Læs om de seneste nyheder fra ostens verden: Nordhavn Mikromejeris mozzarella til salg for private kunder, Arla Unikas nye ostearrangementer, det nordiske mesterskab i ost, Naturmælks nye Barsø-ost, nyt gedeosteri på vej og meget andet. Ost & ko har samlet en oversigt over de seneste nyheder fra de danske osteproducenter. Her er 10 små nyheder fra ostens verden.


Samlet af Rasmus Holmgård 

 

Nordhavn Mikromejeri går nu også detail 

I sommeren 2019 åbnede noget så sjældent som et vaskeægte bymejeri, komplet med hjemmerørt is om sommeren og friske oste hele året. Nordhavn Mikromejeri har fokuseret produktionen omkring økologisk mozzarella og burrata, hvoraf en væsentlig del anvendes i nabopizzeriaet Bar Uno med samme ejere som mejeriet. De foretagsomme gastroentreprenører åbner endnu en Bar Uno i Vanløse i løbet af foråret 2020, men har alligevel overskud til at sørge for en løbende osteproduktion til glæde for den stigende skare af pizzeriaer og restauranter, der udnytter muligheden for at få en velsmagende, bæredygtig og ultralokal ost på tallerkenen. Senest er mikromejeriets mozzarella, burrata og en separat stracciatella kommet i salg i detail via Bar Uno i Nordhavn, hvor private osteentusiaster kan købe ostene med hjem i restaurantens åbningstid. 

 

Osteoplevelser hos Arla Unika 

Temperering, udskæring, præsentation, tilbehør, valget af de rigtige drikkevarer og meget mere kan du blive klogere på til Arla Unikas mange inspirerende og lærerige ostearrangementer året igennem. Spring fx ombord på smagningen med titlen ”Den kompetente ostevært”, og opgrader din forståelse for alle dele af ostebordets ædle kunst. Eller lad gebisset blive i glasset, og hop med på et studie i de bløde skimmelostes farvestrålende mangfoldighed med smagningen ”De tandløse”. Arrangementerne foregår både i Aarhus og i København, og du kan læse om dem og købe billet på Unikas labert revampede hjemmeside på arlaunika.dk.

 

Nyt look og friske navne hos Them Andelsmejeri 

Til sommer går det midtjyske Them Andelsmejeri i luften med et helt nyt look til sin omfattende portefølje af velkendte gule oste som Rød Krystal, Fætter Kras og Slanke Mari’. Samtidig får mange af ostene nye og mere tidssvarende navne, der måske besidder lidt mere af den poesi, som ostene faktisk udtrykker i smag og udseende. Ovenfor kan du se et eksempel på en mild opdatering af klassikeren Them Guld, der fremover bliver solgt som Øko Guld i den nydelige indpakning, som em har udviklet i samarbejde med Madbureauet. Den røde logo-ko på osten er blevet sortbroget, og det nye logo fortæller nu kort og godt, at em har rundt regnet 132 års erfaring med at lave gule oste. Det kan man ikke fortænke dem i at være stolte af. Hold øje med de nye indpakninger hen over sommeren i dit lokale supermarked. 

 

Nordmænd vil afholde nordisk mesterskab i ost 

Det var en imponerende triumf, da norske Jørn Hafslunds Fanaost vandt det officielle VM i Ost i 2018. Ikke alene hev Jørn og hans osteri Ostegården sejren hjem på hjemmebane i Bergen, men det skete kun to år efter, at landsmanden Gunnar Waagen fra mejeriet Tingvollost i 2016 løb med VM-titlen for sin blåskimmelost Kraftkar. Ostekulturen blomstrer i Norge som aldrig før, og nu har turisme- og fødevareorganisationen Hanen taget initiativ til at organisere et rent nordisk mesterskab i ost. Hanen håber at kunne lancere konkurrencen inden udgangen af 2020. Danske mejerier vil modtage direkte invitation til deltagelse – og mon ikke de kan give deres dygtige norske og svenske naboer kamp til stregen. Følg med på hanen.no under ”Aktuelt” i toppen af sitet

 

Nystartet gårdmejeri vil lave ost til efteråret 

Her i foråret afslutter Marie Linea Østergaard sin uddannelse til mejeriingeniør med et speciale om naturlige ostekulturer, og Marie er allerede klar til at anvende sin viden i praksis. Hun og kæresten Michel Poulsen har nemlig brugt det seneste år på at etablere et spritnyt gårdmejeri som en del af landbruget Søtoftes Jordbrug ved Ringsted. Mælken fra gårdens indtil videre 10 malkekøer sælges som yoghurt og i fine returmælkeflasker, men så snart Marie har lagt specialeskriveriet bag sig, fortsætter hun udviklingen af mejeriets produktsortiment. I første omgang med ymer og friskost og sandsynligvis en smør. Men drømmen er at lave en blåskimmelost af rå mælk, som i givet fald ville blive den første af sin slags i Danmark. Følg udviklingen på Instagram via hashtagget #søtoftesgårdmejeri.

 

Naturmælk laver ny Barsø-ost

Måske husker du Arla-ostene Barsø Vildnis og Barsø Havblik, der blev lanceret i foråret 2018? Den bare 226 ha store lillebæltøs eneste mælkeproducent, Bjerggaard Barsø Landbrug, havde omlagt til økologi, og Arla købte mælken fra gårdens 185 køer til to gule single-estate-specialoste. Projektet blev dog hurtigt skrinlagt, og så var det lokale sønderjyske mejeri Naturmælk ikke sen til at springe til og byde på den lækre Barsø-mælk. Her har ostemester Jesper Fogh nu fået til opgave at fortolke råvaren til et par ægte terroir-oste: ”Det er planen at lave to Barsø-oste, og af respekt for den ekstraordinært gode mælk skal de ikke kitmodnes. Jeg går snarere efter et sødmefuldt og frugtigt udtryk med inspiration fra naturen omkring Lillebælt. Fra mit hjem kan jeg se over vandet til Barsø – det forpligter på kvaliteten,” forklarer ostemesteren, som forventer at have ostene klar efter sommerferien.

 

På eventyr med Ostesnak 

Også udenfor landets største byer er der mulighed for at få et friskt pust af kompetent osteinspiration. Camilla Bojsen-Møller, der er selvstændig osteformidler og forfatter til bogen ”Ostesnak”, tilbyder smagninger for individuelle osteelskere og grupper, som er klar på en aftens smagfuldt mejerinørderi, skræddersyet til netop deres ostedrømme. I den nuværende situation er det naturligvis umuligt at mødes fysisk til en ostesmagning. Men man kan sagtens sidde hjemme hos sig selv og spise ost med andre fra hele landet, så længe det foregår virtuelt. Læs mere lige her.

De seriøst osteeventyrlystne kan med fordel også tage et kig på cheesejourneys.com, som arrangerer osteoplevelsesrejser til klodens mest spændende ostedestinationer. Camilla Bojsen-Møller er osteguide på udvalgte rejser, og danskere er meget velkommen til at oste med. 

 

Arla Unika åbner oste- og vinbar i Stockholm 

I et par år har Danmarks største mejerivirksomheds prestigeprojekt arbejdet på at tilbyde sine produkter og måder at tænke ostekvalitet på til det svenske marked. I 2018 og 2019 indgik Unika samarbejder med det meste af en snes svenske toprestauranter, som nu har Unika-oste af dansk og svensk herkomst på menuen. Og i januar blev det gastronomiske indtog i broderlandet så fuldbyrdet med åbningen af en kombineret oste-, kaffe- og vinbar i Östermalmshallen, der er Stockholms svar på de københavnske torvehaller. Baren har 20 siddepladser og er åben hele dagen, hvor gæsterne kan nyde både koldt og varmt og vådt og tørt og få gode råd om ost og drikkevarer fra Unikas fagpersonale – og selvfølgelig købe ostene med hjem. Læg vejen forbi, næste gang du besøger den svenske hovedstad.

 

Endnu et gedeosteri på vej 

I 2016 åbnede Copenhagen Goat Milk og gjorde Tebstrup Gedeosteri (1983) og Sondrup Gårdmejeri (1998) selskab som eksklusivt gedefokuserede osterier i Danmark. I 2017 fulgte Lykkelund Gedemejeri og i 2018 Tothaven Gårdmejeri – og til efteråret bliver ostekulturen begavet med endnu et gedeosteri. Kennart Fjeldal har erhvervet sig 45 malkegeder, der går lidt udenfor Ringsted, og han forventer at kunne påbegynde malkningen til august. Mælken skal bruges til en fast ost og en blød hvidskimmel, og Kennart har tænkt sig at søge om tilladelse til at lave ostene uden at pasteurisere mælken. Det har de gjort på nabogården Kragebjerggård i 40 år, så håbet er ikke grebet ud af det rene ingenting. Kennart håber på at have de første oste klar til salg før jul. 

 

Råmælksmejeri lukker 

Efter 40 års produktion af råmælksost har ægteparret Henrik og Lene Asser Jensen valgt at lukke gårdmejeriet på det biodynamiske landbrug Kragebjerggård på Midtsjælland af personlige årsager. Dermed mister ostekulturen den ene af landets kun to dispensationer til produktion af ost af upasteuriseret mælk: ”Vi har spurgt vores lokale fødevaremyndighed om muligheden for at flytte dispensationen til nabomejeriet på Søtofte, der producerer under meget sammenlignelige forhold, men det har vi fået afslag på,” fortæller Lene Asser Jensen, som ærgrer sig over det kulturtab, annulleringen af dispensationen vil medføre. Hvis det ikke lykkes at flytte dispensationen, som Kragebjerggård har haft siden 1980, bliver Osteriet Hinge ved Silkeborg Danmarks eneste producent af råmælksost på dispensation. På Tistrup Mejeri producerer Arla råmælksosten Kry, som følger myndighedernes sporbarheds- og hygiejnekrav og derfor ikke har brug for en dispensation.