Mille feuille fra Falsled Kro med gedeost og trøffel

Opskriften er udviklet af Christoffer Omann og Martin Peter Leth fra Falsled Kro
Foto af Thomas Alcayaga

Her får du en opskrift på en Mille Feuille fra Falsled Kro med økologisk gede-fynbo fra Gundestrup Mejeri, trøffel, vinaigrette og fedt-croutoner

Sydfynsk ost serveret med en smule Frankrig og lidt mere Sydfyn fra Falsled Kro. En Mille Feuille med økologisk fynbo-ost af gedemælk, syltede trøfler, cremet persille og fedt-croutoner af hjemmebagt brioche. Syrlig sherryvinaigrette, valnødder og urter fra haven. Stensikkert en af de vildeste lagkager, du har smagt. Opskriften er 1 ud af 10 opskrifter med dansk ost fra kokkekonkurrencen Danmarks bedste osteret 2018.

Ingredienser ( 4 personer )

Fedt-croutoner

  • 500 g hvedemel
  • 250 g saltet smør
  • 112 g æg
  • 150 g mælk
  • 29 g æggeblommer
  • 31 g gær
  • 34 g sukker
  • 11 g salt
  • Friske salvieblade

Persillecreme

  • 160 g bagte bagekartofler
  • 10 g creme fraiche
  • 8 g fløde
  • 25 g citronsaft
  • 15 g æbleeddike
  • 1 æggeblomme
  • 50 g Gundestrup Mejeri økologiske gede-fynbo
  • 250 g persilleolie

Vinaigrette

  • 3 skalotteløg
  • 1 dl god olivenolie
  • Et par kviste frisk timian og rosmarin
  • 3 dl sherryeddike
  • Citronsaft
  • Salt og peber
  • 100 g valnødder

Syltede trøfler

  • 2-3 efterårstrøfler
  • 1 dl sherry
  • 1 dl hønsefond
  • 10 g brun farin
  • 50 g olivenolie

Anretning

  • Sydfynske salater og urter fra naturen, fx portulak, sødskærm, vandkarse
  • Gundestrup Mejeri økologisk gede-fynbo.

Sådan gør du

Fedt-croutoner

Lun mælken til fingervarmt og opløs gæren deri. Tilsæt æg, æggeblommer, salt og sukker og pisk det igennem. Tilsæt melet lidt ad gangen og ælt igennem i 10 minutter, til dejen begynder at slippe siderne og bliver elastisk og glat. Skær smør i små tern og ælt det ind i dejen. Bliv ved til dejen er blank – måske 10 minutters tid. Lad dejen hæve tildækket i en time på køkkenbordet. Slå luften ud af dejen og kom den på køl natten over i en lufttæt beholder. 

Form et brød af dejen, kom den i en foret rugbrødsform og lad det efterhæve i en times tid. Pensl med æg og bag i en 200 grader varm ovn i cirka 20-25 minutter, til det er gyldent. Lad det køle helt af på en rist. Skær brødet i tynde skiver, pensl med smeltet smør og bag under pres med salvieblade på, til de er sprøde. 

Persillecreme

Blend det hele (på nær persilleolie) op til 60 grader i en Thermomixer (Thermomix er en professionel blender der kan blende og varme samtidig). Alternativt kan du blende det sammen og lune det langsomt op til 60 grader. Emulger persilleolien i lidt ad gangen som en mayonnaise og sigt den.

Vinaigrette

Snit skalotteløg fint og kog dem op i olivenolie med timian og rosmarin. Reducer sherryeddiken ned til ½ dl og vend det i løgolien. Kog valnødder op i 500 ml vand med 30 g salt. Sigt vandet fra og bag dem sprøde på 150 grader. Vend det sammen med vinaigretten.

Smag til med citronsaft, salt og peber.

Syltede trøfler

Kog sherry op med hønsefond, brun farin og olivenolie. Skær trøfler i tynde skiver, hæld lagen over og lad dem sylte i minimum 1 døgn. 

Anretning

Tilpas størrelserne for fedt-croutoner, gedeost og trøfler i tynde, aflange skiver som på billedet og saml mille feuille med persillecremen som smørelse. Server med salater, urter og vinaigrette.

Find andre opskrifter med gedeost her