Sådan laver du påskelam med en panering af daggammelt brød, basilikum, hvidløg og tør fastmodnet dansk ost.

 

Opskrift på påskelam. I min familie har påskefrokosten, ligesom julefrokosten, altid været et omdrejningspunkt for at samles om lækre retter og lune serveringer. Det er en god tradition, som jeg vil beholde og fortsætte med. Ostebrættet er et uundværligt indslag på bordet, men de grønne indslag og mere utraditionelle retter er begyndt at fylde mere hjemme hos os. Derfor ser vores påskebord også lidt anderledes ud i år. Forårets råvarer er naturligvis stadig i fokus, men i stedet for et bord, der er tætpakket med 10-12 forskellige retter, er enkelthed blevet nøgleordet.

 

Vi vil hellere kombinere sæsonens bedste råvarer i nogle få velvalgte retter, der smager fantastisk og gør os mindst lige så mætte, og som gør det langt lettere at undgå at stå med alt for mange rester, når familien er smuttet. Sådan en kombinationsret er den, du kan se på billedet længere nede. I opskriften med påskelam får den fastmodnede ost virkelig lov at komme til sin ret, og lammets milde smag er skøn sammen med de klorofyle grøntsager og ostens salte noter. Opskriften er Oliviers, og den er temmelig populær blandt venner og familie. 


Opskriften er udviklet af Maria Charlotte Larsen
Foto af Chris Tonnesen

 

Opskrift på påskelam – panerede lammekroner med ost

 

Til 4 personer

2 lammeracks
2 æg
1⁄2 dl sødmælk
200 g daggammelt brød
100 g hvedemel
1 stort fed hvidløg hakket eller revet
1⁄2 bundt finthakket basilikum eller 1 potte
50 g revet fastmodnet ost
1 citron, saft og revet skal
50 g smør til stegning 

 

Sådan laver du panerede lammekroner

Skær dit daggamle brød i mindre tern og rist det i ovnen ca. 15 min. ved 160° varmluft. Lad det køle af og blend det til så fint et pulver som muligt. Bland det med hvedemel, hvidløg, basilikum, revet ost og revet skal fra citronen. 

Skær dit lam, så du får koteletter med et ben på hver. Pisk æg og mælk sammen til en homogen masse. Vend lammekoteletterne i æggemassen og derefter i den krydrede melblanding. Steg koteletterne i smør på en medium varm pande ca. 2 min. på hver side. 

Krydr med salt og peber og pres frisk citronsaft over koteletterne inden servering. 

SERVERINGSFORSLAG: Små kogte kartofler, vendt med fx osteolie og friske krydderurter, samt en simpel grøn salat.

Maria Charlotte Larsen

Prof. BA i ernæring og sundhed, foodstylist og madskribent 

Olivier Geppel

Kok og madiværksætter 

 

Vi har åbnet Minimer, en salat- og spisebar på Vesterbro i København, fordi vi vil overbevise folk om, at velsmag og minimering af madspild ikke er hinandens modsætninger. På Minimer skaber vi bæredygtige måltider med fantastiske råvarer, der kunne være endt som affald, fordi de ikke er smukke nok til butikkernes udstilling, eller fordi holdbarhedsdatoen er ved at være overskredet. Grøntsager i sæson er centrale for vores køkkens udtryk, og vi bruger ost til at give mange af retterne en ekstra dybde og intensitet. Og fordi vi efterhånden har så mange spændende danske oste, at det er helt unødvendigt at transportere ingredienserne til vores mad hjem fra Sydeuropa og andre fjerne egne. Vi kan selv, og det kan vi godt være stolte af.