Ost & ko har udfordret kogemand og madblogger Thomas Alcayaga fra Madet Mere til en Ostebattle – opgaven lyder på at stykke de tre bedste retter sammen med ost fra henholdsvis Danmark, Irland og Frankrig. Her får du hans danske indspark i form af en skarp, nytænkt kartoffelmad med danablu og røget andebryst.

 

Tekst og foto af Thomas Alcayaga

Da jeg fik udfordringen at lave noget med dansk, irsk og fransk ost, så blev det næsten for nemt. Jeg havde frie rammer til at vælge ost. Så jeg gik all in på at lave klassiske retter fra hvert land, selvfølgelig lige tilføjet et lille madetmeresk twist. Der er jo rigtigt mange muligheder, så jeg valgte lige at lægge yderligere benspænd ind i opgaven; nemlig at finde retter, hvor jeg kunne bruge både kartofler, kål og bacon. Ja, det skal ikke være for let. Og så skulle der også lige suppleres op med en øl til hver ret!

Det danske indspark:
Til det danske indspark kommer vi ikke uden om det: Jeg elsker smørrebrød. Kartofler, bacon og rygeost. Lige ud af landevejen. Men så lå den der bare, da jeg købte ind: Det lille stykke bornholmske danablu. Det kom med i kurven. Og hvad var det? Et stykke røget andebryst fra Rævhede. Der blev kaldt ANDEBACON. Du kan selvfølgelig også sagtens bruge et stykke sprødt tørsaltet bacon i stedet for.

Øllen blev en limfjordsporter, som var lagret på whisky tønder. Porteren har noget sødme, som gør sig godt til blåskimlen, men den får lige et touch af røg fra whisky tønderne, som går som hånd i hanke med and og røgeostcreme. Kan du ikke skaffe whisky-versionen, kan du bare gå med den normale.

 

Ingredienser og fremgangsmåde

Antal: 4 Personer

 

Ingredienser

4 skiver rugbrød
Smør og olie til stegning
4 skiver bornholmsk danablu
200-250g små kogte kartofler
1 røget andebryst (Kan erstattes af sprødt bacon, røget svinemørbrad eller lignende)
2 spsk rygeost
2 spsk creme fraiche (selvfølgelig som minimum 38%)
1 tsk ikke for stærk sennep
1 tsk honning
1 citron

Små grønkålsskud
Rød skovsyre

 

Tilberedning

Steg rugbrødet i en blanding af smør og olie til det er sprødt. Læg med det samme skiver af danablu på, så det smelter ned i brødet. Læg herpå skiver af kogt kartoffel og andebryst på.

Rør rygeost og creme fraiche sammen. Smag til med salt, peber, honning, citronskal og sennep. Fordel en god spiseskefuld på smørrebrødet og top med kålskud og skovsyre.

 

Find mange flere ostelækreopskrifter med dansk ost lige her. Du kan også få mere af Thomas’ kogekunst på Madet Mere og på Facebook og Instagram.