Hvad er egentlig bæredygtig kost? Og hører ost til i den kasse? Ja, siger Mejeriforeningens ernæringschef Merethe Myrup. Læs med her, og bliv klogere på hvorfor – og hvorfor Fødevarestyrelsens nye klimakostråd stadig anbefaler, at vi får 250 ml mælkeprodukter og 20 gram ost indenbords hver dag.

 

Tekst: Merete Myrup, Erneringschef hos Mejeriforeningen

Foto: Liv Kastrup for Ost & ko

 

Mange danskere vil gerne leve mere bæredygtigt, men vi ved fra flere undersøgelser, at mange samtidig er usikre på, hvordan de gør det bedst. Svaret er, at de store strukturelle tiltag tæller mest, men at vi selvfølgelig alle kan bidrage til en mere bæredygtig udvikling via de valg, vi træffer i vores dagligdag.

Med de nye klimakostråd fra Fødevarestyrelsen er der sat fokus på vores madvalg og givet retningslinjer i forhold til, at vi med fordel kan vælge en mere grøn kost. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, at alle fødevarer har et klimaaftryk, både guleroden, silden og osten.

Men det er ikke kun madens CO2-aftryk, vi skal kigge på for at sikre os, at vores kost er bæredygtig. Bæredygtig kost handler også om, at maden skal være sund. Faktisk indeholder definitionen på bæredygtig kost ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) hele fire elementer, nemlig både klima, sundhed, kultur og økonomi. Maden skal smage godt og passe ind i vores madkultur, og vi skal også have råd til at købe den. Og når man kigger på indholdet af næringsstoffer i mejeriprodukter, i forhold til det CO2-aftryk de har, kommer produkterne virkelig til deres ret.

Mejeriprodukter indeholder mange vigtige næringsstoffer, som det kan være svært at få i tilstrækkelig mængde i en kost uden mælk, yoghurt og ost. Netop dette er også baggrunden for, at mejeriprodukter indgår i de nye klimakostråd, hvor det anbefales, at vi får 250 ml mælkeprodukt og 20 gram ost hver dag.

Og så er det selvfølgelig ikke kun de madvarer, vi vælger, der har betydning for vores klimaaftryk. Alle vores aktiviteter påvirker klimaet, og også den måde, vi vælger at transportere os på, har stor betydning.

En flyvetur tur-retur til Dubai koster ca. 1313 kg CO2, hvilket svarer til det klimaaftryk, man får fra 136,7 kg god ost. Følger man kostrådene og kun lægger en enkelt skive ost på sin ostemad, kan man få mere end 6500 ostemadder ud af det! Hvis man kun spiser en ostemad om dagen, har man til 18 års forbrug af ostemadder for en enkelt tur til Dubai. Ja, jeg ved godt, hvad jeg foretrækker.