Påskefrokost 2021

Få inspiration og de bedste opskrifter med ost til påskebordet

Påskefrokosten er det spæde forårs faste tradition. Efter en lang vinter er det endelig tid til at skåle over god mad og glædes over alt det, der spirer.

 

Påskefrokosten kan bestå af traditionelle retter som skidenæg og lune frikadeller. Men du kan også bryde med de noget fasttømrede traditioner og bringe nyt til påskefrokostbordet og buffeten.

 

Vi har samlet de bedste opskrifter til din påskefrokost. 

 

 

Opskrifter med ost til påskebordet

Guide til ost til påskefrokost

Læs Ost & kos bedste tips til, hvordan du giver dit påskebord endnu mere liv og lækkerhed og gode historier med det rigtige udvalg af oste, tilbehør, anretning og dekoration – hele vejen fra indkøb til servering. 

Hvad spiser man til påske?

Traditionelt er retter med æg en favorit på påskebordet. Klassiske danske frokostretter som hønsesalat, lune frikadeller og leverpostej, rullepølse, æg og rejer, røget eller gravad laks hører traditionen tro til på menuen til en påskefrokost. Ligesom karrysild, marinerede sild, sennepssild også hører sig til på en klassisk påske menu til. 

Du behøver ikke at bryde fuldstændig med traditionerne, men du kan nemt opdatere udvalget af retter til påske og tilføre din påskefrokost buffet et tiltrængt pust. Med en eller to nye påskeretter på bordet og gerne noget friskt og grønt skaber du et helstøbt måltid og får tilfredsstillet hele tungens palette.  

 

Den ultimative påskefrokost

Den ultimative påskefrokost består af både gamle, kendte retter og moderne, nye tiltag. Start med lette retter som laks, rejer og en frisk salat. Fortsæt til de lidt tungere retter derefter, og fuldend måltidet med en sød dessert eller et ostebord.

Læs vores guide til det perfekte ostebord til påske.

 Se vores forslag til, hvilke nye opskrifter, du kan bringe i spil til påske nedenfor. 

 

Forretter til påskefrokost

Blandt forretterne er der plads til fornyelse. Kombinér den traditionelle rejemad med en grøn salat med bær og mandler. Eller inviter en ret med rygeost indenfor på påskebordet. For mange er den fynske, røgede ost en forårsbebuder. Prøv en fortolkning af den friske ost som rygeostcreme på ostevafler med sæsonenes grønt. Eller server rygeosten som ostekugler med friske krydderurter.

 

Hovedretter til påskefrokost

Lam er i mange hjem påskefrokostens hovedret. En tradition, vi hverken kan eller vil ændre på. Forny derimod gerne traditionen en smule og vælg en opskrift på påskelam, der ikke bare gør ganen glad, men også tager hensyn til madspild. Server lammekroner med en panering af daggammelt brød, basilikum, hvidløg og tør fastmodnet dansk ost for et nyt take på lammestegen. Til de, der ikke spiser lam, er en broccolitærte med ostedej et godt valg – samtidig er det en ret, der er nemt at medbringe til en påskebuffet. 

 

Hvorfor spiser vi lam til påske?

Påskens kristne budskab kommer til udtryk i påskemåltidet. Vi spiser lam til påske, fordi Jesus ifølge bibeltroen blev ofret som et uskyldigt lam. I ældre tid har lam ikke været en del af påskens retter. I stedet spiste man æggeretter som skiden æg og æggekage.

 

Opskrift på påskelam – panerede lammekroner med ost

Sådan laver du påskelam med en panering af daggammelt brød, basilikum, hvidløg og tør fastmodnet dansk ost.

 

Retter med æg til din påskefrokost

Æg kommer du ikke udenom at skulle have på bordet. Prøv en ny version som pocherede æg med ostesauce og kantareller – en ret, der ikke bare smager godt, men også vil imponere. Det er ikke uden grund, at den var blandt finalisterne til konkurrencen Danmarks bedste osteret i 2018. En anden lækker og også nem ret til påskefrokosten er æg i cocotte. Den kan ikke kun serveres til frokost, men virker også upåklageligt som morgenmåltid.

 

Hvorfor spiser vi æg til påske?

Sandsynligvis er æg blevet en fast del af påsken, fordi det i gamle dage var ved denne tid på året, hønsene efter en lang vinter igen begyndte at lægge æg. Da man ikke spiste æg i fasten, var der rigeligt med æg at spise af, når vi nåede til påske. 

Skiden æg, hårdkogte æg i sennepssovs, blev traditionelt spist påskelørdag – den dag, man gjorde rent til påsken. Også kendt som “skiden lørdag”. 

 

Dessert til påskefrokost

Det søde punktum, der afslutter påskemåltidet er der færre regler for. Når det nu er påske, hvor lam spiller en stor rolle i madlavningen, hvorfor så ikke sætte en tærte med fåreost og pære på bordet? En sød afslutning kan også være miniæbletærter med gedeost eller en dessert, der altid er et hit: Pandekager. I denne version serveres pandekagerne med blåskimmelcreme.

 

God påske – og velbekomme!

Kilder: Kristeligt Dagblad, Folkekirken.dk og Nationalmuseet