Ingredienser

2 personer

Broken rabarbergel
1 dl rabarbersaft
1½ spsk citronsaft
½ tsk agar agar
1 spsk hasselnøddeolie

Sprødt rugknas
3 meget tynde skiver daggammelt rugbrød

Ostesuppe
100 g fast modnet ost
2 dl sødmælk
1 dl double cream eller piskefløde
20 g saltet smør
1 spsk citronsaft
Evt. et nip groft salt

Pynt
Rød skovsyre

Fremgangsmåde

Broken rabarbergel – dagen før
Varm rabarber- og citronsaft op i en kasserolle. Pisk agar agar ud i saften til den er helt smeltet. Stil saften på køl til næste dag.

Sprødt rugknas
Læg rugbrødsskiverne på en plade med bagepapir og stil pladen midt i en kold ovn. Indstil ovnen på 80° og bag brødskiverne i 2½ time eller til de er godt sprøde. Skær skiverne i små stykker rugknas.

Ostesuppe på fast modnet ost
Riv osten groft. Varm mælk og fløde op i en kasserolle under omrøring. Tilsæt osten og pisk den ud i den varme mælkeblanding. Kog blandingen ved svag varme og under stille og rolig omrøring i ca. 5 min.

Blend suppen med en stavblender. Hæld suppen gennem en fintmasket sigte og tilbage i den rengjorte kasserolle. Smag til med citronsaft og evt. salt.

Ved serveringen
Blend den stivnede rabarbersaft med hasselnøddeolie. Kom broken rabarbergel i en sprøjtepose eller i en frostpose, hvor der klippes et lille fint hul i det ene hjørne. Sæt små ”dutter” af broken gel på kanten af fire dybe og evt. forvarmede tallerkener.

Varm suppen godt op. Tilsæt smør og giv suppen en god omgang med stavblenderen. Kom ostesuppen i de dybe tallerkener, drys med rugknas og pynt med skovsyre.

Tip
Hvis rabarberne ikke er i sæson, så prøv en broken gel på fx havtorn eller hyben.

Denne opskrift er modificeret af Ost & ko efter den originale opskrift på Madsvin.

Derfor løb Mads med oste-sejren

“Denne opskrift vinder, fordi det er en super idé, hvor osten er hovedingrediensen og det bærende element i retten. Opskriften kan meget nemt årstidstilpasses med asparges i aspargessæsonen osv. Den kan tilberedes med mange forskellige hårde oste og den kan laves i en festudgave som denne, men kan uden problemer forenkles til en onsdagsudgave.”

Sådan sagde Ost & kos skarpe dommerpanel bestående af Kenneth Hansen, køkkenchef på Svinkløv Badehotel, Winnie Pauli, seniorkonsulent ved Landbrug & Fødevarer, og Sanne Muncken, gennem flere end 25 år ansat i Karolines Køkken bl.a. som kreativ leder.

Tema-vinder af temaet “Ost – i nye klæder” og honoreret med 3.000 kr.

Mads Vindfeld Andersen

Mads Vindfeld Andersen

Madblogger

Mads deler ud af sin passion for mad og Fyn på Madsvin. Til dagligt arbejder han med online markedsføring i eget marketingbureau Marketingfabrikken.dk.