Opskrift fra Formel B: Osteret med enebær, pærepuré og gin

Opskriften er udviklet af Kristian Arpe-Møller og Asger Majgaard Klausen fra Formel B
Foto af Thomas Alcayaga

Røget friskost med Hårbølle Mejeri fåreost fra Møn, blåskimmel, grønne enebær og pærepuré med dansk gin

Her får du opskriften på Formel B’s på ostekiks med pærepuré, dansk gin og 3 danske oste – røget friskost, Hårbølle Mejeri fåreost fra Møn og blåskimmelost.

Med denne ret vil Kristian og Asger fra Formel B omfavne sæsonens råvarer, og med enebær, pærer, kastanjer og dansk gin er det et lidt anderledes take på at indkapsle det bedste fra den danske natur i efteråret. Tilsat en smule røg og lidt blåskimmelost.

 

Ingredienser ( 4 personer )

Pærepuré med dansk gin og enebær

  • 4 modne pærer
  • 10 grønne, friske enebær
  • Thick & Easy (tykningsprodukt)
  • 20 ml dansk gin

Ostekiks

  • 20 g saltet smør
  • 10 g Hårbølle Mejeri Fåreost fra Møn
  • 20 g æggehvide
  • 20 g hvedemel
  • 5 g flormelis

Røget friskost

  • 100 g Kirks friskost (alternativt rygeost)
  • 40 g Hårbølle Mejeri Fåreost fra Møn, blendet

Anretning

  • 2 jordskokker
  • 6 friske kastanjer
  • 10 grønne friske enebær
  • 40 g Hårbølle Mejeri Fåreost fra Møn, blendet
  • Stjernemos
  • Frossen blåskimmelost

Sådan gør du

Pærepuré

Skræl pærer, frigør dem for kerner og skær frugtkødet i tern. Kog herefter frugtkødet mørt ved lav varme og afkøl. Blend til en puré med friske enebær og gin og juster med Thick & Easy, til pureen er glat og cremet.

Kiks til ost

Smelt smørret og blend samtlige ingredienser og en knivspids salt til en homogen masse. Smør det herefter i et tyndt lag ud på en silikonemåtte og bag den i 3 minutter ved 160 grader. Tag den nu halvbagte kiks ud af ovnen og brug en udstikker til at stikke kiksene ud i passende størrelser, mens den stadig er varm. Bag de udstukne kiks i 7 minutter mere under pres. Afkøl. 

Røget friskost

Ryg friskosten over røgsmuld tilsat tørrede enebær og grønne enebærgrene i 10 minutter, til osten har fået en letrøget smag. Rør herefter fåreosten op i den røgede friskost. Alternativt kan anvendes en sødmælksrygeost, som allerede er røget. 

Anretning

Smør lidt af den røgede friskost på en tallerken. Anret en smule pærepuré samt finthakkede kastanjer, finthakkede rå jordskokker, blendet fåreost og lidt hakkede grønne enebær ovenpå ostekiksen. 

Kom kiksen ovenpå på friskosten, så den dækker og pynt af med stjernemos.

I en lille skål på siden anrettes en god skefuld pærepuré, som dækkes med blendet, frossen blåskimmel ost.

Find andre opskrifter med blåskimmel her