Symposiet Ostekultur 2019

Velsmag og bæredygtighed i dansk ost 2020-2025

Lørdag 26. oktober kl. 10.30-15.00

Københavns Madhus, Ingerslevsgade 44, 1705 København V

Nu har du endnu engang mulighed for at få din osteviden skærpet til Ost & kos heldagssymposium, hvor en række eksperter belyser tidens vigtigste spørgsmål i ostekulturen, og hvor vi tager os tid til samtale og diskussion. Du kan dog gå til og fra programpunkter, som du lyster, for symposiet er en del af årets ostefestival Cheese Copenhagen, hvor du kan smage flere end 100 af de bedste oste i Danmark. 

 

Velsmag og bæredygtighed

Symposiet tematiserer denne gang “Velsmag og bæredygtighed i dansk ost 2020-2025”, fordi interaktion mellem netop ostebranchens ansvar for bæredygtig produktion og samtidige krav om gastronomisk kvalitet i international verdensklasse synes at blive definerende for de kommende års udvikling af den danske ostekultur. De to temaer behandles på hver sin side af en frokost, der gerne skulle manifestere, hvor de to hensyn smelter sammen på bordet.

Dansk ost verdens bedste i 2022?

Hvor udvikler udtrykket sig i de klassiske danske ostetyper sig hen? Er der stadig behov for 40 forskellige skæreoste i ethvert supermarked? Ved forbrugerne nok om ostenes kvalitetsdifferentiering og anvendelsesmuligheder? Og hvor langt er vi egentlig kommet i specialostesegmentet? Kan vi i de højere ostegastronomiske luftlag måle os med vores naboer i fx Tyskland og Sverige – eller Norge, som blev verdensmester i både 2016 og 2018? Hvad kan vi som branche gøre, for at verdens bedste ost i 2022 er dansk?

Ansvar og løsninger

I mere end én forstand er klimaet på alles læber. Også ostebranchen har et ansvar. Hvordan vil det påvirke produktionen i de kommende år? Hvordan imødekommer branchen samtidig kravene om øget bæredygtighed, øget konkurrenceevne og øget æstetisk kvalitet? Findes der en integreret model, eller vil det føre til yderligere polarisering af kulturen?

Dit aftryk på debatten

Disse er nogle af de spørgsmål, som vi søger at belyse med Symposiet Ostekultur 2019. Kom med, og sæt dit aftryk på debatten og kulturen.

Tilmelding og invitation

 

Tilmelding til festivalen og symposiet

Har du spørgsmål til tilmelding, er du velkommen til at kontakte projektleder Jacob Damgaard på jacob@koalitionkbh.dk eller telefon 22 90 50 25.

Hvis du savner en invitation, så kontakt Anna Bartels på anna@koalitionkbh.dk.

Program

10.30-11.00 - Kaffe

Kom og få en kop kaffe, kardemommesnurrer og en sludder inden programstart. 

11.00 - Velkommen til Ostekultur 2019 

Dagens moderator, journalist og madanmelder ved Politiken, Lærke Kløvedal, byder velkommen og introducerer temaet velsmag og bæredygtighed

11.05-11.35 - Why Sustainability is fundamental to the future of Artisan Cheese

Ostemager Jenn Kast fra det legendariske Neal’s Yard Dairy i London om ‘Why Sustainability is fundamental to the future of Artisan Cheese’. Oplægget foregår på engelsk.

11.35-11.50 - Tæt på ostemageren: Velsmag og tendenser indenfor dansk gedeost

Hvorfor laver de fire nyeste osterier herhjemme kun gedeost? Hør ostemager Dorthe Sørensen fra Tebstrup Gedeosteri belyse udviklingen af dansk ost. Tebstrup Gedeosteri er et økologisk mejeri placeret på Mols og har eksisteret siden 1983. Osteriet har netop vundet Mejeriforeningens Gourmetprisen 2019 i kategorien bløde oste med osten Tilia Mundo.

11.50-12.05 - Tæt på ostemageren: Udvikling af ost med velsmag som både mål og formål

Hvor bevæger den klassiske kitmodnede skæreost sig hen? Hør Mads Østergaard mejeriingeniør og udviklingschef for Arla Unika perspektivere udviklingen af smagen i dansk ost.

12.05-12.20 - Tæt på velsmag: Affinage, modning og velsmag i dansk ost nu og i fremtiden

Er affinage nøglen til stor velsmag? Poul Larsen fra HKI belyser deres arbejde med udviklingen af smagen i dansk ost.

12.20-12.30 - Velsmag i dansk ost: Spørgsmål og opsamling

12.30-13.30 - Frokost

Grøn ostefrokost i Hahnemanns Køkkens café på Cheese Copenhagen.

13.30-14.00 - Sådan smager fremtidens grønne måltider 

Trine Hahnemann, kok og direktør i Hahnemanns Køkken, fortæller om ostens rolle i 80/20- og 60/40-køkkenmodeller i kantiner og på spisestedet på Sankt Kjelds Plads i København.

14.00-14.20 - Tæt på ostemageren: Bæredygtighed Ad Libitum

Mejerier fortæller om arbejdet med bæredygtig mælke- og osteproduktion. Forbrugerne ønsker produkter med hensyn til miljø, dyrevelfærd og klima; hvordan undgår vi som branche og ostekultur, at etikken højnes på bekostning af den gastronomiske kvalitet? Peder Gerhardt Jessen fra Thise Mejeri fortæller om det nyeste produkt Mælk ad libitum.

14.20-14.40 - Tæt på ostemageren: Må jeg være din ost?

Forbrugerne ønsker produkter med hensyn til miljø, dyrevelfærd og klima; hvordan undgår vi som branche og ostekultur, at etikken højnes på bekostning af den gastronomiske kvalitet? Hør Leif Friis Jørgensen, direktør i Naturmælk, tale om arbejdet med bæredygtig mælke- og osteproduktion.

14.40-15.00 - Bæredygtig mælke- og osteproduktion: Spørgsmål og opsamling

15.00 - Tak for i dag

Tak for i dag – Cheese Copenhagen fortsætter til kl. 18.30. Vi ses i CPH Food Space!