Af Christina Bennetzen for Ost & ko
Foto af Signe Bay

 

Brunkager med blue cheese

Ca. 200 stk.

 

Opskrift på blue cheese-dip

50 g danablu eller en anden fræk blåskimmelost
Lidt fløde

Sådan laver du blue cheese-dip

Smuldr blue cheesen i en skål og tilføj en lille sjat fløde og rør det godt rundt.

 

Opskrift på bagte druer

1 klase blå druer
Lidt olivenolie

Sådan laver du bagte druer

Dryp lidt olivenolie på en hel klase blå druer og sæt dem i ovnen ved 180º varmluft i 30-40 minutter. Druerne er klar, når de begynder at smide væske og bliver let brændte på toppen.

 

Opskrift på brunkager

225 g lys sirup
225 g brun farin
250 g smør
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. stødt nellike
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt allehånde
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. Natron
1½ tsk. potaske
500 g hvedemel
½ dl saft fra citron og appelsin
Fintrevet skal fra ½ økocitron og ½ økoappelsin
1 dl smuttede mandler

 

Sådan laver du brunkager

DAG 1
Varm sirup, farin og smør i en gryde og lad det smelte sammen, før du tager gryden af blusset og lader det køle lidt af. Imens blandes hvedemel med krydderier, natron og fintrevet citrusskal i en skål. Hæld den lune sukkermasse fra gryden op i skålen med de tørre ingredienser og bland det hele godt sammen. Opløs potasken i citrussaft og tilføj blandingen til dejen sammen med de smuttede mandler og vend det hele godt rundt. Ælt dejen godt igennem. Måske er der brug for en lille smule ekstra hvedemel, men pas på, at dejen ikke bliver for hård. Læg dejen i en lille kasserolle beklædt med bagepapir og læg den i fryseren natten over. Det er vigtigt at dejen fylder kasserollens form ud, så du kan skære ensartede skiver af den.

DAG 2
Næste dag varmes ovnen op til 180º med varmluft. Vend dejen ud af gryden og skær skiver på tværs i den ønskede tykkelse (3-5 mm). Udstik stjernerne og læg dem på en bageplade med bagepapir. Det er vigtigt, at brunkagerne har nogenlunde samme tykkelse, så de får den samme afbagning. Bag brunkagerne i ca. 7 min. Hold godt øje med dem. Husk at pakke brunkagerne i en lufttæt kagedåse, når de er kølet af; så holder de bedst på sprødheden.

 

Sådan anretter du brunkager med blue cheese

Server brunkagestjernerne med en klat blue cheese-dip på toppen og en bagt drue. Det kan også anbefales at lægge 2 brunkager sammen med en god klat blue cheese-dip i midten og med en ekstra skive blue cheese på toppen sammen med de søde druer.

 

Se flere opskrifter på desserter med ost – og se også vores mange opskrifter på tærte med ost og opskrifter med gedeost.