Gourmetprisen 2019 – skarpere end nogensinde

 

Der er nye toner i osteklokken, når et professionelt ekspertpanel 1. oktober kårer Danmarks bedste mejeriprodukter til Gourmetprisen 2019. Mejeriforeningen sætter nemlig ekstra blus under konkurrencen med en række markante nye tiltag, der skal tiltrække et endnu bredere og mere mangfoldigt felt af mælkelækre gourmetprodukter fra store og små mejerier over hele landet.

 

Fra flydende til fast, sød til salt, frisk til muggen. Mejeriprodukter kommer i mangfoldige former og størrelser, der i Danmark møder stadig større anerkendelse som gourmetoplevelser i deres egen ret. Det bliver fejret, når landets mejerier den 1. oktober præmierer kongerigets ypperste mælkeprodukter til Gourmetprisen 2019.

Som en særskilt begivenhed under International Food Contest i MCH Messecenter Herning bliver cremen af Danmarks mejeriudbud gået efter i sine laktiske sømme, og i år sætter Mejeriforeningen ekstra skub på gourmetvinklen med nye markante initiativer.

Blandt andet skal en lavere tilmeldingspris og personlige invitationer til alle landets producenter gøre det endnu nemmere for mejerierne at deltage og på den måde sikre et bredt konkurrencefelt. Dommerpanelet bliver professionaliseret, og hele konkurrencedesignet strammes op for at sikre det bedst mulige grundlag for prisuddelingen:

“I år er det 14. gang, vi afholder Gourmetprisen, og konkurrencen vinder stadig større anerkendelse i branchen. Derfor mener vi, at det er tid til at tage endnu et skridt i retning af en skarpere og professionaliseret gourmetkonkurrence, der hylder den store gastronomiske udvikling, dansk mejerikultur gennemgår i de her år,” siger Mejeriforeningens Pia Damgaard Beck, der er projektleder på Gourmetprisen.

Hylder karakter, personlighed og den gode smag
Til fagudstillingen International Food Contest bedømmes mejeriprodukter på rent mejeritekniske kvaliteter i modsætning til Gourmetprisen, hvis bedømmelsespanel af kokke og madeksperter vurdere produkterne ud fra en helhedsgastronomisk betragtning og kriterier som duft, smag, udseende, historie og kreativitet. Dommerpanelet til Gourmetprisen udgøres i år af:

  • Matilde Blixt – assisterende køkkenchef på Restaurant Alchemist i København
  • Rainer Gassner – chefkok og medejer på Michelin-restauranten Ti Trin Ned i Fredericia
  • Camilla Bojsen-Møller – professionel ostekommunikatør, forfatter og blogger på ostesnak.dk
  • Rasmus Holmgård – professionel mejeriformidler for Ost & ko og Mejeriforeningen

Mejerier kan stille op inden for kategorierne blød ost, hård ost, smør og ‘konsummælksprodukter & iscreme’, som bl.a. tæller mælk, syrnede mælkeprodukter og fløde- og mælkeis.

En stærk rettesnor for både branche og forbrugere
Formålet med Gourmetprisen er at skabe en større interesse for danske mejeriprodukter blandt trendsættere i madbranchen og synliggøre den høje kvalitet, diversitet og innovation, der præger den moderne danske mejerikultur.

“Gourmetprisen henvender sig i højere grad til restaurationsbranchen og gastronomien generelt. Her handler det ikke om, at råvarerne skal være teknisk fejlfri, men at de skal smage fantastisk. Nogle gange kan de små skæve afvigelser fra standarden være lige det, der skaber den store smagsoplevelse og giver et produkt karakter og personlighed. Det vil vi gerne vise og hylde med Gourmetprisen,” siger Pia Damgaard Beck.

Derfor styrker man i år også kommunikationsindsatsen for at udbrede budskabet om prisuddelingen og de mange stærke kvalitetsprodukter til endnu flere både professionelle og private forbrugere rundt omkring i landet, som en rettesnor og guide til det højeste niveau af kvalitet for smør, ost og andre mælkeprodukter.

Følger i Thises, Naturmælks og Aabybro Mejeris fodspor
Gourmetprisen blev under titlen “Mejeribrugets Gourmetpris” indstiftet i 2003 i regi af det, der dengang hed Landsmejeriudstillingen, for at synliggøre den kvalitet og innovation, som findes i danske mejeriprodukter. Siden er Gourmetprisen blevet afholdt 13 gange som et gastronomisk fokuseret supplement til International Food Contests mejeritekniske kvalitetsvurdering.

Sidste år vandt Aabybro Mejeri smørkategorien med sit gammeldags kærnede smør med Læsø sydesalt, mens Thise vandt begge ostekategorier med den fast modnede Fyrtårn og blåskimlen Blå Grubé. Den sidste pris inden for ‘konsummælksprodukter & iscreme’ gik til Økologisk double cream 48% fra Naturmælk.

Vinderne af Gourmet-prisen 2019 afsløres 1. oktober kl. 11.00 i forbindelse med International Food Contest. Læs mere om Gourmetprisen her.