Ost & ko har udfordret kogemand og madblogger Thomas Alcayaga fra Madet Mere til en Ostebattle – opgaven lyder på at stykke de tre bedste retter sammen med ost fra henholdsvis Danmark, Irland og Frankrig. Her får du hans bud på den irske klassiker colcannon: En ostelækker kartoffelmos med cheddar, kammuslinger og bacon.

 

Tekst og foto af Thomas Alcayaga

Da jeg fik udfordringen at lave noget med dansk, irsk og fransk ost, så blev det næsten for nemt. Jeg havde frie rammer til at vælge ost. Så jeg gik all in på at lave klassiske retter fra hvert land, selvfølgelig lige tilføjet et lille madetmeresk twist. Der er jo rigtigt mange muligheder, så jeg valgte lige at lægge yderligere benspænd ind i opgaven; nemlig at finde retter, hvor jeg kunne bruge både kartofler, kål og bacon. Ja, det skal ikke være for let. Og så skulle der også lige suppleres op med en øl til hver ret!

Det irske indspark
Jeg fandt denne irske klassiker for noget tid siden. Jeg må indrømme at det der først fangede min opmærksomhed var navnet, for det lød ret godt. Efter at have tygget lidt på den, fandt jeg ud af at det så også passede godt ind i sammenhængen her. I bund og grund er colcannon en fuldfed mos med mål. Jeg har både set udgaver med og uden cheddar, men hey, hvorfor skulle man gå ned på ost?

Det er lidt en pubklassiker at servere kammuslinger sammen med bacon og black pudding aka blodpølse. Jeg ville også gerne have haft blodpølse på, men synes den danske version er lidt for sød til formålet. Og så er der selvfølgelig dullet op med urter – fordi jeg ikke kan lade være.

Vi drikker guiness til. Det kan lyde næsten for klassisk, men sødmen fra øllen spiller godt sammen med kammuslingerne samtidig med at den lige runder mosen af.

 

Ingredienser og fremgangsmåde

Antal: 4 Personer

 

Ingredienser

1 kg kartofler
6-7 grønkålsstilke
75g smør+ 25g til “toppen”
1,5dl fløde
100g revet cheddar
1 citron
8-16 kammuslinger (afhængig af størrelse)
8 skiver god tørsaltet bacon

Brøndkarse
Dild

 

Tilberedning

Kartoflerne skrælles og skæres i mindre stykker. Kommes i en gryde og koges uden salt til de er meget møre. Cirka 25 minutter. Kom nippet kål i de sidste 5 minutter. Dræn for vand og lad dem dampe af. Mos kartoflerne og tilsæt smør, fløde og revet cheddar. Smag til med salt, peber og citronskal og saft. 

Fjern som det første lukkemusklen på kammuslingerne. Den sidder på siden af dem. Salt dem let og lad dem så trække cirka 15 minutter. Steg baconet sprødt og tag det af panden. Steg kammuslingerne i baconfedtet. Sørg for panden er godt varm. De skal blot have 1-2 minutter på hver side.

Anret nu din colcannon i skåle. Læg små tern af smør på mosen. Herpå også kammuslinger, bacon, brøndkarse og dild. Slut af med en smule friskkværnet peber og citronskal.

 

Find mange flere ostelækreopskrifter med dansk ost lige her. Du kan også få mere af Thomas’ kogekunst på Madet Mere og på Facebook og Instagram.