Har du set Ost & kos nye magasin Ostekultur? Magasinet er gratis og kan fås ved henvendelse til Mejeriforeningen – eller hvis du kigger forbi Ost & kos aktiviteter på landets madfestivaler. Du kan også læse det online lige her

 

Ordet ”ostekultur” er en reference til den cocktail af bakterier og svampe, som ostemageren udnytter til at skabe de mange smagsnuancer, der gør ostens verden så spændende og kompleks. Men det er også en henvisning til vores måde at spise, handle, producere og tale om ost på – altså til ostens centrale plads i den danske madkultur.

Ostekulturen udvikler sig konstant. Nye oste kommer på markedet, og velkendte typer varieres af kreative mejerister og sælges med fornyet appeal til anvendelse på nye måder og af nye grupper af forbrugere. For os oste-elskere er det skønt af følge med i udviklingen og smage frugten af mejeriernes anstrengelser for at blive ved med at levere lækre osteoplevelser.

Men i udforskningen af det nye må vi ikke glemme vores traditionelle danske ostekultur. Danske køer leverer mælk i verdensklasse, og ostemagerne på Danmarks 52 osteproducerende mejerier fortolker råvaren med et håndværk og en knowhow, der har aldrig været bedre. Og en meget stor del af deres produktioner tager udgangspunkt i klassiske danske oste som fx den blå danablu, den milde havarti og vores karakteristiske nationalost danboen, der sidste år officielt blev anerkendt af EU som en unik dansk ost.

Formålet med magasinet Ostekultur er at stimulere din interesse for ost ved at give dig noget kvalificeret baggrundsviden, nogle gode historier og nogle lækre osteopskrifter at lege med i køkkenet. Og så vil vi gerne minde dig om den ostekultur, du lever midt i. Nyd den. Udnyt den. Oplev den. Det har aldrig været sjovere at være oste-elsker i Danmark!

Velbekomme, og rigtigt god læselyst.

Lars Witt Jensen
Marketing Manager i Mejeriforeningen
og kampagnechef for Ost & ko

Udgivet af Mejeriforeningen (mejeri.dk)
Udgave 1. udgave, 1. oplag, august 2018
Redaktør Rasmus Holmgård
Tekst Rasmus Holmgård, Lars Roest-Madsen og Peter Bisgaard
Layout Glasyr og Rasmus Holmgård
Foto Jesper Rais, Liv Kastrup, Ulf Svane, Martin Kaufmann, Rasmus Palsgård, Timm Vladimir, Mikkel Bækgaard, Chris Tonnesen, Winnie Methmann, Rasmus holmgård og Søren Gammelmark
Illustration Mie Frey Damgaard
Produktion Ras Grafisk