Latinamerikansk opskrift fra Restaurant Menendez med ost: Grillet fladbrød med blåskimmel, asparges og mezcal
Opskriften er udviklet af Kim Jeppesen fra Restaurant Menendez.
Foto af Thomas Alcayaga
Her får du opskriften på en latinamerikansk klassiker med Thise Mejeri Blå Kornblomst fra restaurant Menendez – deltager i Danmarks bedste osteret 2020.
Restaurant Menéndez serverer farverig, fantasifuld og moderne latinamerikansk mad i hjertet af Aalborg. Inspirationen kommer fra hele den latinamerikanske verden – fra Mexico til Argentina – og altid med udgangspunkt i sæsonens råvarer. Menéndez er drevet af restauratørparret Anne-Marie Menéndez og Kim Jeppesen. Til Danmarks bedste osteret 2020 deltager Kim naturligvis med sit bud på en kulinarisk kombination af Latinamerika og Nordjylland: Pupusa-majsbrød fra El Salvador med Blå Kornblomst fra Thise Mejeri.
Ingredienser ( 4 personer )
Fermenterede asparges
- 4 hvid asparges
- 2 l vand
- 100 g salt
- 4 limeblade
- 4 friske chilier
- 4 fed hvidløg
Dej til pupusa
- 60 g yuccamel
- 60 g rismel
- 12 g rapsolie
- 24 g sukker
- 80 g vand
Kornblomstfyld til pupusa
- 120 g Blå Kornblomst fra Thise, groft revet
- 60 g Gammel Knas fra Arla Unika, groft revet
- 4 spsk majskerner, gerne friske
- 4 håndfulde fint skårne friske svampe
- 1 tsk snittet hvidløg
- 4 tsk fermenterede ramsløg
- En smule neutral olie til stegning
- Salt til tilsmagning
Olie med Blå Kornblomst og Gammel Knas
- 20 g brunet smør
- 30 g neutral olie
- 30 g Blå Kornblomst fra Thise Mejeri
- 10 g Gammel Knas fra Arla Unika
- 8 limeblade
Osteskum
- 1 helt æg
- 80 g æggeblomme
- 12 g ægehvide
- 5 g salt
- 14 g æblercidereddike eller frisk limesaft
- 2 spsk mezcal
Salsa på grillede jalapenos
- 4 friske jalapeno-chillier
- 2 skalotteløg
- 2 fed hvidløg
- 4 håndfulde papalo – eller koriander
- En lille håndfuld bredbladet persille
- 8 spsk limesaft
- 4 spsk olivenolie
- Groft havsalt til tilsmagning
Ekstra til anretning
- 1 bundt friske koriander/papalo
- 1 håndfuld grønne jordbær
Sådan gør du
Fermenterede asparges
Kog en syltelage på vand, salt, hvidløg, chili og limeblade. Skræl i mellemtiden de hvide asparges, og læg dem i et stort patentglas. Hæld den kogende syltelage over aspargesene, så de er helt dækket. Stil ved stuetemperatur i en uge. Åbn undervejs låget en gang om dagen, og luk igen for at sætte gang i fermenteringsprocessen.
Dej til pupusa
Bland mel og olie. Kog vand op sukker op, hæld det over melblandingen, og ælt det hele sammen til en glat, ensartet dej. Lad dejen hvile ved stuetemperatur i 30 minutter.
Kornblomstfyld til pupusa
Steg hvidløg, svampe og majs af på en pande i lidt olie. Smag til med salt, og lad det køle let af. Vend ramsløg og begge oste med det lune ristede grønt, så osten smelter og massen bliver ensartet og cremet. Form fyldet til 4 lidt flade boller. Læg på frys, så skallen fryser og bliver hård.
Samling og tilberedning af pupusa
Rul pupusadejen ud i 4 flade cirkler i et tyndt lag – de skal ligne små pizzaer. Læg en bolle af fyld på midten af hver dejcirkel. Fold siderne af dejen op, og luk dem helt tæt som små runde pakker. Pres let på pakkerne, så fyldet er fordelt helt ud til kanterne. Steg på en varm pande i rigelig neutral olie i ca. 4 minutter, til de er bagte og gyldne.
Olie med Blå Kornblomst og Gammel Knas
Blend olie og limeblade, og opvarm forsigtigt i en gryde til 80°C. Sigt olien, og afkøl. Blend ostene sammen, og vend cremen med den tempererede olie.
Osteskum
Pisk alle ingredienserne i en gryde over svag varme, til det begynder at tykne. Når konsistensen er som en tyk creme, hæld olien med Blå Kornblomst og Gammel Knas i lidt ad gangen, mens du pisker. Tag af varmen og sæt til side.
Salsa på grillede jalapenos
Fjern skal og bund fra skalotteløgene. Grill hele jalapeños og skalotteløg på en kulgrill eller alternativt en grillpande. Tag af varmen, og blend alle ingredienser undtagen salt. Smag til med salt, når salsaen er blendet.
Anretning
Skyl jordbærrene, og skær dem i fine skiver på langs, og skær asparges i skiver
på skrå. Sæt til side. Fordel et par spiseskefulde osteskum i bunden af 4 middagstallerkener. Sæt en pupusa ovenpå cremen på hver tallerken. Fordel et par spiseskefulde salsa hen over pupusa’erne. Fordel skiver af fermenterede asparges og grønne jordbær hen over salsaen. Pynt af med papalo.