Danmarks nationalost er en grundpille i vores madkultur. Den milde og let syrlige smag har gjort danboen til folkeeje og en perfekt allroundost på madpakken og i køkkenet.

Danboen er den mest producerede og spiste ost i Danmark. Du kan få den som en mild mellemlagret ost, en lidt kraftigere ekstralagret eller med kommen, hvis du er til den slags. Mundens fede smag af fløde og smør balanceres af den friske syre og gøres livlig og nærværende af ostens fine aromaer af nødder, honning og af og til lidt urter og krydderier. En danbo er let at skære, og skiveskåret og lagt på brød er den i sit es. Mellemlagret danbo er velegnet til ungernes madpakke, og den fungerer fint i smeltet form både i og på aftensmaden.

Sådan ser den ud
Danbo er en lys gullig  ost med en halvmat til halvblank overflade og en fast konsistens. Den har få ensartet runde huller på størrelse med ærter; for det meste op til 10 mm i diameter. Ostemassen er derudover homogen og kan variere i hårdhed og elasticitet.

Sådan smager den
En mellemlagret danbo har en mild, let syrlig, fed og fyldig smag. Mundens fede smag af fløde og smør balanceres af den friske syre og gøres livlig og nærværende af ostens fine aromaer af nødder, honning og af og til lidt urter og krydderier.

Sådan kan du bruge den
En danbo er let at skære, og traditionelt er den blevet skiveskåret og lagt på brød. Netop ost på brød eller ”smørrebrød”, som vi kender det fra den danske frokost, har gennem de sidste 500 år udviklet sig til at være en integreret del af danskernes kost. 84 % af alle husstande i Danmark har købt danbo i løbet af det seneste år, og en gennemsnitlig husstand køber danbo 12 gange årligt. Mellemlagret danbo er velegnet til børnenes madpakke og fungerer fint i smeltet form både i og på aftensmaden.

Sådan fremstilles den
Danboen fremstilles af rå komælk, der fedtstandardiseres og pasteuriseres, hvorefter der tilsættes syrevækker og løbe. Efter ca. 30 minutter stivner mælken til en stor sammenhængende masse, hvorefter den skæres i små terninger af nogle millimeters størrelse med det formål, at vallen kan trække ud.

Den sammenpressede masse udskæres, og stykkerne kommes i forme. Osten i formen presses igen. Ostene afkøles, saltes, overfladebehandles med kitkultur efter klassisk dansk metode og gennemgår en lagringsproces af forskellig længde afhængig af ønsket modningsgrad i det færdige produkt.

Ostens smags- og tekstur-karakteristika opnås typisk efter kitmodning i 3 uger ved 12-20 grader. Osten kan evt. vaskes og tørres under eller efter lagringen, inden den emballeres.

Der skal bruges ca. 10 liter mælk til 1 kg færdig ost.

%

Duft (intensitet i næsen)

%

Smag (intensitet i munden)

%

God i maden

%

God på ostebrættet

%

Børnevenlig