Stegt havkat med ølsauce, æbler og osteskum
Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på GASTROmad.
Ingredienser ( forret til 4 personer )
Dildæbler
- 2½ dl. smagsneutralolie
- 40-50 g. frisk dild
- 1-2 æbler, gerne syreholdige
Ølsauce
- 1 flaske gylden bock øl
- ½ l fiskefond
- 10 kviste bronzefennikel
- 2 skalotteløg, hakket
- 150-200 g. smør i tern
- Æblebalsamico
- Evt. 1-2 spsk. honning
- Salt og peber
Stegt havkat
- 4 havkat fileter af ca. 75-100 g
- 50 g smør
- Salt og peber
Osteskum
- 100 g. fast modnet ost
- 2½ dl. letmælk
Pynt
- Spiselige blomster eller urter, det er kun fantasien, der sætter grænser
Sådan gør du
Dildæbler
Blend olien og dilden. Si olien gennem et klæde. Skræl æblerne og skær dem i tern
Ølsauce
Hæld øllet i en gryde sammen med bronzefennikel. Kog det op og lad det småsimre i et par minutter. Hæld fiskefonden i, og lade det simre ved svag varme i 25 minutter. Si saucen og kog den ned til ca. ⅓. Smag til med æblebalsamico og honning. Begynd, at montere smørret (mens der piskes tilsættes smørret lidt af gangen). Saucen skal både være afbalanceret, dvs. rund men også have lidt syrligt over sig. Smag derfor saucen til inden alt smørret er monteret i den.
Stegt havkat
Skær havkatten ud i stykker af ca. 4 x 12 cm, hvis det er til en forret. Salt dem et par timer i forvejen. Varm en pande op til over middelvarme med lidt olie på. Kom et par spsk. smør på panden og steg havkatfileterne med oversiden ned af.
Brug nu en ske til at hælde den varme smør over fileterne. Efter 2 minutter vendes de og steget yderligere 1-2 minutter, mens de fortsat overhældes med varmt smør.
Osteskum
Riv osten og kom det i en gryde sammen med mælken. Varm det op ved middelsvag varme indtil osten er smeltet. Ved servering skummes ostesaucen med en stavblender, hvor der dannes osteskum på toppen, som med en ske tages af og placeres på enden af hver stegt havtaske filet.
Anretning
Anret retten i en dyb tallerken og server straks.
Tip
Saucen kan justeres til mere syreholdig eller sødme efter smag og behag.
Søren S. Willadsen
Søren S. Willadsen blogger om mad og gastronomi på GASTROmad. Til dagligt arbejder Søren som konsulent og coach. Ved siden af bloggen arbejder Søren med opskriftsudvikling, foodstyling og fotografering til Smoke It All.