Lun Mont d’Or med bagte frugter og ostevafler

Opskrift og fotos af Louise Dandanell Ørsted.

Franske Mont d’Or er en sand favorit blandt osteelskere. Kast dig ud i en hyggelig og lun osteret, der både kan serveres som en hyggelig afslutning på middagen eller som en ostet eftermiddagssnack. Vaflerne er også skønne til brunch eller som appetizer for sig selv. Opskriften er udviklet særligt til Ost og ko af Louise Dandanell Ørsted fra madbloggen Louises Køkken.

Ingredienser ( 4 personer )

Bagte frugter

  • 4 modne, søde pærer
  • evt. 2 figner
  • Skallen af ½ appelsin
  • Skallen af ½ citron
  • 2-3 spsk. flydende honning
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 spsk. calvados eller Poire Williams

Lun Mont d’Or

  • 1 stk Mont d’Or
  • 1 spsk. calvados eller Poire Williams
  • 1 kvist rosmarin

Ostevafler

  • 75 g fast, lagret komælksost, fx en dansk komælksost gerne med saltkrystaller eller en lagret cheddar
  • 1 dl cremefraiche
  • 1 dl mælk
  • 2 æg
  • 100 g mel
  • 1 tsk. salt
  • salt og friskkværnet peber
  • smør til stegning

Sådan gør du

Bagte frugter

Varm ovnen op til 180 °C. Halver pærerne, og fjern kernehusene. Halver fignerne. Vend pærer og figner sammen med appelsin- og citronskal, honning, rosmarin og calvados. Hæld det hele i et ovnfast fad, og bag frugterne i 15-20 min. til de er bløde. Server dem lune til osten.

TIP: Du kan bage gulerødder, pastinakker og persillerødder sammen med frugterne og servere den lune Mont d’Or med bagt frugt og rødder som hovedret.

Lun Mont d'Or

Varm ovnen op til 180°C. Stik huller i Mont d’Or-osten med en lille, skarp kniv og sæt små rosmarinkviste i hullerne. Hæld calvados eller Poire Williams over og bag osten i dens æske i 15-20 min.

Ostevafler

Tænd dit vaffeljern. Riv osten. Rør creme fraiche, mælk og æg sammen. Bland mel i under omrøring, og vend osten i blandingen. Krydr dejen med salt og rigeligt friskkværnet peber. Smør vaffeljernet med smørret, og bag vaflerne. Server dem straks til den lune Mont d’Or.

Find flere opskrifter med bagt og smeltet ost her