium Mejeri / Arla Unika, Meyers Rygeost 20% økologisk fra Mejeriet Midtfyn, Gammeldags Kærnesmør med sydesalt fra Lindved Mejeri, og Unika 30 (øko) fløde fermenteret med kefirkultur fra Arla Christiansfeld Mejeri / Arla Unika, som løb med sejren i de fire kategorier.

læs mere
Ostet kokkeskole med topkok fra Danmarks bedste osteret 2020

Ostet kokkeskole med topkok fra Danmarks bedste osteret 2020

Fasangårdens køkkenchef, Anika Madsen, inviterer i køkkenet og viser, hvordan man laver hendes ret mesterlige ret, der vandt andenpladsen ved Danmarks bedste osteret 2020. Kom med en vaskeægte topkok bag komfuret på en gourmetrestaurant, få finpudset dine køkkenskills og bliv klogere på at bruge ost i maden, når Anika Madsen giver sine bedste ostetips videre.

læs mere
Timm Vladimir og Gastromand inviterer til Ostebanko med vilde præmier

Timm Vladimir og Gastromand inviterer til Ostebanko med vilde præmier

Gør dig klar til at dyste om forrygende og fantastiske præmier i et online ostebanko med Timm Vladimir og Gastromand lørdag 7. november kl. 15.30-16.30 på ostogko.dk. Find spillepladerne frem og følg godt med, når Timm Vladimir hiver tal op ad tromlen, og Thomas Alcayaga fra Gastromand guider dig gennem nogle af de mest velsmagende og velproducerede danske oste lige nu.

læs mere
Danmark rundt: Kom til Ostefestival i en hel uge

Danmark rundt: Kom til Ostefestival i en hel uge

Trods corona-pandemien lancerer Mejeriforeningen og ostekulturkampagnen Ost & ko nu en landsdækkende ostefestival med coronavenlige arrangementer for osteglade danskere, der i en hel uge fra 7. til 15. november kan gå på opdagelse i ostens verden. De mange små og velsmagende events giver et unikt indblik i de danske ostes smag, konsistens og udvikling – og foregår både online og til små eksklusive events med dansk ost i centrum.

læs mere
Trods corona: Gourmetprisen er tilbage til at kåre kongerigets bedste mejeriprodukter

Trods corona: Gourmetprisen er tilbage til at kåre kongerigets bedste mejeriprodukter

7. november afholder Mejeriforeningen for 15. gang den prestigefulde konkurrence Gourmetprisen, og i år bliver det med en række helt nye tiltag, når landets lækreste mejeriprodukter skal kåres. Årets konkurrence får både nye dommere, ny lokation og helt ny kontekst, når Gourmetprisen for første gang afholdes som del af den populære ostefestival Cheese Copenhagen.

læs mere
9 topkokke dyster om at skabe Danmarks bedste osteret 2020

9 topkokke dyster om at skabe Danmarks bedste osteret 2020

Sticky rice med Gammelknas, Mønchego forklædt som fåreuld og japansk æggestand med Fyrtårnsost. 20. september får de danske oste igen stjernerollen, når 9 topkokke fra hele landet giver deres bud på Danmarks bedste osteret 2020. Konkurrencen afholdes af Mejeriforeningens ostekampagne Ost & ko, og retterne bedømmes af fem af landets skarpeste madprofiler inden den meste velsmagende kåres i CPH Food Space i hjertet af København.

læs mere
Danskernes madvaner: Så meget økologisk ost spiser vi

Danskernes madvaner: Så meget økologisk ost spiser vi

Populariteten af økologiske madvarer bliver ved med at stige, og det gælder også for ost. Samtidig bliver ost i stigende grad anvendt i madlavning og endda som aftensmåltidets hovedingrediens. Ost & ko har kigget nærmere på danske ostetal og -vaner.

læs mere
Ostenyt forår 2020: Småt og godt fra ostens verden

Ostenyt forår 2020: Småt og godt fra ostens verden

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.

læs mere
Gammel ost hitter: 6 hotte oste lige nu

Gammel ost hitter: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Velkommen til Ostekultur 5

Velkommen til Ostekultur 5

Påsken er over os, og nu kan du få fingrene den nyeste udgave af Ost & ko og Mejeriforeningens ostemagasin, Ostekultur. Læs det seneste nye fra ostens verden, få inspiration til at mindske madspild med friske osteopskrifter og se det opdaterede ostekort med hele 33 økologiske osterier. Desuden sættes der fokus på de danske BGB-oste, og det har Mejeriforeningens administrerende direktør Jørgen Hald Christensen dedikeret sin leder til.

læs mere
Hvad er vegansk ost og hvordan laver man det?

Hvad er vegansk ost og hvordan laver man det?

Med en referenceramme rodfæstet i den samme madkultur er der ingredienser, der uomtvisteligt hører sig til i bestemte sammenhænge – ovenpå en pizza for eksempel. Der skal indiskutabelt være ost på en pizza. Og et liv uden mælk og kød behøver ikke at betyde et liv uden ost. Næsten da.

læs mere
Laktosefri ost – disse oste kan du spise, hvis du er intolerant

Laktosefri ost – disse oste kan du spise, hvis du er intolerant

Laktosefri. Hvis det er et ord, dine øjne scanner ost og mælk for, når du bevæger dig gennem supermarkedets mejeriafdeling, så lad os starte med den gode nyhed til dig, der er laktoseintolerant: Jo, du må godt spise ost! I hvert fald nogle oste. I artiklen her gør vi dig klogere på, hvilke oste der er laktosefri, og hvilke du skal være mere varsom med.

læs mere
Ostefesten fortsætter: Danmarks bedste osteret 2020

Ostefesten fortsætter: Danmarks bedste osteret 2020

Et rekordstort antal mælkelækre mejeriprodukter stillede op i årets udgave af Mejeriforeningens prestigefyldte konkurrence om gastronomisk produktkvalitet. Det brede deltagerfelt kom også til udtryk på vinderpodiet, hvor både store og små mejerier var repræsenteret – også i de to ostekategorier, hvor Tebstrup Gedeosteri og Thise Mejeri løb med de eftertragtede vinderdiplomer.

læs mere
Kan man fryse ost?

Kan man fryse ost?

Læs her, hvordan du kan fryse ost. Se hvilke oste, der er fryseegnede, lær hvordan du pakker ost ind, og find ud af, hvordan du ser, om osten er for gammel.

læs mere
Sådan skal du opbevare ost

Sådan skal du opbevare ost

Bliv meget klogere på opbevaring af ost, hvordan en ost skal pakkes ind, og hvor længe den kan holde sig i både køleskab og fryser.

læs mere
Fra Rødkit til Femme Fatale: 6 hotte oste lige nu

Fra Rødkit til Femme Fatale: 6 hotte oste lige nu

Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.

læs mere
Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden

Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.

læs mere
Juleost med god smag i munden

Juleost med god smag i munden

Et rekordstort antal mælkelækre mejeriprodukter stillede op i årets udgave af Mejeriforeningens prestigefyldte konkurrence om gastronomisk produktkvalitet. Det brede deltagerfelt kom også til udtryk på vinderpodiet, hvor både store og små mejerier var repræsenteret – også i de to ostekategorier, hvor Tebstrup Gedeosteri og Thise Mejeri løb med de eftertragtede vinderdiplomer.

læs mere
Ostefestival omdannede Kødbyen til en regulær ostefest

Ostefestival omdannede Kødbyen til en regulær ostefest

Københavnerne er tossede med ost. Det stod krystalklart, da 1200 mennesker lørdag valfartede til Kødbyen, hvor ostefestivalen Cheese Copenhagen blev afholdt for fjerde gang. Mejeriforeningens ostekampagne Ost & ko havde sat festivalrammen i CPH Food Space i den brune Kødby, hvor lokalet sydede og boblede af Dj-rytmer, ostetalks og -workshops, læskende drinks, overraskende osteis og metervis af ostesmagsprøver.

læs mere
Gedeost og måneost blandt vinderne til Gourmetprisen 2019

Gedeost og måneost blandt vinderne til Gourmetprisen 2019

Et rekordstort antal mælkelækre mejeriprodukter stillede op i årets udgave af Mejeriforeningens prestigefyldte konkurrence om gastronomisk produktkvalitet. Det brede deltagerfelt kom også til udtryk på vinderpodiet, hvor både store og små mejerier var repræsenteret – også i de to ostekategorier, hvor Tebstrup Gedeosteri og Thise Mejeri løb med de eftertragtede vinderdiplomer.

læs mere
Cheese Copenhagen 2019 – Kødbyen bliver til Ostebyen

Cheese Copenhagen 2019 – Kødbyen bliver til Ostebyen

26. oktober 2019 inviterer Mejeriforeningen og Ost & ko endnu engang til vallebal i København med den 4. udgave af ostefestivalen Cheese Copenhagen. For en dag bliver Kødbyen til Ostebyen, når nørder og novicer går osteamok i CPH Food Space og på en stribe af bydelens barer og restauranter. Det koster 100 kr. at tage del i det fælles ostechok ved indtag af flere end 100 af de allerbedste oste i Danmark.

læs mere
Gourmetprisen 2019 – skarpere end nogensinde

Gourmetprisen 2019 – skarpere end nogensinde

Der er nye toner i osteklokken, når et professionelt ekspertpanel 1. oktober kårer Danmarks bedste mejeriprodukter til Gourmetprisen 2019. Mejeriforeningen sætter nemlig ekstra blus under konkurrencen med en række markante nye tiltag, der skal tiltrække et endnu bredere og mere mangfoldigt felt af mælkelækre gourmetprodukter fra store og små mejerier over hele landet.

læs mere
Årets osteprogram på SPIS! Odense Food Festival

Årets osteprogram på SPIS! Odense Food Festival

Traditionen tro er der spændende osteoplevelser på programmet, når Odenses madfestival løber af stablen midt i september. Sammen med Mejeriforeningen og Ost & ko inviterer festivalen til ostesmagning for let øvede osteelskere; der er ost i kokkenes råvarekasse til Schiøtzprisen; sidste års succes med mælkelækker morgenmad i Eventyrhaven med sang, sjov og skimmel gentages; og så får Rygeosten både sin egen dag og en moderne makeover.

læs mere
Smag Danmarks bedste ostemad på Food Festival i Aarhus

Smag Danmarks bedste ostemad på Food Festival i Aarhus

Kan en ostemad være kunst? Det – og livets andre store ostespørgsmål – kan gæsterne få besvaret, når Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko inviterer til inspirerende, lækre og lærerige oste-walks og
-smagninger på årets udgave af Nordens største madfestival.

læs mere
Danmark rundt med Ost & ko i Ostevognen

Danmark rundt med Ost & ko i Ostevognen

Fra ostewalks og vermouth-pairing til fonduefest og Danmarks bedste ostemad: Sensommeren 2019 står i ostens tegn.
For 5. år i træk har Mejeriforeningens ostekulturkampagne Ost & ko et tætpakket madfestivalprogram af osteoplevelser linet op til osteelskere over hele landet. Ostevognens roadshow er startskuddet til en ny 3-årig europæisk ostekampagne i 2019-2021. Her er et hurtigt overblik over Ost & kos velduftende rute gennem landskabet.

læs mere
Vermouth Søndag med osteblinis

Vermouth Søndag med osteblinis

Ost & ko skyder festivalsæsonen i gang på gademanér, når blinisbaronerne fra Mulgeo får nøglerne til Ostevognen på Street Food om Søerne og serverer autentiske russiske minipandekager med Havgus, Benedict og svampetartar til rigelige mængder saftig vermouth fra landets eneste rullende gade-vermuteria Vermouth Søndag. Den letkrydrede kongekombi kan fås for en rund hund søndag 11. august.

læs mere
Nyt nummer af magasinet Ostekultur på gaden nu

Nyt nummer af magasinet Ostekultur på gaden nu

Den 10. november udkom det andet nummer af Ost & kos magasin Ostekultur med 52 siders dugfriske historier fra ostens verden, inklusive 13 helt nye opskrifter med ost på julebordet og i det søde køkken, udviklet af nogle af Danmarks dygtigste madbloggere. Magasinet er gratis og kan rekvireres fra Mejeriforeningen.

læs mere
Hellas ostedag

Hellas ostedag

“Når man spiser ost sammen, kommer man tæt på hinandens sjæl og menneskets oprindelse.” Helle Joof har skrevet en almanak med titlen Dage med mildhed, modgang og mirakler. Den 9. april er dedikeret til ost og rummer følgende poetiske vejledning til vallevejens glæder.

læs mere
Ny osteserie fra Paul Cunningham

Ny osteserie fra Paul Cunningham

Paul Cunningham er kok med to Michelin-stjerner på Henne Kirkeby Kro i Sydvestjylland. Siden uge 37 har Føtex og Bilka solgt ost med Pauls navn på indpakningen, og fra uge 44 findes de også i andre supermarkeder landet over. Cunningham har brugt 5 år på at udvikle sin nye osteserie, som han nu lancerer sammen med Them Ost.

læs mere
Fynsk, frisk og forrygende

Fynsk, frisk og forrygende

Rygeosten smager ikke som noget andet på jorden. Den kulinariske nationalskat er imidlertid under pres, for hver gang en ældre dansker falder bort, mister rygeosten en trofast fan. Men det skal blive løgn, hvis det står til de driftige fynboer, som i år søsætter Rygeostens Dag.

læs mere
Nye tal: Vi spiser mere ost

Nye tal: Vi spiser mere ost

Med hhv. 8,5 og 10 % repræsenterer kategorierne gul ost og specialost den største fremgang på et ostemarked i tydelig vækst. Det viser tal fra GFK Consumer Tracking, der har sammenlignet 2. kvartal 2015 med 2. kvartal 2016. Her er de mest markante bevægelser.

læs mere
Ost & ko: Ny kampagne vil styrke ostekulturen

Ost & ko: Ny kampagne vil styrke ostekulturen

Interessen for mad og velsmag har aldrig været større, og der er særligt meget fokus på de regionale og lokale kvaliteter i madkulturen. En paradoksal undtagelse synes at være vores traditionelle ostetyper, og især blandt unge er interessen for de klassiske gule oste faldet. Derfor lancerer Mejeriforeningen i dag kampagnen Ost & ko, som er en del af et fælleseuropæisk fremstød for ostekulturen i Danmark, Frankrig, Irland og Nordirland.

læs mere