Oste på nytårsbordet – og tilbehør dertil

Fast ost med krystaller, to forskellige
Blød rødkitost
Blåskimmelost

25-50 g af hver ost per person.

Opskrift på karamelliseret rødløgschutney, 3 glas

1½ kg rødløg
2 fed hvidløg
5 spsk. olivenolie
100 g brun farin, evt. en smule mere
1 bdt. frisk timian, finthakket
2 dl balsamico
Saften af en citron

Sådan laver du karamelliseret rødløgschutney

Skræl løgene og skær dem i tynde både. Skræl og pres hvidløgene. Varm olien op i en sauterpande, og steg rødløgene lidt af gangen med lidt af farinen. Rør ofte i løgene, de er klar, når de begynder at karamellisere, ca. 20 min. i alt.

Når alle løgene er stegt af tilsættes resten af farinen, timian, balsamico og citronsaft. Bring blandingen i kog. Skru ned for varmen, og lad det simre under låg i ca. 20 min. Chutneyen er klar, når saften tykner. Smag til.

Kom rødløgschutneyen på skoldede glas. Stil et glas på brættet ved serveringen, så gæsterne selv kan tage.

Opskrift på øl-sirup, 1 glas

33 cl mørk øl fx juleøl, trappist øl eller klosterøl
150 g sukker

Sådan laver du øl-sirup

Hæld øllen i en kasserolle og kom sukkeret ved. Giv det et opkog, og lad det simre til det tykner og mængden er reduceret til ca. 1½ dl. Lad siruppen køle af.

Ved serveringen hældes en smule af siruppen evt. over Danabluen, og resten serveres til i en kande. Siruppen opbevares på køl.

Opskrift på valnødder i honning, 1 glas

100 g valnøddekerner
3 dl vand
5 spsk. honning fx blomster- eller granhonning.

Sådan laver du valnødder i honning

Kom valnødder og vand i en gryde, og kog i ca. 2 minutter. Hæld de kogte valnødder i en sigte, brus dem over med koldt vand, og lad dem dryppe godt af.

Kom de kogte valnødder i en gryde sammen med honningen. Bring langsomt blandingen i kog, og kog den ved svag varme under låg i ca. 5 minutter.

Afkøl og hæld blandingen i et lille skoldet glas, eller direkte i en skål. Stil en skål på brættet ved serveringen, så gæsterne selv kan tage.

Opskrift på kvædemarmelade med kanel og lime, 4 glas

Ca. 2 kg kvæder
Ca. 800 g -1 kg sukker
Saften af 3 lime
1 kanelstang
1 spsk. stødt kanel

Sådan laver du kvædemarmelade med kanel og lime

Skyl og rens kvæderne. Damp dem i en gryde i ca. 20 minutter. Lad kvæderne køle en smule, og skræl dem derefter. Skær dem i mindre stykker, og skær kernehus samt diverse pletter væk. Skræl til sidst kvæderne, og skær dem i mindre stykker igen.

Kom kvædestykkerne i tykbundet gryde, tilsæt halvdelen af sukkeret samt begge kanelstang og stødt kanel. Lad det simre i ca. 20 minutter. Kom derefter limesaften ved, og lad det koge i ca. en time til en marmelade. Den færdige marmelade har en klar rødlig farve. Smag til undervejs med yderligere sukker. Blend evt. marmeladen en smule med en stavblender.

Hæld marmeladen på skoldede glas. Stil et glas på brættet ved serveringen, så gæsterne selv kan tage.

Tip

Tag ostene ud fra køleskabet minimum en halv time før serveringen, da det fremhæver smagene langt bedre.

Resterne af tilbehøret kan sagtens holde sig et godt stykke tid, så længe det kommer på rene skoldede glas, og der ikke bruges bestik som også har været i ostene på ostebordet.

Øl-siruppen er også god på vafler, pandekager eller til æbleskiver.

Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på La Cucina Nada.

Nada Louise Cay

Nada Louise Cay

Madblogger og opskriftsudvikler

Nada Louise Cay er uddannet pædagog og har en kæmpe passion for mad. Nada er ByBonde, udvikler opskrifter for flere forskellige danske firmaer, magasiner etc. og er kvinden bag MadbloggerUdfordringen. I sin fritid blogger Nada på La Cucina Nada og Den Urbane Have.