Rygeost. Måske Danmarks mest unikke ost, der ikke smager som noget andet på jorden. Mild, let, luftig og med en delikat røget smag er den fynske førsteelsker helt sin egen.

 

Hvad er rygeost?

Rygeost, også kaldet ”røgeost”, er en af vores mest originale oste, både i smag og udseende. Den stammer oprindeligt fra Fyn, hvor den er blevet produceret så længe, at nogle mener, den kan spores helt tilbage til vikingetiden.

Det er stadig primært fynske mejerier, som fremstiller den, fx Løgismose, Gundestrup og Kirkeby & Thrane, men også nordjyske Aabybro Mejeri laver en glimrende rygeost.

 

Hvordan laver man rygeost?

Fremstillingen er meget enkel og kan klares på en enkelt dag: Syrnet mælk drænes, så vallen løber fra, der tilsættes salt og evt. kommen, og efter formning ryges osten over røg fra naturligt træ eller halm, evt. suppleret med aromatiske urter som fx brændenælder.

De mørke streger på top og bund af den hvide ost kommer fra placeringen på risten i røgeovnen. De giver et flot visuelt udtryk til den i øvrigt friske og bløde ost, der både kan skæres i stykker eller skiver eller smøres direkte på brødet med eller uden smør.

 

Rygeost – en sommerspise

Udgaverne med kommen kan sammen med røgsmagen være en lidt for eksotisk mundfuld for familiens yngste, men generelt har rygeostens milde udtryk en bred appeal. Osten spises traditionelt om sommeren og smager fantastisk i en sommersalat eller oven på et stykke nybagt rugbrød med frisk purløg og en radise på toppen.

Se alle vores opskrifter med rygeost.

%

Duft (intensitet i næsen)

%

Smag (intensitet i munden)

%

God i maden

%

God på ostebrættet

%

Børnevenlig