Nye danske kartofler, rygeostcreme og caviar

Af Mads Vindfeld Andersen

Introduktion til retten:

Selv om jeg er født i Kolding, er så godt som hele min familie med Fynsk stamtavle. En stor del af min barndom er foregået på Fyn, og i dag er jeg selv tilflytter på tolvte år. Derfor har jeg naturligvis også et meget nært forhold til rygeost, som jeg altid har elsket – uagtet om det var på mellemmåltidets knækbrødsmadder, i en sandwich, eller som i denne opskrift, hvor den spiller sammen med den nye danske kartoffel.

Mit besøg hos Løgismoses produktion gav mig et indblik i, hvor meget mere der går ind i en osteproduktion, end bare et par liter mælk og nogle maskiner. Der er naturligvis mælketanke og industrielle apparater i brug, men mellem hvert led i produktionen er der altid mennesker indblandet til at tjekke, om osten er drænet nok, og om der er tilsat den rigtige mængde salt.

Og så er der selvfølgelig arbejdet i rygeovnen, hvor de går ind i deres store, tunge og altomsluttende iltrustninger. Mængden af røg er ikke for sarte sjæle – eller lunger – så der er brug for en vis beskyttelse, når de skiller halmen fra ballen og løbende tilsætter den til rygeapparatet, der giver mejeriets rygeoste deres karakteristiske smag. En røget proces, der nemt kan fylde op mod 8 timer af en arbejdsdag. Det er svært at have andet end kæbedroppende respekt og ærefrygt for.

Forberedelsestid: 5 min
Tilberedelsestid: 15 min
Samlet tid: 20 min

Ret: Appetizer, Snack
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer

 

Ingredienser til 4 personer

 

  • 200 gram kogte nye danske kartofler (afkølede) Er du i tvivl om hvordan du tilbereder nye kartofler, finder du min guide her.
  • 60 gram rygeost fra Løgismose (sødmælksbaseret, men det vidste du jo godt)
  • 10 gram caviar (eller mere, hvis det skal være ekstra lækkert)
  • 50 gram creme fraiche 18% (Løgismoses er min klare favorit)
  • Citronsaft (fra en frisk citron, naturligvis)
  • Salt og peber

 

Sådan gør du

 

Rygeostcreme

Hæld rygeost og creme fraiche i en stor skål, og pisk med et piskeris.
Smag til med citron, salt og peber. Er cremen meget tyk, kan du benytte lidt ekstra citronsaft eller et skvæt mælk.

 

Anretning

Tag dine afkølede nye danske kartofler og skær et lille stykke ud – jeg foretrækker at skære en lille båd, som tages ud.
Fyld kartoflen op med rygeostcreme og top med caviar. Anret på en smuk tallerken eller et fad, og servér.

 

Noter

Det er vigtigt, at du pisker cremen, da du på den måde undgår klumper af rygeost. Pisk kun til cremen er glat, herfra bruger du en ske til at røre med.
Cremen holder sig fint et par dage på køl, så du kan med fordel lave en ekstra stor portion, så du har til kartoffelmadder, grøntsagsdyppen og hvad du ellers måtte have lyst til.