Ost er lavet af fermenteret mælk, og det produktionsmæssige slægtskab

gør fermenterede drikke som vin, øl og cider til oplagte match.

Men selvom de nemt overses som parringer til osteanretningen, gør

mange alkoholfri drikke sig faktisk også fortrinligt til ost, og særligt te

vækker i disse år stadigt mere nysgerrighed hos oste-connaisseurer.

Tekst af Emil Stenz Aardestrup

Det tætteste, vi kommer på en velkendt parring af te og mad her i Europa, er formentlig den kulinarisk uinspirerede afternoon tea i England. Sandwiches på hvidt brød, søde scones og masser af mælk i bunden af teen. Men ser man mod et land som Japan, bugner middagsbordet til gengæld af gode teoplevelser.

Og spørger man tekender Marcus Udsen Grandjean, der er ved at lægge sidste hånd på en udførlig, stornørdet bog om netop tebrygning, er det på høje tid, at vi også indlemmer te i vores gastronomiske repertoire i Vesten.

“Smagsspektret inden for te er fuldt ud lige så bredt og komplekst som fx vin, og derfor kan du også finde te, der parrer godt med stort set alle retter i en menu. Enten ved at supplere og understøtte smagene i din ret, eller ved at give modspil, så du skaber en større balance i smagsoplevelsen. Det er et interessant puslespil og en verden, vi knap nok har udforsket herhjemme,” forklarer han.

“Smagsspektret inden for te er fuldt ud lige så bredt og komplekst som fx

vin, og derfor kan du også finde te, der parrer godt med stort set alle

retter i en menu”

– Marcus Udsen Grandjean

Der ses i disse år en stadig større efterspørgsel på ikke-alkoholiske drikke med den rette afdæmpede sødme, kompleksitet og tannin-lignende astringens til at fungere som pairing til mad. Netop de kvaliteter gør te til et oplagt område at udforske, mener Marcus Udsen Grandjean, som dog også påpeger, at te er langt mere end et erstatningsprodukt. Teens subtile smagsprofil og urtede snarere end frugtige udtryk åbner også døre til nye smagsoplevelser, som du ikke finder i for eksempel et glas vin.

“Te bombarderer dig ikke med den samme syre og alkoholintensitet, og det giver mulighed for virkelig at dykke ned i de finere nuancer. Samtidig kan særligt grøn te have en enorm dybde og umamiintensitet, der nærmest skaber en bouillonagtig smagsoplevelse – et udtryk, du sjældent finder i drikkevarer, og som kan være superinteressant som parring til mad,” forklarer han.