Hvad er vegansk ost og hvordan laver man det?

 

Med en referenceramme rodfæstet i den samme madkultur er der ingredienser, der uomtvisteligt hører sig til i bestemte sammenhænge – ovenpå en pizza for eksempel. Der skal indiskutabelt være ost på en pizza. Og et liv uden mælk og kød behøver ikke at betyde et liv uden ost. Næsten da. 

 

 Af Tilde Mariann Broge-Starck

 

Vegansk ost. Sammen med “laktosefri ost” er det den mest brugte konstellation af ord i søgefeltet hos Google, når danskerne vil vide noget om ost. For selv de, der har truffet valget om en plantebaseret livsstilsændring har ikke lyst til at undvære deres elskede os

 

Ost uden mælk

Der findes flere muligheder, hvis du søger en ost til veganere. En vegansk ost må dog ikke markedsføres med betegnelsen ost, da den ikke indeholder mælk. I stedet vil du kunne finde pålægsprodukter i supermarkedet, der er “cheese flavoured” eller “med smag af ost”. Nogle kalder det også for “åhst”.

Søger du en ost uden mælk på grund af laktoseintolerance, er der gode nyheder til dig. Der findes nemlig mange bud på laktosefri ost – også selv om de er produceret på mælk. Læs mere om laktosefri ost.   

Behovet for at have et produkt, der har de samme egenskaber som animalske produkter, når man har valgt at leve plantebaseret, er ifølge madsociolog Christian Stenbak Larsen ganske naturligt. Til de kødspisere og mælkedrikkere, der ikke forstår hvorfor vegetarer og veganere stadig kalder deres mad ved navne som “bøf” og “ost”, lyder forklaringen her:

“Det handler om interaktionen mellem mad og sprog. Det en form for metafor, at man laver en fødevare og kalder det vegansk ost. Hvis det for eksempel er sojabønner, vi fermenterer, har vi et ord for det: Tofu. Men hvis vi opfinder et nyt produkt, har vi ikke et ord for det og bruger derfor en metafor. Ligesom når man på en restaurant kalder tyndt skåret agurk i dressing for agurke-carpaccio,” siger madsociologen og forklarer videre:

“De fleste veganere er ikke født ind i en vegansk eller vegetarisk madkultur. De kommer fra den samme madkultur som os andre og har truffet et valg om, hvordan de gerne vil spise – om det så handler om afsky for kød, om klima eller om sundhed. Når man er vokset op i en kultur, kan man godt få lyst til noget, man kender smagen af,” siger Christian Stenbak Larsen og peger på pizza som eksempel:

Pizzaen er populær i vores madkultur, og en af de vigtigste ingredienser i en pizza er netop ost. Kødspisere vil måske indvende, at der findes mange gode, vegetariske og veganske alternativer til en pizza, så hvorfor spiser de, der ikke vil indtage mælkeprodukter, ikke bare dem? 

“Du kan sagtens lave en vegansk pizza: Altså et brød med en topping på. Du kan putte alt muligt på en pizza, men der mangler noget, hvis der ikke er ost. Der skal være noget, der erstatter den mundfølelse, osten giver. Ud fra et madkulturelt synspunkt er det noget af betydning,” siger Christian Stenbak Larsen.

 

Hvad er vegansk ost?

Der findes flere veganske alternativer til ost. De er oftest baseret på planteolie som for eksempel kokosolie, gærflager, vegansk stivelsesmiddel og forskellige krydderiblandinger. Æblecidereddike, løgpulver og sennep er populære ingredienser til at skabe en ostesmag. Oliven, nødder, paprika og chili kan tilsættes for at variere smagen.  

Der findes også versioner af det veganske pålæg, der er lavet på det overskydende vand fra kikærter. Et hold studerende fra DTU udviklede i 2018 et produkt, der blot skal tilsættes kikærtevand for at lave et klimavenligt og vegansk alternativ til ost. Cheese it yourself hedder det. 

 

Hvordan laver man vegansk ost? 

Du kan selv lave en hjemmelavet vegansk ost. I de fleste opskrifter indgår der gærflager, eddike til at give syrlighed, vegansk stivelse som agar agar og forskellige krydderier. Det hele blandes og varmes op for til sidst at blive hældt på en form og kølet ned i køleskabet. 

Du kan nemt finde en opskrift på vegansk ost på nettet og eksperimentere dig frem til lige præcis den smag, du foretrækker i din ost. Hos Plantepusherne finder du en opskrift på vegansk ost til pizza og lasagne. Den er baseret på kartofler, gærflager, grøntsagsboullion og tahin. Vegegansk.com har en opskrift på en fast vegansk ost, der også kan smelte. Her er kokosmælk hovedingrediensen. Og sidst men ikke mindst findes der også denne opskrift på vegansk mozzarella lavet på væske fra kikærter og cashewnødder.    

 

Hvordan smager vegansk ost? 

Smager vegansk ost som rigtig ost? Det er et holdningsspørgsmål, der ikke kan findes ét svar på. Nogle veganske oste er tilsat aromaer, der minder om ost, mens andre er tilsat sennep, løgpulver og eddike for at efterligne smagen. Køber du vegansk ost i supermarkedet, vil den ofte være “cheese flavoured”. 

 

Kan vegansk ost smelte?

Der findes forskellige versioner af vegansk ost, og smelteevnen varierer. Nogle veganske oste er faste i udgangspunktet og smelter, når de varmes op – med mere eller mindre succes. Du kan også selv lave en version af såkaldt åhst til pizza og lasagne, der er flydende allerede til at starte med.