OLE JØRN FREDERIKSEN
JERNVED MEJERI

 

Hvad driver dig til at lave ost?
Jeg kan godt lide, at der er forskellig smag i forskellige oste. Hvert mejeri har sin egen smag, og jeg elsker at lave en ost, hvor kunderne kommer og siger: “Jernved-ost, det er en, vi henter igen!”

Hvad er det sværeste ved at lave ost?
Det er samspillet mellem mig, mine medarbejdere, kunderne og mine mælkeleverandører. Vi skal være enige om, hvilken kvalitet vi vil have, og vi kan hurtigt gå fejl af hinanden.

Hvad er en god ost?
Jeg ved, at min ost er god, når den får de her runde kinder, efter at den kommer op af saltlagen. Sådan ved jeg, at den ikke er sur, og at den dermed er god til at modne. Så skal den bare ligge på lageret i 35 uger, og så er den helt perfekt!

Hvilken ost er din bedste?
Det er en grøn Kongeå Ost. Det er en kitmodnet danbo eller fast modnet ost, som har den helt rigtige smag, når den er 35 uger gammel. Den bliver stærkere med alderen, men den får også en mere smidig konsistens, jo længere den ligger. Den er bare super!

Fortæl om dit livs største osteoplevelse
Det var faktisk, da vi startede med at lave ost her på Jernved, og det gik op for mig, at det godt kunne lade sig gøre. I 83 år blev der kun lavet smør på mejeriet, men det lykkedes faktisk at få en god danbo ud af det den allerførste dag, jeg prøvede sammen med min fætter og mine tre brødre. Det var en stor dag!

 


OSTESTJERNER

De er håndværksmæssige ekvilibrister og teknikere til fingerspidserne. De er kreative, visionære og gastronomisk nyskabende. I serien “Ostestjerner” sætter Ost & ko fokus på de stjerne-ostemagere, som står bag Danmarks bedste oste.