Du kan sagtens lave overdådig og lækker forårsmad til påskebordet, mens du samtidig udnytter hele råvaren og ikke lader noget gå til spilde. Mange dygtige hjemmekokke har glemt køkkenøkonomiens kunst, som vores forældre og bedsteforældre mestrede engang i det forrige århundrede. Lad os genfinde evnen til at udnytte vores ressourcer fuldt ud. Her er et par konkrete idéer.

 

Opskriften er udviklet af Maria Charlotte Larsen 
Foto af Chris Tonnesen

 

Hokus pokus – blå ost og broccolistok i fokus

Vi skal gentænke måden, hvorpå råvarer kan anvendes. Broccolistokken er et godt eksempel på en grøntsag, hvis stok ofte bliver smidt ud. Flere er heldigvis ved at få øjnene op for, hvor godt den smager! Stokkens sprødhed og sødme er helt fantastisk i sammenspil med blåskimmelostens karakteristiske dybde og velkendte smag. 

 

Opskrift på æg i cocotte

Til 4 personer

4 store æg
50 g chorizo
1 broccolistok
25 g blåskimmelost
Salt og peber
Kørvel til pynt 

 

Sådan laver du æg i cocotte

Skær chorizoen i tern og steg dem på en pande ved medium varme i 5-10 min., til de er gyldne. 

Tag lidt af chorizo-fedtet og smør 4 ramekiner med det. Slå æggene ud i ramekinerne og krydr med salt og peber. Bag dem i ovnen i 8-10 min. ved 175° varmluft, eller indtil æggeblommen har sat sig. 

Skær det yderste af broccolistokken, hvis den er træg. Snit resten så fint som muligt og kom disse i isvand eller meget koldt vand, til de krøller op og bliver super sprøde. 

Når æggene er færdige, anrettes broccolien ovenpå og chorizo samt blåskimmel smuldres over. Pynt evt. med kørvel. 

Maria Charlotte Larsen

Prof. BA i ernæring og sundhed, foodstylist og madskribent 

Olivier Geppel

Kok og madiværksætter 

 

Vi har åbnet Minimer, en salat- og spisebar på Vesterbro i København, fordi vi vil overbevise folk om, at velsmag og minimering af madspild ikke er hinandens modsætninger. På Minimer skaber vi bæredygtige måltider med fantastiske råvarer, der kunne være endt som affald, fordi de ikke er smukke nok til butikkernes udstilling, eller fordi holdbarhedsdatoen er ved at være overskredet. Grøntsager i sæson er centrale for vores køkkens udtryk, og vi bruger ost til at give mange af retterne en ekstra dybde og intensitet. Og fordi vi efterhånden har så mange spændende danske oste, at det er helt unødvendigt at transportere ingredienserne til vores mad hjem fra Sydeuropa og andre fjerne egne. Vi kan selv, og det kan vi godt være stolte af.