Disse danske mejeriprodukter har mest x-faktor i 2025

Årets vindere af Mejeriforeningens prestigefyldte Gourmetpris er fundet – og det er produkter med masser af smag, originalitet og håndværk bag. Priserne går til Syrnet fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri, Fyrtårnsost fra Thise Mejeri, Sølvræv fra Arla Unika, samt Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt og en pistacieflødeis – begge fra Aabybro Mejeri.

Bag udvælgelsen står en dommertrio med solid gastronomisk erfaring: Michelin-kokkene Eric Vildgaard (Restaurant Jordnær) og Brian Mark Hansen (Søllerød Kro og vinder af Bocuse d’Or 2023), samt madiværksætter Timm Vladimir. Deres dom var klar:
“Det smager vanvittigt godt.”
“Meget høj klasse.”
“Her er nogle, der ved, hvad de laver.”

Gourmetprisens rekordår

Hele 71 produkter deltog i årets konkurrence – det højeste antal nogensinde. Vinderne blev fundet i fem forskellige kategorier, og dommernes feedback spændte bredt – fra skarp kritik til stor begejstring. Særligt imponerede blev de af produkter lavet på fåre- og gedemælk.

“Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt, interessant og har høj gastronomisk værdi,” lød det blandt andet om vinderen i konsummælkskategorien – Hårbølle Mejeris syrnede fåremælksfløde.

Danske mejerier viser sig endnu en gang fra deres stærkeste side – med kreativitet, mod og internationalt niveau, især inden for blåskimmeloste, som dommerne kaldte “verdensklasse.”

Herunder kan du se alle årets vindere og læse dommernes kommentarer til de udvalgte produkter.

Konsummælksprodukter

VINDER: Syrnet Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Superspændende produkt, der bare smager helt vildt godt! Skønt, at nogen tør arbejde med fåremælk. Det er nyt og interessant og har en stor gastronomisk værdi. Mildt staldet i starten, men bliver hurtigt grøn og græsset. Blid bitter note. Lang flot eftersmag. Til trods for fedtindholdet er den mere rensende end coatende i munden. Hele produktet føles godt for både krop og sjæl. Mejeriinnovation, når det er bedst!

Finalister: Fåremælksfløde fra Hårbølle Mejeri og Gedeyoghurt fra Nørgaards Gedemejeri

Smør og blandingsprodukter

VINDER: Gammeldags kærnet smør med Læsø sydesalt fra Aabybro Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Den er eddermame nice, den her! Den smager jo vanvittigt godt. Flot matgult visuelt udtryk; man kan se, at den er kærnet. Teksturen er perfekt fast og kompakt, men smagen lykkes alligevel med at være frisk og græsset. Let og legende og i total balance. Giver mindelser om et godt fransk håndværkssmør. Så bliver det ikke meget bedre.

Finalister: Gourmetsmør med Sydesalt fra Lindved Mejeri og Arla Unika Saltet smør fra Arla Holstebro Mejeri

Hårde oste

VINDER: Fyrtårnsost fra Thise Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Wow, den her ost smager jo nærmest som en god årgangschampagne med sin dybe frugt og toastede noter af nødder og karamel - med et strejf af blomster. Harmonisk og mega interessant. Minder os om en velmodnet comté - et imponerende vidnesbyrd om, hvor langt det danske ostehåndværk er kommet. Meget høj klasse.

Finalister: Gedegouda med bukkehornsfrø fra Nørgaards Gedemejeri og Henrykt fra Mammen Mejerierne

Bløde oste

VINDER: Sølvræv fra Arla Gjesing Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Ok, her er nogle, der ved, hvad de laver! Helt klart feltets bedste ost. Supercremet og lækker. Kraftigt ammoniakket, men lige til det rette punkt. Den holder balancen perfekt. Konsistensen er vanvittig, og udenpå er osten utroligt smuk med sin fine grå skimmel. Det her må være Danmarks bedste blåskimmelost!

Finalister: Den Hvide Dame fra Arla Troldhede Mejeri og Figen fra Bornholms Andelsmejeri

Is og desserter

VINDER: Dansk flødeis med pistacie fra Aabybro Mejeri

DOMMERNES KOMMENTAR: Glimrende pistacieis med en god og lækker tekstur. Her er en legering, der har virket - isen er flot stabiliseret og fast pga. tørstoffet i nødderne. Smagen er ren og klar. Den høje kvalitet af råvarerne er tydelig, og det samme er de håndværksmæssige færdigheder, som vi kan takke for det flotte resultat.

Finalister: Cacao Upcycled fra Hansens Is og Jordbærsmil fra Hansens Flødeis

Dommerne Gourmetprisen 2025

Brian Mark Hansen, køkkenchef på Søllerød Kro og vinder af Bocuse d’Or 2023. Søllerød Kro har siden 2007 haft en Michelin-stjerne.
Eric Vildgaard, køkkenchef hos og medejer af Restaurant Jordnær i Gentofte, som fra åbningsåret 2017 opnåede en Michelin-stjerne og i dag har hele tre stjerner.

Timm Vladimir, skuespiller, tv-vært og indehaver af madskolen Timm Vladimirs Køkken, som blev til, efter han vandt tv-dysten Masterchef i 2011.


FAKTA om Gourmetprisen

Gourmetprisen uddeles hvert år af Mejeriforeningen med det formål at hylde danske mejeriprodukters gastronomiske værdi. Alle typer af mejeriprodukter kan være med i konkurrencen. Produkterne skal være produceret i Danmark, og dommerne finder tre finalister og kårer en vinder ud fra blandt andet smag, originalitet og x-faktor.

Der kåres en vinder i hver af disse fem kategorier:

  • Konsummælksprodukter (det er for eksempel mælk, creme fraiche, yoghurt, hytteost og lignende)
  • Smør og blandingsprodukter
  • Bløde oste (det er for eksempel skimmelost)
  • Hårde oste (det er for eksempel gul ost)
  • Is og desserter