Tapas – ordet er måske ikke overraskende spansk. Det er flertal af ordet tapa, der betyder “låg” eller “dække”. De små retter, der i dag typisk serveres som snacks, forretter eller barmad, var oprindeligt et stykke pølse eller skinke, der blev brugt til at lægge over vinglasset for at undgå fluer i vinen. Deraf navnet. 

 

Foto af Signe Bay

 

Ikke desto mindre er det indiskutabelt: Der skal ost til tapas. I hvert fald, som vi kender tapas i dag. Den spanske tradition gjorde sit indtog i Danmark i de tidlige 00’ere, og siden har delemåltidet med sit utal af småretter vundet indpas både hjemme i spisestuerne og på byens restauranter.     

Bliv i artiklen her på siden klogere på, hvordan du sammensætter det gode tapasbord. 

Hvilken ost til tapas?

Til tapas bør du servere lige den ost, du kan lide. Så nemt kan det være. Der er dog nogle gode tommelfingerregler at bevæge sig efter, når du sammensætter dit spanske ostebord: Der bør være en variation i konsistenser og farver. Ostekommunikatør Camilla Bojsen-Møller fra ostesnak.dk forklarer hvordan: 

“Du skal tænke i mangfoldighed”, siger hun og anbefaler, at du først og fremmest bør tage udgangspunkt i ostens farve og sørge for, der er lidt af hvert: En hvidskimmelost, en rødkit, en gul, fast ost og en blåskimmel. Dernæst kan du overveje, om alle mælketyper er repræsenterede i dit udvalg af ost på tapasbordet: Ost på komælk, fåreost og gedeost. Sidst men ikke mindst bør du tage højde for konsistenserne: Noget blødt, noget fast, noget cremet og noget sprødt – det hele skal være repræsenteret. 

Sådan sammensætter du et perfekt tapasbord

Opskriften på et perfekt tapasbord adskiller sig i virkeligheden ikke fra, hvordan du sammensætter et perfekt ostebord. Osten er en selvskrevet deltager, når der skal serveres tapas. Tænk derudover i tapanader og pesto, kød som parmaskinke og pølse og et godt brød.

Sørg for at osten får modspil. Hav et udvalg af 3-4 pølser og skinker og servér gerne noget sprødt og friskt grønt til osten. Sidst i artiklen har vi samlet et udvalg af lækre tapasopskrifter. 

Hvilket brød bør jeg servere til tapas? 

Servér et simpelt brød. Gå uden om brød med nødder og andet fyld og sæt i stedet et ciabattabrød eller en anden type enkelt hvedebrød på bordet, når du serverer tapas, lyder anbefalingen fra Camilla Bojesen-Møller. Brødet er ikke hovedattraktionen på tapasbordet og bør ikke stjæle opmærksomheden.

Hvor meget ost pr. person til tapas?

Det kommer i høj grad an på, hvad du ellers serverer. Er der mange småretter på bordet, kan du beregne 50-100 gram ost pr. person. Er osten hovedmåltidet, så regn gerne med 250 gram ost pr. person. Har du rester til overs, kan du fryse dem ned til senere brug.

Hvad skal man drikke til tapas?

Nogle ville måske sige spansk rødvin. Nuvel, det kan man selvfølgelige godt argumentere for, men i virkeligheden bør du serverer det, du kan lide at drikke og som komplimenterer de oste og det tilbehør, du har valgt at servere. Det kan være lige så godt være hvidvin som øl eller portvin. 

3 tips når du serverer ost til tapas

– Tænk i konsistenser, når du vælger ost. Servér noget blødt og cremet – her er brie eller en gedeost et godt bud. Sørg også for, at der er noget sprødt og noget fast – som for eksempel Vesterhavsost. 

– Tag ostene ud af køleskabet i god tid, inden de skal serveres. Gerne 45 minutter inden gæsterne ankommer. Det fremmer smagen – en kold ost smager tilnærmelsesvis af intet. 

– Anret flot. Skær nogle af ostene ud, mens du kan lade andre oste være hele og lade middagsgæsterne skære selv. Kom tilbehøret i små skåle og glas for at gøre det appetitligt at se på, og sæt alle herlighederne på et stort spækbræt.

– Sørg for flere forskellige typer tilbehør til osten. Også her bør du tænke smag og konsistens: Servér både noget sødt, noget syrligt, noget salt og noget krydret. Det kan være forskellige typer af kompot, tapanade og pesto.  

– Gem dine osterester – de kan bruges til alt fra smagsgiver i bagværk til gratinering.  

Tilbehør på tapasbordet – 9 gode opskrifter til tapas

Grillet romainesalat med blåskimmelost og citronvinaigrette

Grillet romainesalat med blåskimmelost og citronvinaigrette

Ost & ko har sat 8 af Danmarks skarpeste digitale køkkenskrivere stævne for at skabe 11 opskrifter med ost i det grønne køkken. Foråret er landet; om lidt bugner haver og butikker af sprødt årstidsgrønt; og vi vil gerne vise dig, hvordan du kan udnytte ostens...

Kartoffeltærte med grønt og gedeost

Kartoffeltærte med grønt og gedeost

Ost & ko har sat 8 af Danmarks skarpeste digitale køkkenskrivere stævne for at skabe 11 opskrifter med ost i det grønne køkken. Foråret er landet; om lidt bugner haver og butikker af sprødt årstidsgrønt; og vi vil gerne vise dig, hvordan du kan udnytte ostens...