Viden og inspiration
Få den bedste viden om ost og bliv inspireret til dit næste osteeventyr
Sommerens ost er hvid
Salget af salatost stiger markant i forårs- og sommermånederne. Vi bryder den salte, friske hvide ost ud over vores blandede salat, og vi nyder de små ostetern med olie og urter som snacks. Ostekultur stiller skarpt på en af verdens mest populære oste: Den hvide!
Er fremtidens ost lavet af græsmælk?
Er græsbaseret foder bedre for både dyr og natur? Er det bedre for klimaet? Og ligger der et uforløst kvalitetspotentiale i et fremtidigt fokus på produktion af ost af græs- og hømælk? Er græs nøglen til at lave ost, der både smager bedre og er mere bæredygtig?
Bælgfrugterne kommer!
Ost og ko har undersøgt, hvordan vi giver bælgfrugterne det ekstra smagsmæssige spark, der får dem det sidste stykke vej ud i de danske køkkener – og hvordan osten kan hjælpe den store smag på vej.
Ostens skabelsesberetning fra fire vinkler: Håndværk, smag, klima og økonomi
Ostekultur er dykket ned i ostens skabelsesberetning. Læs med her, hvor du kan blive klogere på, hvordan en ost bliver til ud fra fire vinkler: håndværk, smag, klima og økonomi.
Din ostehandler – fra importfokus til dansk topkvalitet
Den klassiske skiveost dominerer stadig salget af danske oste. Men lytter man efter på vandrørene hos landets ostehandlere, er det alligevel tydeligt, at der er nybrud og et generelt kursskifte i gang. Ostekultur har spurgt fire af landets førende ostehandlere om det danske ostesalgs udvikling fra importost til lokal topkvalitet.
Ost til efterårshyggen: 6 hotte oste lige nu
Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.
Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden
Nyt råmælksosteri laver de vildeste økologisk gedeoste med kvindelig ostemager bag roret, toplækre BGB-oste vinder ærefuld hæderspris og salgsrekorden for økologisk ost er slået igen. Læs med her og få overblik over et udvalg af efterårets store ostenyheder.
Ost & kos guide til osteelskeren: Landsdækkende ostefestival, kåring af årets bedste produkter og kæmpe fest i TorvehallerneKBH
Sæsonen for madfestivaler er over os, og Ost & ko er med hele vejen, når madglade danskere inviteres til en sand overflod af ostelækre begivenheder. Aarhus Food Week og Copenhagen Cooking er blevet forkælet med masser af ostegodter. Det samme bliver tilfældet til Madens Folkemøde, og så peaker ostesæsonen, når Ost & ko i september inviterer til Ostefestival 2021 – bl.a. med den prestigefyldte produktpris Gourmetprisen, et brag af en ostefest i Torvehallerne til Cheese Copenhagen og mange flere oplevelser over hele landet.
Ostenyt: Sommerens nyheder fra ostens verden
Landets store friskoste-darlings fra Søtofte Gårdmejeri prøver kræfter med både kitmodnet og blåskimmeloste, Thise udvider deres populære serie af græsmælksprodukter, og ostesmagninger boomer… online. Læs med her og få overblik over et udvalg af sommerens store ostenyheder.
Klima, dyrevelfærd og biodiversitet: Sådan arbejder mejerierne med tidens store bæredygtighedsopgaver
Bølgen ruller inden for bæredygtig madproduktion, og det ser man også på de danske mejerier, hvor nye tiltag hele tiden skyder op for at sikrebedre dyrevelfærd, mindre klimapåvirkning og et rigere plante- og dyreliv på gårdene. Ostekultur har taget den grønne temperatur på mejerilandskabet for at få et indtryk af, hvad der i disse år arbejdes med for at skabe en mere bæredygtig produktion.
Ost og te er et elegant par
Ost er lavet af fermenteret mælk, og det produktionsmæssige slægtskab gør fermenterede drikke som vin, øl og cider til oplagte match. Men selvom de nemt overses som parringer til osteanretningen, gør mange alkoholfri drikke sig faktisk også fortrinligt til ost, og særligt te vækker i disse år stadigt mere nysgerrighed hos oste-connaisseurer.
Generation Ø: Ost har en plads i fremtidens madkultur – men vi skal være opmærksomme på vores forbrug
Hvordan ser vores madlandskab ud om 10 år? Hvordan gør vi det mere bæredygtigt? Og er der stadig plads til osten? Vi har snakket med tre unge madfolk om deres ambitioner for fremtidens madkultur – og hvordan de bruger ost som værktøj i et grønnere køkken.
6 hotte oste netop nu
Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk og hjemmeaffinage? Her er 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.
Ud i det blå: Din guide til dansk blåskimmelost
Flere og flere blåskimmeloste skyder frem i Danmark fra osterier i alle størrelser – fra de unge, friske og pikante til de modne, dybe og knasende. Vi guider dig ind i den spændende verden af smagsindtryk, som dansk blåskimmelost gemmer på.
Ernæringschef Merethe Myrup: Derfor er ost en del af fremtidens bæredygtige kost – og de nye klimakostråd
Hører ost til i en bæredygtig kost? Ja, siger Mejeriforeningens ernæringschef Merethe Myrup, som her gør dig klogere på, hvorfor Fødevarestyrelsens nye klimakostråd stadig anbefaler, at vi får 250 ml mælkeprodukter og 20 gram ost indenbords hver dag.
Guide: 8 danske alternativer til parmesan, feta, camembert og andre udenlandske klassikere
For de fleste af os er corona en tid uden rejser – og dermed også en tid uden de mange udenlandske osteoplevelser, vi danskere plejer at nyde i fulde drag. Men hvad gør det, når danske mejerier producerer oste, der sagtens kan stå mål med de europæiske klassikere. Ost & ko giver nogle de bedste eksempler.
Nyheder fra ostens verden: Covid-19 får danskerne til at købe mere ost
Corona får danskerne til at købe mere ost, Them vil lære unge at spise ost, knap 20.000 har brugt #Osteruten, HKI Ost forædler sig til en fynbo med skorpe, Thise Mejeri ruller ud i ny foodtruck, og Jernved Mejeri eksperimenterer med blåskimmel. Her er 8 små nyheder til alle osteelskere.
Interview med Ole G. Mouritsen: “Osten har en vigtig rolle i forhold til bæredygtighed og grøn omstilling”
Selv om foråret så småt står for døren, får vinterkulden stadig vores smagsløg til at længes efter komfort, intensitet og dybde. Det er der flere gode forklaringer på. Ost & ko har mødt Ole G. Mouritsen, professor i gastrofysik og kulinarisk fødevareinnovation,...
Interview med Gabriel Hedlund “Jo mere osten smager af, desto mere forbinder jeg den med dårligt og koldt vejr”
Selv om foråret så småt står for døren, får vinterkulden stadig vores smagsløg til at længes efter komfort, intensitet og dybde. Det er der flere gode forklaringer på. Ost & ko har mødt gastronomisk konsulent Gabriel Hedlund til en snak om, hvordan og hvorfor de...
Interview med Mira Arkin: “Alt, du har brug for, er lidt danbo eller svenbo, hvis du vil gratinere grøntsagerne”
Selv om foråret så småt står for døren, får vinterkulden stadig vores smagsløg til at længes efter komfort, intensitet og dybde. Det er der flere gode forklaringer på. Ost & ko har mødt madskribent og opskriftsudvikler Mira Arkin til en snak om, hvordan og hvorfor...
Interview med Francis Cardenau: “I Danmark er der oste til alle sæsoner”
Selv om foråret så småt står for døren, får vinterkulden stadig vores smagsløg til at længes efter komfort, intensitet og dybde. Det er der flere gode forklaringer på. Ost & ko har mødt tidligere Michelin-kok Francis Cardenau til en snak om, hvordan og hvorfor de...
Interview med Kamilla Seidler: “Jeg var i Schweiz sidste vinter og genfandt helt klart min kærlighed til fondue!”
Selv om foråret så småt står for døren, får vinterkulden stadig vores smagsløg til at længes efter komfort, intensitet og dybde. Det er der flere gode forklaringer på. Ost & ko har mødt chefkok Kamilla Seidler til en snak om, hvordan og hvorfor de umamirige, fede...
Nye og eksperimenterende oste | Her er 6 hotte oste, du skal kende
Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.
Økologiens historie | Alt du skal vide om økomærket på dansk ost
Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.
#Osteruten2020: Ny landsdækkende osteguide viser vej til de bedste osteoplevelser i det danske sommerland
2020 har udviklet sig til et historisk år for hjemmeferier, og det har fået behovet for vejledning til lokaloplevelser til at eksplodere - ikke mindst på madscenen. Nu står et nyt digitalt kort klar til at guide alle Danmarks ostenørder i retning af landets bedste...
Her er de 4 unikke danske oste med BGB-mærket
Danbo, havarti, danablu og esrom har opnået EU’s oprindelsesgaranti og må derfor markedsføre sig med BGB-mærket for ”Beskyttet Geografisk Betegnelse”. Det betyder, at ostene med garanti er danske, og at du som forbruger kan regne med, at smag og kvalitet er kontrolleret af uvildige eksperter.
Danskernes madvaner: Så meget økologisk ost spiser vi
Populariteten af økologiske madvarer bliver ved med at stige, og det gælder også for ost. Samtidig bliver ost i stigende grad anvendt i madlavning og endda som aftensmåltidets hovedingrediens. Ost & ko har kigget nærmere på danske ostetal og -vaner.
Guide: Sådan beskriver du ostens smag
Nytårsraket, harpiks, kornloft og bagt kartoffel. To nye ”smagshjul” booster dit ordforråd af smagsbeskrivende udtryk og gør det lettere at kommunikere præcist og effektivt om ostekvalitet.
6 danske oste – De perfekte alternativer til parmesan
Her får du 6 danske oste, der kan erstatte parmesan. Se hvilke alternativer vi anbefaler i stedet for den italienske parmesanost.
Ostenyt forår 2020: Småt og godt fra ostens verden
Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.
Gammel ost hitter: 6 hotte oste lige nu
Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.
7 vilde fakta om gammel ost
Gammel ost. Det er én af de mest googlede formuleringer, når de danske osteelskere søger viden om ost på internettet. Vi er dykket ned i, hvilke historier der dukker op, når man søger på ordene “gammel ost”. Hvornår er ost gammel? Det afhænger af typen. En friskost...
Ostens vej til påskebordet
Kan man spise ost til påske? Læs om påskens historie og ostens vej til påskebordet. For ja, ost til påske, det kan man godt. Få hele historien her.
Velkommen til Ostekultur 5
Påsken er over os, og nu kan du få fingrene den nyeste udgave af Ost & ko og Mejeriforeningens ostemagasin, Ostekultur. Læs det seneste nye fra ostens verden, få inspiration til at mindske madspild med friske osteopskrifter og se det opdaterede ostekort med hele 33 økologiske osterier. Desuden sættes der fokus på de danske BGB-oste, og det har Mejeriforeningens administrerende direktør Jørgen Hald Christensen dedikeret sin leder til.
Guide til ost til påskefrokost
Læs Ost & kos bedste tips til, hvordan du giver dit påskebord endnu mere liv og lækkerhed og gode historier med det rigtige udvalg af oste, tilbehør, anretning og dekoration – hele vejen fra indkøb til servering.
Hvad er vegansk ost og hvordan laver man det?
Med en referenceramme rodfæstet i den samme madkultur er der ingredienser, der uomtvisteligt hører sig til i bestemte sammenhænge – ovenpå en pizza for eksempel. Der skal indiskutabelt være ost på en pizza. Og et liv uden mælk og kød behøver ikke at betyde et liv uden ost. Næsten da.
Laktosefri ost – disse oste kan du spise, hvis du er intolerant
Laktosefri. Hvis det er et ord, dine øjne scanner ost og mælk for, når du bevæger dig gennem supermarkedets mejeriafdeling, så lad os starte med den gode nyhed til dig, der er laktoseintolerant: Jo, du må godt spise ost! I hvert fald nogle oste. I artiklen her gør vi dig klogere på, hvilke oste der er laktosefri, og hvilke du skal være mere varsom med.
Kan man fryse ost?
Læs her, hvordan du kan fryse ost. Se hvilke oste, der er fryseegnede, lær hvordan du pakker ost ind, og find ud af, hvordan du ser, om osten er for gammel.
Sådan skal du opbevare ost
Bliv meget klogere på opbevaring af ost, hvordan en ost skal pakkes ind, og hvor længe den kan holde sig i både køleskab og fryser.
Fra Rødkit til Femme Fatale: 6 hotte oste lige nu
Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere rødkit, råmælksproduktion, syrningskultur, terroirmælk, hjemmeaffinage eller oste lavet på mælk fra en ged? Her præsenterer vi 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.
Ostenyt: Småt og godt fra ostens verden
Læs om Arlas klimavenlige oste, den nye økologisk halloumi fra Naturmælk, en kunstnerisk osteindpakning fra Jernved Mejeri, Thise Mejeris nye mælk, en eksklusiv julegaveidé, Barrit Mejeris nye flødeost til Lidl og et ægte ostejubilæum. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 7 små nyheder fra ostens verden.
Må gravide spise ost? – værd at vide om listeria
Du er gravid, og det eneste, du har lyst til at sætte tænderne i, er en cremet burrata til din forret eller nyde en franner med comté som natmad. Men det må man vist ikke, når man venter sig, eller hvordan?
Ostefestival omdannede Kødbyen til en regulær ostefest
Københavnerne er tossede med ost. Det stod krystalklart, da 1200 mennesker lørdag valfartede til Kødbyen, hvor ostefestivalen Cheese Copenhagen blev afholdt for fjerde gang. Mejeriforeningens ostekampagne Ost & ko havde sat festivalrammen i CPH Food Space i den brune Kødby, hvor lokalet sydede og boblede af Dj-rytmer, ostetalks og -workshops, læskende drinks, overraskende osteis og metervis af ostesmagsprøver.
Gourmetprisen 2019 – skarpere end nogensinde
Der er nye toner i osteklokken, når et professionelt ekspertpanel 1. oktober kårer Danmarks bedste mejeriprodukter til Gourmetprisen 2019. Mejeriforeningen sætter nemlig ekstra blus under konkurrencen med en række markante nye tiltag, der skal tiltrække et endnu bredere og mere mangfoldigt felt af mælkelækre gourmetprodukter fra store og små mejerier over hele landet.
Danske oste populære i udlandet
En ny kampagne fra Landbrug & Fødevarer fortæller, at danske oste nyder stor anseelse uden for Danmarks grænser. Ost & ko har undersøgt en række eksempler på dansk osteeksport og må konstatere, at kampagnen taler sandt: I lande som Tyrkiet, Japan, USA og Tyskland opfattes dansk ost som noget af det ypperste, man kan sætte sine tænder i.
Ost i den danske juletradition
Ostesalget stiger markant hvert år til jul, og enkelte mejerier udvikler ligefrem særlige juleoste. Der skal ost på julebordet, og den skal gerne være fuldfed og vellagret, og sådan har det ifølge madhistoriker Asmus Gamdrup været i mere end 100 år.
Restaurant Jordnær vinder Danmarks bedste osteret 2018
Restaurant Jordnær laver kongerigets bedste ret med ost! Køkkenchef Eric Kragh Vildgaard og hans dessertkok Mads Juel Olesen bankede med en flan på Thise Blå Grubé, hasselnødssablé, brændte figner og figenescabeche 4 andre michelinrestauranter og 5 andre knivskarpe toprestauranter, da Mejeriforeningens kokkekonkurrence Danmarks bedste osteret 2018 blev afgjort her til eftermiddag.
Hjemmeosteri – ny trend blandt madnørderne
Det er blevet in at ostenørde derhjemme. Et stigende antal private går mejeristerne i bedene og kaster sig ud i egne eksperimenter med hobbyfremstilling af ost.
Ost på sociale medier
Der er masser af osteinspiration på de sociale medier, på blogs og på ostecentrerede hjemmesider. Her er 11 velduftende staldtips til dit daglige ostefix.
Ostestjernerne Summer og Claus Christoffersen fra Copenhagen Goat Milk
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Ostestjernen Lars Erik Jensen fra Sønderhaven Gårdmejeri
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Ostestjernen Klaus Pedersen fra Arla Tistrup Mejeri
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Kokke- og tjenerelever på ostekursus med Ost & ko
For andet år i træk har Ost & ko været rundt på landets største gastronomiske erhvervsuddannelsessteder med kurset “Ostekultur – trends, typer, pairing og præsentation”. 367 studerende og undervisere deltog i årets otte kurser a to timer med smagning af seks oste og tre vine og en masse teori om ostekultur, ostesmag og ostesprog.
Ostestjernen Daniel Nyborg fra Ostebørsens Gårdmejeri
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Ostestjernen Torben Knudsen fra Løgismose Mejeri
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Ostestjernen Jesper Fogh fra Naturmælk
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Ostestjernen Martin Hansen fra Enghavegård Osteri
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Ostestjernen Martin Jensen fra Mammen Drøsbro Mejeri
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Ostestjernen Bjarne Andersen fra Them Mejeri
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
6 hotte oste netop nu
Hvad spiser ostenørderne, når de mødes for at diskutere råmælksproduktion, syrningskulturer, terroirmælk og hjemmeaffinage? Her er 6 pivfrække oste, som stadig giver farve i kinderne hos osteaficionadoer fra Rønne til Ringkøbing.
Ostestjernen Lonnie Hirtz Nielsen fra Arla Foods
De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Gode grøntsager bliver bedre af modspil
Det grønne køkken har kronede dage i disse år, hvor det er blevet sund fornuft at spise lidt mindre kød. Men gode grøntsager kan blive endnu bedre, hvis de får smagsmæssigt modspil. Her kommer osten ind som den perfekte ledsager. Det mener tre danske kogebogsforfattere, som alle bruger osten til at skabe velsmag i deres grønne køkkener.
Topkokke gentænker den klassiske osteservering
For 10 år siden var gourmetrestauranternes osteservering enten en velkurateret ostetallerken eller en tur med ostevognen. I dag spiller osteservering – og ost i det hele taget – en mere central rolle på toprestauranterne. Det skyldes ikke mindst opblomstringen af gode danske håndværksoste, lyder det fra kokke og madeksperter.
Mejeriforeningen udgiver smagekittet Smag & ko
6 måneder har det taget at udvikle, teste og bygge prototype til Mejeriforeningens nye kit til blindsmagning af mælkeprodukter, som har fået titlen Smag & ko. I oktober blev de første kit sendt ud til udvalgte erhvervsskoler, og samtidig er konceptet blevet testet på en håndfuld af landets madfestivaler. Smag & ko er i luften!
Nyt nummer af magasinet Ostekultur på gaden nu
Den 10. november udkom det andet nummer af Ost & kos magasin Ostekultur med 52 siders dugfriske historier fra ostens verden, inklusive 13 helt nye opskrifter med ost på julebordet og i det søde køkken, udviklet af nogle af Danmarks dygtigste madbloggere. Magasinet er gratis og kan rekvireres fra Mejeriforeningen.
På ostetur i efterårsferien
Sweaterstrik, pejsehygge, biftur og svenske krimier, siger du? Niks, ikke i den her efterårsferie. Her er nemlig Ost & kos guide til brandhyggelige osteoplevelser, du og familien kan trille ud i det gyldne landskab efter i uge 42. Bon appétit!
Ostestjernen Ole Jørn fra Jernved Mejeri
Ostestjernen fra Jernved Mejeri. De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Ostestjernerne Ib og Nick fra Thise
Ostestjernene fra Thise Mejeri. De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.
Sådan smager osten
Er du til blødt og cremet eller fast og knasende? Til mildt og friskt eller skarpt og intenst? Chancen for gode spiseoplevelser bliver større, hvis vi kan finde ud af at tale om, hvordan maden smager, og hvorfor den smager, som den gør.
Tre danske oste har EU’s BGB-mærke
Siden efteråret 2017 har danboen, været en af i alt 12 danske madvarer, som har ret til at bære EU’s kvalitetsmærker BGB eller BOB. Mærkerne fortæller os, at produkternes oprindelse og kvalitet er defineret og kontrolleret. Men man skal holde tungen lige i munden for at forstå, hvor den certificerede kvalitet helt præcist kommer fra.
Fra samsø til maribo – de danske ostetyper
Kommer samsø-osten fra Samsø? Og en tybo fra Thy? Hvordan laver man en maribo? Og hvor fik de danske oste egentlig deres specielle navne fra?
Smagen af de danske oste
En ost kan indeholde flere end 600 forskellige smagsstoffer – fra lugten af stald til smagen af karamel og nødder. Sensoriker Lisbeth Ankersens ’smagslandkort’ giver et indblik i ostens enorme smagsunivers, og nu kan du downloade smagslandkortet som overskueligt layoutet pdf med lækre ostefotos af Søren Gammelmark. Aldrig har den komplekse smag af ost været så let at forstå.
Nye tal: Vi spiser mere ost
Med hhv. 8,5 og 10 % repræsenterer kategorierne gul ost og specialost den største fremgang på et ostemarked i tydelig vækst. Det viser tal fra GFK Consumer Tracking, der har sammenlignet 2. kvartal 2015 med 2. kvartal 2016. Her er de mest markante bevægelser.