Danbo – Danmarks nationalost

En skive eller to på brødet. Smeltet i en toast eller sandwich. Til gratinering af din aftensmad. Eller en lille haps helt uden for kontekst. Der masser eksistensberettigelse for den klassiske danbo.

Danbo betragtes som Danmarks nationalost, fordi den er den mest solgte og spiste ost i Danmark. Den er kendt for sin smidige konsistens, milde og let syrlige smag og er en fast del af den danske madkultur, især på rugbrød. Osten har fået sin oprindelse i Danmark, blev navngivet i 1952, og har siden 2017 haft et beskyttet navn under EU's Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB).

Vi har spist ostemadder i Danmark i århundreder. Men med nye tider, følger nye skikke, og i 2013 landede ostemaden på fremtidsforsker Birthe Linddals liste over danske fødevareklassikere, der stille og roligt vil forsvinde. Året siger nu 2025 og ostemaden eller BMO'en (kært barn har mange navne) er stadig en populær spise blandt danskerne. Der er da også tale om en klassiker så dansk, at den har sin helt egen plads i højskolesangbogen; i Benny Anders berømte Svantes Vise, hvor ”Nina er gået i bad, og jeg spiser ostemad”..

Danskerne er vilde med ost 

Danskerne er vilde med ost, faktisk så meget at 30% af os spiser ost på en gennemsnitlig hverdag og endnu flere i weekenden. Men, hvor osten tidligere primært lå på brødet, spises den i dag i høj grad som ost i fx varme retter og som gratinering. Derfor vinder nye ostetyper også frem.

Danbo har dog, trods forandringer i ostemarkedet, stadig godt fat i danskerne og er stadig at finde i de fleste køleskabe landet rundt. Derfor kan den naturligvis også gøre sig gældende i fremtidens danske madkultur.

Hvad enten den er i blok eller skiver, er danboen en nem løsning, hvis man hurtigt skal have stillet sulten. Den kan lynhurtigt lægges på knækbrød, fuldkornsboller eller rugbrød, og den smager faktisk meget bedre på grovbrød, hvor dens bløde konsistens og milde smag får langt mere bid og karakter op mod det grove, fremfor på det hvide bløde brød.

I fremtiden vil vi højst sandsynligt også komme til at spise masser af danbo. Dog på nye måder, som er tilpasset de ændrede mad- og ostevaner. Her vil den danske nationalost kunne nyde godt af sin gastronomiske fleksibilitet og ukomplicerede håndtering.

Bliv klogere på de andre danske ostetyper