Salt cheesecake med syltet grønt, timianolie og ostefladbrød
Opskrift og fotos af Camilla Bojsen-Møller.
Cheesecake er ikke bare en dessert. Prøv en cremet, salt ostekage med sprødt syltet grønt og aromatisk timianolie som forret eller til en god frokost. Ostenørd og madblogger Camilla Bojsen-Møller fra Ostesnak har udviklet opskriften særligt til Ost & ko.
Ingredienser ( Forret til 6 personer )
Timianolie
- 2½ dl rapsolie
- 75 g frisk spinat
- ½ bundt timian
Syltet grønt
- 1 dl lagereddike
- 1 dl vand
- ½ dl sukker
- ca. 400 g blandede grøntsager i tynde strimler. Camilla bruger gulerod, glaskål og pastinak samt æble
Ostefladbrød
- 50 g majsmel
- 25 g havregryn
- 2 dl mælk
- 200 g hvedemel
- 70 g revet fast, lagret komælksost, fx en dansk komælksost gerne med saltkrystaller eller en lagret cheddar
- Olivenolie
- Groft havsalt
Salt cheesecake
- 50 g valnødder, ristet nogle minutter på en tør pande
- 130 g rugkiks
- 50 g smeltet smør
- 400 g flødeost naturel
- 2 æg
- 120 g revet fast, lagret komælksost, fx en dansk komælksost gerne med saltkrystaller eller en lagret cheddar
- Lidt salt
- Friskkværnet peber
Sådan gør du
Timianolie
Varm olien op til 65 grader. Blend spinaten godt. Hæld den varme olie i blenderen og blend videre i 5 minutter.
Tilsæt frisk timian, og blend videre til bladene er helt findelte. Sigt olien gennem en finmasket sigte beklædt med et osteklæde eller et viskestykke, og hæld i en lille flaske eller på et syltetøjsglas. Opbevar olien ved stuetemperatur.
Syltet grønt
Striml grøntsagerne fint, fx på et mandolinjern. Kog eddike, vand og sukker op. Hæld den varme lage over grøntsagerne, og lad det trække til det er afkølet.
Ostefladbrød
Varm ovnen op til 190°C. Bland majsmel og havregryn med mælk, og lad det trække i 10 minutter. Kom hvedemel og ost i, og rør sammen til en dej. Lad den hvile i 15 minutter.
Del dejen i to. Brug lidt ekstra mel og rul tyndt ud på 2 stykker bagepapir.
Pensl med olivenolie og drys med flagesalt (ikke for meget, da osten også er salt). Bag ved 190°C i ca. 13 min., til brødene er lysebrune og sprøde.
Afkøl, knæk og spis!
TIP! Ostefladbrødet kan også bruges som fx snack på madpakken eller tilbehør til en fyldig salat.
Salt cheesecake
Varm ovnen op til 200°C. Blend valnødder og kiks. Bland smeltet smør i. Fordel dejen i bunden af en springform (ca. 20 cm i diameter), og pres det lidt sammen. Bag bunden i ca. 5 minutter på 200 °C.
Rør flødeost, æg og ost sammen og kom lidt salt og peber i (vær dog opmærksom på, at osten kan være salt i sig selv). Fordel ostemassen på den bagte bund og bag ostekagen i 40 minutter ved 175°C.
Pynt med syltet grønt, dryp med timianolie og server med et stykke sprødt ostefladbrød.