Du kan sagtens fryse de fleste oste, men du skal vide, at det er ikke uden en forringelse af kvaliteten. Her i artiklen gør vi dig klogere på, hvordan du opbevarer din ost på frost, og hvilke forholdsregler du skal tage. 

 

Af Tilde Mariann Broge-Starck

 

Hvorvidt ost er fryseegnet, er der sikkert lige så mange holdninger til, som der er ostehandlere i det ganske land. Når ost fryses ned, stopper modningsprocessen, og samtidig sker der også en – nogle gange uhensigtsmæssig – udviklingen i konsistensen: Nogle oste smuldrer, andre bliver grynede. Men hvis du tager højde for, hvordan ost skal pakkes ind, og hvordan du derefter bedst opbevarer den, er der ikke noget galt i at smide en osterest i fryseren. Hellere det, end at den bliver for gammel. Det vil muligvis være synd at sætte den på et ostebord efterfølgende – både for osten og for dine gæster. I stedet kan du bruge den i madlavning som stjerneingrediens i en lang række himmelske retter. For eksempel i en klassisk mac’n’cheese, på en italiensk pizza quattro formaggi eller i en lun snack af butterdej

 

Kan ost fryses?

Ja, ost kan i udgangspunktet fryses, men det vil ofte have indflydelse på kvaliteten. Tommelfingerreglen er, at oste med en fedtprocent på minimum 25 kan fryses ned. Flødeost, hård ost som parmesan og skæreoste under 45+ er uegnede til frost. 

 

Bløde oste bliver grynede af en tur i fryseren, så du bør kun fryse oste som brie, camembert og blåskimmel, hvis du planlægger at bruge dem direkte i madlavning bagefter, for det bliver ingen fornøjelse at servere dem på hverken et ostebord eller en franskbrødsmad. Dertil kan det tilføjes, at der findes et utal af lækre retter med ost som ingrediens.    

 

Sådan pakker du ost ind 

Pak osten ind – allerhelst i voksbehandlet papir – og opbevar den i en lufttæt beholder. En bøtte er at foretrække. Indpakning i aluminiumsfolie, husholdningsfilm eller madpapir kan til nød gå an ligesom en plastikpose bruges i stedet for en bøtte, når osten skal opbevares på frost. 

 

Sådan fryser du ost

Frys osten i mindre stykker, så undgår du at tø mere op, end det er nødvendigt. Når du skal tø osten op, får du det bedste resultat ved at gøre det langsomt – f.eks. i køleskabet. Her kan du læse meget mere om, hvordan du opbevarer ost.

 

Et godt råd er at rive osten, inden den fryses, og bruge den til gratinering senere. Du kan også vælge at skære osten i skiver, inden du fryser den. Gør du det, er den en god idé at lægge et stykke smørrebrødspapir imellem skiverne, så du undgår, at de hænger sammen og smuldrer, når du tør dem op.

 

Hvor længe kan ost holde sig på frost?

En skæreost kan holde sig 3-4 måneder i fryseren. Bløde oste er som sagt mindre fryseegnede, da en tur på frost gør dem grynede, men de vil også kunne opbevares et godt stykke tid på frost. Jo højere fedtprocenten er, des kortere kan osten holde sig i din fryser.

 

Er osten for gammel?

Er du usikker på, om osten er blevet for gammel efter at have ligget i fryseren, er den bedste lakmusprøve at tø den op og smage på den. Har smagen udviklet sig i en retning, så den ikke længere er rar, eller er konsistensen ubehagelig, så smid osten ud. 

 

Sørg altid for god køkkenhygiejne, så holder din ost sig god og velsmagende længere. Selv i fryseren kan bakterier udvikle sig. Der er dog ikke noget farligt ved at spise et stykke ost, der har fået en dag eller et par måneder for meget på bagen. Men oplevelsen er mindre rar. 

 

Kilder: Arla, Forbrugerrådet Tænk, DTU.